Receptenlijn van de huisarts, hoe werkt dat?

Receptenlijn van de huisarts, hoe werkt dat? Steeds meer huisartsen maken gebruik van een receptenlijn waardoor u telefonisch herhaalrecepten kunt bestellen. De meeste huisartsenpraktijken zijn overbelast en komen om in het werk. De receptenlijn zorgt ervoor dat u niet zo lang hoeft te wachten voordat dat u er telefonisch doorheen komt. Voor de arts en assistenten is het ook prettiger werken als herhaalrecepten telefonisch worden ingesproken. Huisartsenpraktijken, die gebruik maken van een receptenlijn hebben vaak een apart telefoonnummer waar u naartoe kunt bellen om uw medicijnen te bestellen. Het gaat om medicijnen die u al eerder heeft voorgeschreven gekregen en u dus op herhaling kunt krijgen. U kunt niet alle nieuwe medicijnen, dus medicijnen die u nooit eerder heeft gebruikt, bestellen via de receptenlijn bij de huisarts. Soms heeft een praktijk slechts een telefoonnummer bij met een keuzemenu. U kunt dan kiezen via toetsen of u belt voor spoed, voor vragen, voor persoonlijk contact met de arts of voor een herhaalrecept. Eenmaal in contact met de herhaalreceptenlijn gekomen wordt u via een geautomatiseerd systeem enkele vragen gesteld waarop u het antwoord moet inspreken:
  • Uw naam
  • Uw geboortedatum
  • De naam van de medicijnen + de sterkte + het gebruik
  • Of u de medicijnen zelf gaat ophalen of dat ze thuis bezorgd moeten worden

De bezorgservice van een apotheek is in principe voor mensen die om gezondheidsredenen niet zelf naar de apotheek kunnen.

Omdat u de namen van de medicijnen moet inspreken is het verstandig om doosjes van de medicijnen, of een lijstje van de medicijnen, bij de hand te houden voordat u gaat bellen. Als u de naam van uw pillen namelijk niet meer weet en bijvoorbeeld inspreekt ‘ik moet die langwerpige pillen voor mijn rugpijn hebben, u weet wel, die witte…’ dan weet niemand wat u bedoelt en dan zal de boodschap niet goed doorkomen en u zult dan geen medicijnen kunnen ophalen bij de apotheek. Zorg dus dat u de naam en de sterkte van uw medicijnen weet als u gaat bellen. Ook is het fijn als u kunt inspreken hoe vaak u de pillen gebruikt. Bijvoorbeeld: tweemaal daags 1 tablet van 20 milligram.

Als u de medicijnen via de receptenlijn heeft besteld, gaat personeel van de arts er op een rustiger moment van de dag mee aan de gang. ’s Morgens is het in een huisartsenpraktijk erg hectisch. De telefoon gaat voortdurend over, mensen lopen binnen voor het spreekuur, de wachtkamer zit vol... Per patiënt wordt er ongeveer tien minuten in de agenda gereserveerd. Voor patiënten die een onderzoek moeten ondergaan, ongeveer 15 minuten tot 20 minuten. Op die manier probeert een arts te voorkomen uit te lopen met het spreekuur. Maar als patiënten in de spreekkamer bij de huisarts meer tijd vergen dan de in de agenda gereserveerde tijd, dan loopt het spreekuur wel uit. Daardoor raken sommige mensen in de wachtkamer weer geïrriteerd waardoor ook de arts zich opgejaagd kan gaan voelen, enzovoorts. Ook daarom is een receptenlijn handig. Het scheelt een hoop tijd aan de telefoon.

De doktersassistenten luisteren de band van de receptenlijn daarom vaak pas af als het ochtendspreekuur voorbij is en de arts ochtendvisites is rijden. De assistenten voeren alvast de goedgekeurde recepten in de computer in. De arts geeft later wel of geen akkoord nadat zij/hij een en ander heeft controleert. De assistente en de arts zien in de computer of de medicijnen niet te vroeg besteld zijn. Als alles in orde is worden de recepten definitief doorgestuurd naar de apotheek. Over het algemeen kunt u de medicijnen vaak dezelfde dag nog ophalen bij uw apotheek.

Voordelen van een receptenlijn

De assistenten hoeven op spitsuren minder telefoontje te beantwoorden en kunnen zich richten op spoedgevallen en patiënten die langskomen voor het spreekuur. Ook hebben ze hun handen iets meer vrij om testen te doen, urine(s) na te kijken op suiker of blaasontstekingen, zwangerschapstesten, bloeddruk te meten en dergelijke. Als er een aparte receptenlijn is hoeft de patiënt niet meer zo lang te bellen voordat hij/zij er doorheen komt.

Nadelen van een receptenlijn

De communicatie verloopt niet direct dus als er informatie ontbreekt, moet de patiënt teruggebeld worden of de patiënt moet zelf weer terugbellen nadat hij/zij voor niets naar de apotheek is gelopen. Dit kan soms tot irritatie leiden. Er zijn echter meer voordelen dan nadelen aan een receptenlijn - als iedereen zich aan de afspraken houdt.

Medicijnen online bestellen

Tegenwoordig kunt u ook steeds vaker en steeds meer medicijnen online bestellen. Veel mensen kiezen daar voor als het om privacy gevoelige medicatie gaat, zoals middelen tegen acne, afslankmiddelen of pillen tegen erectiestoornissen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Thuisapotheek, wat zijn de voor en nadelen?De Thuisapotheek, wat zijn de voor en nadelen?De Thuisapotheek is in opkomst. Deze snelgroeiende apotheek levert medicijnen die u chronisch gebruiken moet. De medicij…
Let goed op dat online-apotheek geen nepmedicijnen verkooptLet goed op dat online-apotheek geen nepmedicijnen verkooptEen internetapotheek werkt eigenlijk hetzelfde als andere online winkels. Door op de gewenste artikelen te klikken komen…
Pillen via het internet: veel is nep of bevat foute stoffenPillen via het internet: veel is nep of bevat foute stoffenWie dat wil kan te kust en te keur medicijnen bestellen op het internet. Daar waar normaal gesproken een arts geraadplee…
Wondermiddel - Afvallen door afslankpillen of dieetpillen?Wondermiddel - Afvallen door afslankpillen of dieetpillen?Je hebt tegenwoordig erg veel manieren om af te vallen, één van deze manieren is afvallen door middel van pillen. Dit is…

Meervoudige functie van de buikMeervoudige functie van de buikDe buik heeft op meerdere vlakken een rol. De een is wat concreter dan de ander, maar we bewust of onbewust gebruiken we…
Reactie

T. de Vos-Pool, 14-05-2013
Gaarne zou ik graag geneesmiddelen willen bestellen, hoe gaat dat dan? Reactie infoteur, 14-05-2013
Dit kunt u vragen bij uw eigen huisarts. Bel uw huisarts, of haar/zijn assistente eens op en vraag of ze een receptenlijn hebben.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 19-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.