Obsessief gedrag: stalking

Het is over. Jullie passen niet meer bij elkaar, hebben andere toekomstplannen, zijn op elkaar uitgekeken of misschien is er een ander in het spel. De relatie loopt ten einde. Hoe pijnlijk dit ook kan zijn, uiteindelijk zullen beide partijen de situatie te accepteren en gaat ieder zijn eigen weg. Maar wat als dit niet gebeurt? En je ex partner je stalker wordt? Wanneer een relatie stukloopt, is de kans groot dat een van beiden er meer problemen mee heeft dan de ander. Dit verwerkingsproces is per persoon verschillend. Soms treed er geen acceptatie op en verschijnen er eerste, op het oog onschuldige tekenen. Je ex geliefde probeert je te bellen en gaat dat steeds vaker doen. Wanneer je niet gauw genoeg reageert, volgen er sms-berichten of e-mails. Zonder dat het je misschien opvalt gebeurt het steeds vaker. Je hebt dan te maken met stalking.

Wat is stalking?

Stalking betekent het veel en vaak lastig vallen van een persoon. Een ander woord voor stalking is belaging (in het nauw drijven). Stalking is strafbaar in Nederland, mits er duidelijke aanwijzingen en bewijzen zijn. De meeste slachtoffers van stalking zijn vrouwen. Een veelgegeven tip van buitenstaanders is: probeer het te negeren. In veel van de gevallen gaat de stalking echter zo ver, dat het slachtoffer er niet omheen kan. Stalking is een inbreuk op de privacy van het slachtoffer.

Obsessie

De stalker is obsessief met zijn slachtoffer bezig. Bellen – zowel naar het werk als privé- , sms’en, e-mails versturen, vrienden en familie lastig vallen, brieven schrijven, roddels verspreiden of in extreme gevallen zelfs het plaatsen van een overlijdensadvertentie. Bedreigingen en chantage kunnen een grote rol spelen binnen stalking. Dit vloeit voort uit een gevoel van machteloosheid. De stalker hoopt dat op deze manier het slachtoffer voor hem buigt, doet wat hij vraagt of misschien zelfs weer in een liefdesrelatie stapt. Voor een stalker is geen stereotype aan te duiden, wel valt op dat stalkers veelal psychische problemen hebben of emotioneel labiel zijn.

Wat te doen met een stalker?

Een stalker zelf vragen op te houden, haalt zelden iets uit. Verzamel bewijzen en gooi niets weg. Het probleem is echter, dat de politie in een vroeg stadium weinig stappen onderneemt en slachtoffer bang zijn voor wraak. Mede hierdoor worden politie en het OM vaak buiten deze praktijken gehouden. Vaak worden stalkers pas gestraft wanneer het al uit de hand is gelopen. In extreme gevallen loopt het uit tot bedreiging of zelfs moord.

Mocht het wel zover komen dat een stalker daadwerkelijk wordt opgepakt, heeft deze geen baat bij strafrechtelijke vervolging. Mensen die emotioneel labiel zijn, dienen daarvoor behandeld te worden.

Voor meer informatie over stalking surf je naar www.centraalmeldpunt.nl. Word je zelf lastiggevallen, dan kun je contact opnemen met de Stichting Stop Stalking. Zij kunnen je verder helpen, informeren of advies geven. Het telefoonnummer van de stichting is tijdens ochtenduren bereikbaar op: 0499 - 375567
© 2009 - 2024 Doemaar88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is stalking en hoe kunt u het oplossen?Een ander woord voor stalking is ook wel belagen. Het woord stalking komt af van het Engelse woord 'stalking' wat ook we…
Stalking: als liefde een obsessie wordtStalking: als liefde een obsessie wordtWare liefde, je kunt niet zonder de ander. Je wilt de ander een veilige thuishaven bieden, verzorgen en beschermen. Een…
De duistere wereld genaamd stalkingDe duistere wereld genaamd stalkingJe kijkt op je telefoon en je hebt tientallen oproepen gemist. Je raakt gefrustreerd, uitgeput misschien zelfs, en je vo…
Last van een stalker?Last van een stalker?Een stalker komt overal voor. Je wordt continu lastig gevallen door dezelfde individu. Hij/zij achtervolgt je op straat…

Ontspannen, enkele simpele tips en tricksAls we niet ontspannen zijn, en de stress in heel ons lichaam voelen, functioneren we minder goed. Als we minder goed fu…
Gezonder dankzij... een huisdierGezonder dankzij... een huisdier'Dokter hond'? Je zou het bijna zeggen. Onderzoek wijst uit dat huisdieren stress verlichten, de gezondheid en innerlijk…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia.nl
Doemaar88 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.