Ontspannen, enkele simpele tips en tricks

Als we niet ontspannen zijn, en de stress in heel ons lichaam voelen, functioneren we minder goed. Als we minder goed functioneren, raken we gedresseerd en … functioneren we minder goed. Het is een vicieuze cirkel waar mensen soms moeilijk uit raken. Toch kunnen we met enkele simpele oefeningen het stressniveau laten dalen.

Ademhaling

Mensen die gespannen zijn hebben de neiging sneller en oppervlakkiger te gaan ademhalen. Hierdoor krijgen we minder zuurstof binnen. Die zuurstof staat in voor de verbranding en zorgt dat we voldoende energie krijgen, ook onze hersenen hebben veel zuurstof nodig. Daarom is het belangrijk stil te staan bij onze ademhaling. Dat kan heel gemakkelijk door er bewust op te letten dat we diep gaan in en uitademen en dat op de volgende manier: adem diep in, hou even vast en adem dan terug lang uit. Doe dit een 10tal keer na elkaar en er zal een duidelijk verschil merkbaar zijn. Als u daarbij ook nog uw ogen even sluit, zal u voelen dat uw lichaam zich ontspant.

Ontspannen van de handen.

Velen onder ons werken met de handen, of dat nu op een toetsenbord is of echte handenarbeid. Het is daarom ook logisch dat de stress tot in onze handen voelbaar is. Het is bewezen dat als we onze handen ontspannen, we ons ook in heel ons lichaam meer ontspannen zullen voelen. Probeer daarom af en toe uw handen gewoon naast uw stoel te laten hangen, volledig ontspannen en u zal voelen dat ook de rest van uw lichaam zich ontspant. Denk daarbij ook aan de tip van de ademhaling en u komt al een heel eind.

Maak je lichaam los

Door stress zullen onze spieren zich opspannen en zal ons lichaam gespannen en zelfs pijnlijk aanvoelen. Daarom is het soms goed ons lichaam te bewegen op een manier die ontspanning brengt. De bedoeling is de buik, romp en rug goed los te maken door te gaan staan en onze armen rond ons lichaam te draaien. Het is hierbij niet de bedoeling dat de stuwing vanuit de armen komt, maar wel vanuit het lichaam. De voeten blijven staan maar het bovenlichaam draait als het ware op het bekken. Doe die rustig om te beginnen maar wel met volledig ontspande armen. Na een tijdje zullen de spieren losser aanvoelen en zodoende zal ook de stress verminderen.

Vier kleine successen

Mensen die stress hebben, zien vaak enkel negatieve gebeurtenissen of signalen en vergeten blij te zijn om kleine succesjes. Daarom is het belangrijk af en toe stil te staan bij die dingen die we wel bereiken en deze eens te vieren. Op die manier zien we iets positiefs en ook ons lichaam zal daar op die manier op reageren. Het is belangrijk om niet enkel mentaal maar ook lichamelijk positiviteit te voelen want zowel onze spieren als onze hersenen zullen hierop reageren.

Ga eens weg

Als iets niet goed lukt, brengt het meestal niet op van eraan te blijven werken of erover te blijven tobben. Het is belangrijk afstand te nemen, ook al lijkt het moeilijk of zelfs onmogelijk op dat moment. Toch is het zo dat als je je zowel mentaal als fysiek distantieert van iets, het goed is voor lichaam en geest. Vaak is het zelfs zo dat als men terug aan dat moeilijke werk begint, men een frissere kijk heeft en oplossingen ziet die men ervoor niet zag. Als men in rondjes blijft draaien, komt er zelden een goede oplossing uit de bus. Het is ook belangrijk fysiek naar een andere plaats te gaan, een plaat waar je niet denkt aan het werk of huishouden dat nog moet gedaan worden, klusjes die moeten opgeknapt worden of bazen die men kan tegen komen. Geniet van een weekendje uit en je zal als herboren terug komen.

Ruik aan bloemen

Het is niet voor niets dat mannen bloemen meebrengen aan hun vrouw als ze iets mispeuterd hebben, ook al beseffen weinigen het waarschijnlijk. Het is bewezen dat het ruiken aan bloemen een ontspannend effect heeft op onze spieren. Haal daarom regelmatig bloemen in huis en sta er ook even bij stil. Ruik eraan door door de neus een paar keer diep in te ademen. Sluit daarbij ook de ogen en denk aan een leuke plaats; ontspanning gegarandeerd.

Schreeuw de spanning uit je lijf

Mensen die gespannen zijn, hebben de neiging gevoelens op te kroppen en voor zichzelf te houden. Dit kan echter nog een grotere druk met zich meebrengen want u bent niet enkel gespannen, u moet ook nog uw best doen dit niet te laten merken. Dat zijn 2 opdrachten bij elkaar die elkaar nog meer versterken. Daarom is het goed een oefening te doen terwijl u alleen bent en u van niemand iets hoeft aan te trekken;
Ga op uw rug op de grond liggen met 1 been plat en 1 been opgetrokken. Roep luid, het eerste wat in uw gedachten komt (bijvoorbeeld ‘Ik wil ontspannen’) en roep het overtuigd. Adem dan langzaam uit en laat op hetzelfde moment het opgetrokken been naar beneden glijden tot het plat ligt. Haal nog een paar keer diep adem en doe hetzelfde met het andere been. Terwijl je je been laat zakken, ‘voel’ je de spanning uit je lijf glijden.

Zoek een mantra

Waarschijnlijk is een mantra de meest onderschatte zin die men zich maar kan voorstellen. De kracht van een mantra ligt in herhaling en in het feit dat het persoonlijk is en echt op jezelf gericht. Een mantra kan zijn ‘ik kan dit aan’ of ‘ik ben sterk genoeg’ maar laat het vooral iets zijn dat u zelf kiest en op u van toepassing is. Als men een mantra gekozen heeft, is het goed deze voor zichzelf een 100tal keer te herhalen. Door herhaling komt geloof en zelfvertrouwen en op die manier zal de mantra zijn kracht krijgen. Denk eraan dat u in moeilijke situaties uw mantra een aantal keer, voor uzelf, herhaalt en u zal merken dat u er moed en kracht door krijgt.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede ademhaling en spierontspanningsoefeningen tegen stressGoede ademhaling en spierontspanningsoefeningen tegen stressMeegaan in een tijd die steeds maar sneller lijkt te gaan kost veel energie. Die energie is voor een groot deel afhankel…
Stress en ontspanningStress en ontspanningSpanning in je lichaam kan door zware inspanning komen, en dan is lekker relaxen daarop het antwoord om weer helemaal fi…
Wat is zwangerschapsyoga?De geboorte van een baby vraagt veel van de moeder. Zwangerschapsyoga kan helpen om je te ontspannen en je voor te berei…
OntspanningstherapieOntspanningstherapieStress en vermoeidheid zijn veel voorkomende begrippen. Ontspanningstherapie kan hiervoor een oplossing zijn. Maar heeft…

Misbruik van ADHD medicatie stijgt explosiefnieuws uitgelichtMisbruik van ADHD medicatie stijgt explosiefUit onderzoek bij 4 Nederlandse universiteiten is naar voren gekomen dat studenten gebruik maken van medicijnen om beter…
Obsessief gedrag: stalkingHet is over. Jullie passen niet meer bij elkaar, hebben andere toekomstplannen, zijn op elkaar uitgekeken of misschien i…
Gringo (77 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.