Ontspanningstherapie
Stress en vermoeidheid zijn veel voorkomende begrippen. Ontspanningstherapie kan hiervoor een oplossing zijn. Maar heeft ontspanningstherapie bij psychische klachten ook effect?
Wat is ontspannings therapie?
Ontspanningstherapie houdt in dat de patiënten oefeningen geleerd krijgen waardoor ze zich beter leren ontspannen. Zo kan de patiënt zelf de controle regelen over zijn eigen spanning. Wanneer er bijvoorbeeld stress is kan hij/zij zelf oefeningen uitvoeren om weer tot rust te komen.
Van Dixhoorn heeft onderzoek naar de kennis van stress gedaan. Daar kwamen nieuwe en veilige handgrepen uit die overeen kwamen met de dagelijkse bewegingen. Daardoor werd volgens hem de stress en spanning minder.
Ontspanningstherapie kunnen verschillende dingen inhouden:
- Ademhalingtherapie
- Massage
- Spierontspanning
- Visualisatie
Psyschische klachten & ontspanningstherapie.
Om hier achter te komen heb ik 3 artikelen gevonden over dit onderwerp.
(Spier)ontspanningstherapie wordt vaak gebruikt bij mensen met angst klachten en klachten als slapeloosheid.
Als de spieren ontspannen zijn, dan is de hartslag, bloeddruk en stress lager. Dit veranderd dan in emoties en denken als gevolg. Mensen met angsten of slapeloosheid, hebben gespannen spieren. Dit hangt samen met hartkloppingen en een hoog stress level.
Weinig onderzoeken hebben de elektrische activiteit van spieren tijdens relaxation therapie vastgelegd. Nog minder onderzoeken hebben de spier spanning met hartslag en stresshormonen of de angst van de patiënt in verband gebracht.
Volgende de onderzoekers moet er beter onderzoek worden gedaan. Toch denken ze dat ontspanningstherapie wel effectief kan zijn voor sommige patiënten. Ze zien het als een cognitieve therapie, die het denken van mensen veranderd doordat ze het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun fysische reactie. (artikel 1)
Er is ook onderzoek gedaan naar de effectiviteit van progressieve spier ontspanningstherapie, Bij Chinese mensen die een psychische klacht hebben door een hartaanval of hartinfarct.
Soms kunnen deze mensen last hebben van een angst, hoge bloeddruk, hoge hartslag of zelfs depressiviteit. Volgens de onderzoekers, kan ontspanningstherapie wel effectief zijn door en vermindering van angsten of een verlaging van de hartslag. De conclusie is uiteindelijk dat progressieve spier ontspanningstherapie effectief kan zijn als een behandeling erbij. Maar dat het niet effectief genoeg is om als ‘hoofd’ behandeling te dienen. (artikel 2)
Bij het laatste artikel is er onderzoek gedaan naar ‘muscle relaxation therapy’bij jongeren die een misdaad hebben gepleegd. Deze jongeren hoeven niet perse in de gevangenis te zitten. Het doel van het onderzoek was om te kijken of de hypothese klopt. De hypothese was: spier ontspanningstherapie is effectief voor het psychologische welzijn van de jongeren. Er werd gekeken naar verschillende soorten psychologische vragenlijsten:
- The Picture-Frustration Study (P-F Study)
- The Psychological Stress Response Scale (PSRS)
- The Eysenck Personality Questionnaire (EPQ)
Er waren verschillende resultaten uit het onderzoek gekomen. Voor het P-f onderzoek waren de scores lager dan normaal, dit wil zeggen dat ze minder gefrustreerd waren bij het zien van de foto’s en plaatjes.
Uiteindelijk waren er geen belangrijke veranderingen in alle psychologische lijsten van de controle groep, dus reageerde deze groep niet anders dan normaal.
Conclusie:
De artikelen geven aan dat ontspanningstherapie wel effectief kan zijn, maar niet perse effectief hoeft te zijn. Over het algemeen gaan ze er vanuit dat deze therapie wel effect kan hebben.