Creatieve therapie in vier werkgebieden

Creatieve therapie is een vorm van therapie waarbij gevoelens op non-verbale manier worden geuit. Er zijn vier verschillende gebieden binnen de creatieve therapie: muziek, beeldend, drama en dans. Door toepassing van de therapie, in een van die gebieden, of een combinatie van gebieden, wordt een beroep gedaan op de creativiteit, die in iedereen aanwezig is.

Vier werkgebieden voor creatieve therapie

Gevoelens worden op die manier ontdekt en onderzocht met als doel de achterliggende problemen te herkennen, om daarna een proces in gang te zetten van acceptatie, verandering en persoonlijke ontwikkeling. Bij creatieve therapie gaat het vooral om het doen zoals musiceren, tekenen, schilderen, beeldhouwen of bewegen.

Toegepast in veel instellingen

Therapeuten die gebruik maken van creatieve therapie heten vaktherapeuten en voeren ofwel een eigen praktijk of zijn in dienst van instellingen. Creatieve therapie wordt toegepast binnen instellingen op het gebied van de somatische en geestelijke gezondheidszorg. Of ook wel bij instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, justitiële instellingen, welzijnsinstellingen, revalidatiecentra, speciaal onderwijs, psychiatrische ziekenhuizen, in een medisch kindertehuis, of in de jeugdhulpverlening.

Muziektherapie

Er zijn twee vormen van muziektherapie. De ene is door actief bezig te zijn met muziek en de andere is door naar muziek te luisteren. In beide gevallen heeft geluid een sterke inwerking op de cliënten. Bij de actieve manier kunnen zij op een heel directe manier hun emoties uiten. Bij het luisteren naar muziek worden stemmingen en emoties opgeroepen.

Beeldende therapie

Bij beeldende therapie gaat het om expressie door middel van tekenen, schilderen, beeldhouwen en andere creatieve uitingen. Ook fotografie en video geven mogelijkheden. Het doel daarbij is het leren uiten en ordenen van gevoelens.

Dramatherapie

Dramatherapie richt zich op het uitbeelden van gevoelens bijvoorbeeld door middel van rollenspellen, improviserend toneelspel, maar ook voordragen van gedichten of schminken en kostumeren. Door verplaatsing in een andere persoon kunnen op een veilige manier weggestopte emoties worden geuit.

Danstherapie

Emoties die misschien moeilijker te uiten zijn krijgen door dans en beweging een kans. In tegenstelling tot verschillende andere vormen, waarbij diverse materialen middel tot expressie zijn, is dit bij dans het eigen lichaam. Juist dit actief bezig zijn met het eigen lichaam kan blokkades doorbreken.

Opleiding tot creatief therapeut

In de opleiding tot vaktherapeut is het eerste deel vooral theoretisch waarbij veel aandacht wordt besteed aan de psychoanalyse, de groepsdynamica, de orthopedagogiek, de kunstfilosofie en kunstpsychologie en de kunstgeschiedenis. De rode draad door de opleiding is daarbij de psycho-analyse.

Het tweede deel is gericht op het creatief-therapeutische waarbij de student zelf op een handelingsgerichte en ervaringsgerichte manier aan de slag gaat.

In het derde deel evolueert de student van speler naar begeleider. Er zal daardoor verdieping ontstaan in de groepstherapeutische aspecten.

In het laatste deel van de opleiding is de student vooral bezig met het uitwerken van de bachelorproef, de bespreking van gevalsstudies, de stage en het deelnemen aan supervisie. Na afronding van de opleiding krijgt de student de titel Bachelor of Social Work (BSW).

Na de studie

De meeste afgestudeerden treden in dienst van gezondheidszorginstelling. Maar tegenwoordig wordt ook steeds meer creatieve therapie toegepast buiten de zorg, zoals bijvoorbeeld bij begeleidingstrajecten bij loopbanen of bij veranderingsprocessen in organisaties. Na een flinke dosis werkervaring kan een eigen praktijk ook haalbaar zijn.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drama in het basisonderwijsDrama in het basisonderwijsDrama is een middel die in vele vakgebieden wordt gebruikt. Een van deze gebieden is het basisonderwijs. Het is vergelek…
Gestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalt therapie, ervaren in plaats van pratenGestalttherapie is ontstaan na onvrede van Fritz en Laura Perls over psychoanalyse. Fritz was zelf psychiater en vond da…
Elektroconvulsie therapie (shock therapie)Elektroconvulsie therapie (shock therapie)Een depressie wordt doorgaans behandeld met antidepressiva. Er zijn echter ook niet-farmacologische behandelingen van de…
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…

OntspanningstherapieOntspanningstherapieStress en vermoeidheid zijn veel voorkomende begrippen. Ontspanningstherapie kan hiervoor een oplossing zijn. Maar heeft…
Reuma, jicht en kruidenReuma, jicht en kruidenOnder een natuurlijke geneeswijze verstaan wij het gebruik van krachten en stoffen die in de natuur zelf aanwezig zijn e…
Bronnen en referenties
  • http://www.han.nl/opleidingen/bachelor/creatieve-therapie/vt/
  • http://www.zuyd.nl/studeren/studieoverzicht/creatieve-therapie
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 28-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.