Klankschalentherapie: alternatieve & ondersteunende therapie

Klankschalentherapie: alternatieve & ondersteunende therapie Wie niet goed in zijn vel zit en lichamelijke en emotionele klachten heeft kan baat hebben bij een bepaalde therapie. Een van die therapieën is de zogenaamde klankschalentherapie. Maar ook als er geen echte klachten zijn kan klankschalentherapie heel heilzaam werken. Even helemaal de tijd nemen om weer geheel tot jezelf te komen om daarna de juiste keuzes te maken om weer verder te gaan. Voor de therapie worden klankschalen gebruikt uit het Verre Oosten. Klankschaaltherapie kan beschouwd worden als een alternatieve muziektherapie.

Twee werkzame richtingen

De therapie heeft twee werkzame richtingen. Enerzijds werkt de therapie via het gehoor op het bewustzijn en anderzijds door de trillingen die door het hele lichaam lopen. De trillingen kunnen daarbij diep doordringen.

Loslaten van spanningen door klankschalentherapie

Wie op zoek is naar onthaasting, een geestelijke balans of innerlijke harmonie kan volgens therapeuten veel baat hebben bij klankschalentherapie. Die therapie heeft als belangrijk doel het loslaten van zowel lichamelijke als geestelijke spanningen zoals angst, boosheid of vastzittend verdriet. De vastzittende spanningen kunnen leiden tot talrijke klachten zoals:

Alternatieve en ondersteunende therapie

Gecertificeerde therapeuten kunnen een professionele klankschalentherapie toepassen als alternatieve behandeling die een medische behandeling kan ondersteunen. Bij de behandeling worden klankschalen rond en op het lichaam geplaatst. De trillingen die de schalen veroorzaken zijn krachtig en verplaatsen zich snel door het hele lichaam. De werking daarvan is soms zo sterk dat die wel vierentwintig tot achtenveertig uur doorgaat waardoor langdurig spanningen worden losgelaten en de geest tot rust kan komen. Een klankschalentherapeut behandelt mensen met gewone klachten maar ook blinden, doven of mensen met een laag bewustzijnsniveau.

Gebruik van Tibetaanse schalen

De Tibetaanse schalen bestaan uit zeven soorten metalen namelijk goud, koper, kwik, lood, tin, ijzer en zilver. Het recept daarvoor is eeuwen lang aan nieuwe generaties doorgegeven. De schalen werden door de monniken gebruikt als voedselschalen, offerschalen en deden dienst bij ceremonies. Een kenmerk van de schalen is dat ze rijk zijn aan boventonen. Boventonen zijn tonen die worden gevormd door het dubbele, drievoudige, viervoudige enz. aantal trillingen van de grondtoon. Bijvoorbeeld: grondtoon C met 100 trillingen wordt gevolgd door C – 200, G – 300, C – 400, E – 500, G – 600, Bes – 700, C – 800 enz.

Ervaringen bewijzen goede werking volgens therapeuten

De klankschalen die bij de therapie worden gebruik worden aangeslagen door een trommelstok of een vilten bol of een wrijfstok. De meeste schalen geven een langdurig resonerend geluid. Die zinderende geluiden kunnen door hun geheimzinnigheid associaties opwekken met het bovennatuurlijke. Volgens therapeuten kan een geblokkeerd maar zelfgenezend vermogen van mensen door de vibraties weer op gang worden gebracht. Een therapeut kan daarbij niet genezen maar kan het herstelproces wel ondersteunen. Als voorbeeld geeft een therapeut aan dat een slecht slapende patiënt, vanwege pijn in de rug, na een behandeling van zijn kwaal verlost kan zijn. Maar ook voor therapeuten is niet geheel duidelijk wat daarbij precies de weldadige kracht van de klankschalen is. Ervaringen tonen echter het bewijs van de goede werking aan.

Status klankschalentherapie

Klankschalentherapie heeft inmiddels een zekere status van erkenning verkregen en wordt daarom door een deel van de ziektekostenverzekeraars vergoed als de therapie voldoet aan de eisen van de beroepsvereniging. Een betrouwbare klankschalentherapeut is aangesloten bij de Stichting RING en de BHET.

Registratie Instituut Natuurgerichte Gezondheid

Stichting RING (Registratie Instituut Natuurgerichte Gezondheid) registreert en certificeert therapeuten, artsen en organisaties in de natuurgerichte gezondheidszorg. De hoofdtaak van de stichting is informatie te verstrekken aan zorgverleners, beroepsorganisaties en opleidingen over registratie en certificatie. Tevens fungeert Stichting RING als vraagbaak voor de doelgroepen en de consument over natuurgerichte gezondheidszorg.

Beroepsvereniging voor Holistisch Energetisch werkende Therapeuten

De BHET (Beroepsvereniging voor Holistisch Energetisch werkende Therapeuten) geeft informatie aan cliënten over de behandelmethoden van de aangesloten therapeuten. De BHET erkent een aantal onderwijsinstellingen die voldoen aan de eisen van de BHET en die opleidingen verzorgen tot healer, reader of fytotherapeut. Afgestudeerden aan die instellingen kunnen lid worden van de vereniging.

Aanbevelingen door klankschaaltherapeuten

Een therapeutische behandeling is vooral bedoeld voor onthaasting en om nieuwe energie en inspiratie op te doen. Dat wordt onder meer bereikt door lichamelijke ontspanning. De dieptewerking van de klankmassage zorgt volgens therapeuten voor:
 • Afnemen van lichamelijke klachten als gevolg van spanningen.
 • Emoties accepteren.
 • Meer structuur kunnen brengen in het dagelijkse leven
 • Ontspanning en harmonisatie van lichaam en geest.
 • Verlichting van psychische belemmeringen.
 • Versterking van zelfhelend vermogen.

Geen wetenschappelijk bewijs

Sceptici zullen de werking van klankschalen ontkennen bij gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Klankschaaltherapie wordt soms door critici als pseudowetenschap gezien. Maar voor velen die met de klankschalentherapie worden behandeld kan de behandeling op zijn minst een rustgevende geluidservaring opleveren.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VoetreflectietherapieBij een voetreflectiebehandeling worden speciale bereiken van de voetzool, de zogenoemde reflexzones, masseert. Deze zon…
Manuele therapie, kosten en vergoedingManuele therapie, kosten en vergoedingManuele therapie is een alternatieve geneeswijze. Dit is een geneeswijze waarvan geen wetenschappelijk bewijs van effect…
Alternatieve therapie bij allergieAlternatieve therapie bij allergieEen allergie is een heftige reactie van het afweersysteem van het lichaam op stoffen, die niet per definitief schadelijk…
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…

Astraal reizen en dromen: een wereld in de 5de dimensieAstraal reizen en dromen: een wereld in de 5de dimensieAstraal reizen of astrale dromen is het overgaan van de derde dimensie naar de vijfde dimensie. Een ingewikkeld proces,…
Orthomoleculaire geneeskundeOrthomoleculaire geneeskunde‘Orthos’, een Griekse term, staat voor ‘juist’ of ‘gezond’. ‘Moleculair’ staat logischerwijs voor moleculen. Orthomolecu…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
 • http://www.centrumhestiada.nl/klankschalentherapie/
 • http://www.klankschaal.nl/
 • http://www.therapiehulp.nl/therapie/alternatieve/lichaamsgerichte/klankschaaltherapie
 • https://www.ringregister.nl/
 • http://www.alternatievegeneeswijzen-overzicht.nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.