Welke invloed heeft onweer op onze gezondheid?

Welke invloed heeft onweer op onze gezondheid? Nu de temperaturen de hoogte ingaan, en we de eerste zomerdagen achter de rug hebben, worden we weer geconfronteerd met knetterende onweders, spetterende bliksemschichten en knallende donderslagen. Hangt er ergens onweer in de lucht, dan merken we dat onmiddellijk aan onze (huis)dieren, die zenuwachtig en onvoorspelbaar reageren. Wat zijn onweders nu precies, en welke invloed heeft dit jaarlijks weerkerende natuurverschijnsel op onze gezondheid?

Wat zijn onweders nu precies?

Niemand van ons is erg opgezet met een naderend onweer. Vele kinderen zijn doodsbang bij het losbarsten van een onweer, en huisdieren zijn duidelijk uit hun gewone doen en reageren in sommige omstandigheden zelfs erg agrassief. Wat is onweer nu precies, en welks (weers) omstandigheden werken het ontstaan van onweders extra in de hand? Het ontstaan van een onweer is altijd een combinatie van wind, bliksem, donderslagen en soms hevige neerslag. Grote boosdoener bij het ontstaan van onweer is de cumulonimbuswolk. Deze wolk onstaat op grotere hoogte, zelfs op meer dan tienduizend meter hoogte en bij voorkeur in een vochtige, warme en onstabiele atmosfeer. Bij ons loopt het onweerseizoen hoofdzakelijk van april tot het begin van de herfst. Dat wil nochtans zeker niet zeggen dat er in de overige maanden geen onweders kunnen ontstaan. Onweer in januari is lang geen uitzondering.

Onweer en astma

Hebben deze onweders nu ook enige invloed op onze gezondheid? Het is al langer geweten dat astmapatiënten bij een dreigend onweer meer last hebben van ernstige aanvallen. Is dit een fabeltje of pure werkelijkheid? Wetenschappers zijn er rotsvast van overtuigd dat er wel degelijk een nauw verband bestaat tussen onweer en deze astma- aanvallen. Vandaag is dat wetenschappelijk echter veel minder duidelijk vast te stellen. De reden daarvan moet gezocht worden in het feit dat de jongste jaren astma steeds beter te behandelen en onder controle te houden is. Toch is het duidelijk dat astmapatiënten bij onweerachtig weer veel meer last hebben van ernstige aanvallen, en ook het aantal patiënten met allerlei allergieën gaat dan steeds fors de hoogte in.

Ozon werk ozonvorming in de hand

Een van de oorzaken daarvan is ongetwijfeld de vaststelling dat er bij weerlicht meer ozon wordt gevormd. Een verhoogd ozongehalte is zeer ongunstig voor zowel astma- als allergiepatiënten. Ozon is ook erg nadelig voor mensen met zwakke longen en luchtwegen. Bij ernstige luchtvervuiling hebben ook zij meer last.

Onweders tijdens pollenseizoen

Onweders komen hoofdzakelijk voor tijdens de lente en de zomer. Tijdens deze maanden is de concentratie graspollen in de lucht ook het grootst. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat er een samenhang bestaat tussen de verhoogde ozongehalte en het aantal graspollen. Tijdens recente onderzoeken kwam immers aan het licht dat astmalijders niet alleen erg gevoelig zijn aan ozon, maar zeker ook aan de hoeveelheid graspollen in de lucht.

Schimmels veroorzaken astmaklachten

In de buitenlicht zijn steeds heel wat voor onze gezondheid schadelijke schimmels aanwezig. Omdat onweders vooral voorkomen tijdens de lente en zomer, is dan de concentratie aan graspollen in de lucht ook het grootst is. Er bestaat een soort samenwerking tussen de hoeveelheid ozon in de lucht en de concentratie aan graspollen. Recent wetenschappelijk, onderzoek toonde onomstootbaar aan dat astmapatiënten erg gevoelig zijn voor graspollen.

Onweer en migraine

Vele migrainelijders hebben bij onweerachtig weer veel meer last van ernstige aanvallen dan anders. Volgens wetenschappers is de invloed van onweer op migraine niet zo groot, al staat het wel onomstootbaar vast dat bepaalde klimaats- en andere weersveranderingen wel degelijk een nadelig effect hebben op migraine. Het ontstaan van migraine hangt van echter van verschillende factoren af als stress, onze concentratie aan bepaalde hormonen en zowel een tekort of een teveel aan slaap. De laatste jaren kwamen daar ook bepaalde geuren en weersveranderingen bij. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek eveneens dat een verhoogde luchtvochtigheid, luchtdruk en temperatuur en blootstelling aan de wind ernstige migraine- aanvallen kunnen veroorzaken. Onweer en klimlatologische veranderingen hebben dus wel degelijk een nadelige invloed op migraine, zij het in mindere belangrijke mate dan dit bij astma het geval is.
© 2011 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onweer tijdens een warme zomerse dagOnweer tijdens een warme zomerse dagIn de zomer tijdens warme, hete en tropische dagen is de kans op onweer relatief groot in Nederland. Kans op extreem noo…
Panisch voor onweer en bliksemPanisch voor onweer en bliksemHeel bang zijn voor onweer en bliksem. Sommige mensen worden helemaal gek als ze weten dat er onweer en bliksem op komst…
Wat is Donder & BliksemWat is Donder & BliksemVaak hoort men een bui al van heel ver aankomen, het gerommel ver achter de horizon. Tot het ineens donker wordt en de e…
recensieWeerlicht - Dean Koontz (recensie)Weerlicht van Dean Koontz vertelt een verhaal over de mysterieuze, dreigende en onheilspellende dingen die gebeuren wann…

Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Tampon voor de eerste keer inbrengen, hoe doe je dat?Wanneer je voor de eerste keer ongesteld bent sta je voor een keuze. Wil ik maandverband gebruiken of tampons? De meeste…
Wat vertelt de verhouding van ring- en wijsvinger over ons?Wat vertelt de verhouding van ring- en wijsvinger over ons?De verhouding tussen de lengte van de ring- en wijsvinger zou bepaalde karaktertrekken en eigenschappen verraden over ma…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.