Voorkom RSI met deze oefeningen

Voor RSI is er eigenlijk geen specifieke behandeling. Je kunt het niet zozeer genezen, maar wel voor het grootste gedeelte voorkomen, door gewoon simpele oefeningen te doen die je het liefst dagelijks herhaalt. Zorg daarom goed voor jezelf en neem pauzes tussendoor zodat je spieren ook even kunnen uitrusten.

Constateren van RSI

Mocht je een duidelijk vermoeden hebben dat je pijnklachten een vorm van RSI zouden kunnen zijn, dan is het verstandig snel contact op te nemen met je huisarts. Hier geldt namelijk dat de kans groter is dat je klachten volledig zullen verdwijnen als ze snel worden aangepakt. Vaak spelen er bij RSI meerdere factoren mee, die zowel lichamelijk of geestelijk kunnen zijn. Hierdoor wordt er bij constatering van RSI aangeraden om volledige rust te nemen om de (pijnlijke)spiergroepen tot rust te laten komen.

Algemene Behandeling

Een specifieke behandeling voor RSI is er dus niet, maar er zijn wel een aantal factoren die moeten worden aangepast zodat je je klachten kunt verminderen of kunt laten verdwijnen. Deze factoren zijn:
  • Stress en hoge werkdruk vermijden; stress en werkdruk spannen (vaak ongemerkt) je spieren aan waardoor deze erg vast komen te zitten en voor pijnklachten zorgen.
  • Gezond eten
  • Regelmatig ontspannen
  • Een goede werkhouding hebben; vraag hiervoor een Arbo medewerker voor advies. Je kunt hier ook therapie voor krijgen.
  • Specifieke oefeningen om de spieren die je het meest aanspant soepeler te maken, dit zal dan wel of niet onder begeleiding van een therapeut plaatsvinden.
  • Eventueel zal medicatie door de arts voorgeschreven worden, dit kan medicatie voor pijnklachten zijn of om te helpen ontspannen.
Je werkgever is verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat er aanpassingen gemaakt worden op je werkplek met betrekking tot meubilair of organisatie, wanneer er RSI bij je is geconstateerd door de huisarts.

Specifieke behandelingen

Er worden voor RSI klachten vaak naast een algemene behandeling ook specifieke behandelingen voorgeschreven of aangeraden. Dit kunnen zijn:
  • Mensendieck
  • Cesartherapie
  • Haptonomie
  • Bindweefselmassage
Ook worden er soms alternatieve geneeswijzen gebruikt, zoals:
  • Accupunctuur
  • Ayurveda
  • Chinese geneeskunde
Voor de genoemde behandelingen is de uitwerking per persoon verschillend. Voor de één werkt het wel, voor de ander niet. Op wetenschappelijk gebied is het echte nut nog niet aangetoond omdat er onvoldoende gegevens over zijn.


Oefeningen

Zoals we zeggen: "voorkomen is beter dan genezen", vandaar dat het doen van wat simpele oefeningen tijdens de dag geen kwaad kan en enig leed zelfs kan voorkomen. Hierbij wat simpele oefeningen:

Armen en polsen

  • Houdt je arm gestrekt en recht voor je uit. Pak met je andere hand vervolgens je vingers vast en trek deze naar je toe.
  • Knijp regelmatig losjes in een stressbal
  • Leg je onderarm met je hand plat op een tafel. Maak dan een vuist en til je hand op. Beweeg hierbij niet je onderarm mee. Vervolgens leg je je hand weer plat neer. Herhaal deze oefening een paar keer.

Nek, rug en schouders

  • Doe je armen over elkaar heen en strek daarbij je ellebogen naar voren, terwijl je je rug bol maakt.
  • Vouw je handen in elkaar en achter je nek. Breng vervolgens je ellebogen naar elkaar toe en daarna weer zo ver mogelijk naar achteren.
  • Zit rechtop. Maak kleine rondjes met je schouders en doe dit afwisselend voor- en achterwaarts.
  • Trek je schouders op en laat ze omlaag zakken. Adem uit bij het ontspannen van je schouders.
  • Ga goed rechtop zitten en draai met je hoofd zo ver mogelijk over je schouder. Doe daarna hetzelfde naar de andere kant toe.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fitness oefeningen: SchoudersSchouders geven het lichaam uitstraling zowel bij de man als bij de vrouw. Train altijd twee schouders te gelijk om vers…
Oefeningen voor gespierde schoudersDoor gespierde schouders lijk je breder en sterker. Daarnaast vallen vrouwen sneller op mannen met brede schouders. Geno…
Hoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenHoe train je de onderarmen en polsen? Tips en oefeningenJe bent al een tijdje aan het fitnessen en gaat regelmatig naar de sportschool, of je begint net met wat gewichtjes te t…
Nekspieren: train je nek en schouders met deze oefeningenNekspieren: train je nek en schouders met deze oefeningenHet is vrij moeilijk om je nekspieren apart te trainen. Ze zijn namelijk heel nauw verbonden met de schouder- en bovenru…
Yoga in alle eenvoudYoga in alle eenvoudVoor sommige mensen is yoga nog steeds de-ver-van-hun-bed-show en voor andere mensen is het wazig gewauwel, maar voor ee…
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 23-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.