Yoga in alle eenvoud

Yoga in alle eenvoud Voor sommige mensen is yoga nog steeds de-ver-van-hun-bed-show en voor andere mensen is het wazig gewauwel, maar voor een groeiende groep is yoga gewoon heel gezond, ontspannend en lekker. Zeker als tegenhanger van de drukke dagen zoals we deze kennen. Yoga in alle eenvoud uitgelegd en wellicht kan je je voordeel er mee doen als je de basisoefeningen uitprobeert en het bevalt. Kost niets … behalve wat tijd!

Wanneer yoga?

Yoga kan altijd en is geschikt voor iedereen, ook kinderen. Maar yoga heeft pas effect als je de juiste vorm van yoga voor jezelf gevonden hebt. Een vorm die bij je past kan voor de een hathayoga zijn, maar iemand anders heeft meer baat bij lachyoga. Het is ook maar net waar je yoga voor wilt toepassen. Daarom is het sowieso goed om als je denkt de juiste vorm gevonden te hebben, aan een proefles deel te nemen. Meestal is dit gratis of tegen een kleine vergoeding. Krijg het juiste gevoel erbij en als dit niet het geval is, begin er dan niet aan. Yoga is over het algemeen niet echt goedkoop, dus bespaar je de kosten dan.
Als je het echt niet weet zoek dan wat verschillende lessen op in de omgeving en volg deze lessen om zo de juiste vorm te vinden.

Thuis beoefenen

Voor de meer geoefende yogi geldt dat men het ook gewoon thuis kan toepassen. Sommige combineren het met lessen en andere stappen enig moment uit de lessen, om het in een hoge frequentie gewoon thuis te doen.

Hoe toe te passen?

Allereerst gezegd dat het heel divers is en daarom is het dus van belang om de juiste serie oefeningen te kiezer waar jij baat bij hebt. De oefeningen die hier staan weergegeven zijn basisoefeningen. Ten opzichten van wat er is aan yogaoefeningen, geeft het uiteraard bij lange na geen compleet beeld. Hooguit een gevoel, maar kan een begin zijn.

Omgeving

De basis is wel een geschikte omgeving en de juiste kleding. De juiste kleding is goed ademende soepel vallende en niet te strak zitten kleding. Je moet je ongedwongen kunnen bewegen met yoga en als je transpireert, moet je er geen last van krijgen (synthetische kleding wil transpiratie nog wel eens vasthouden en kan gaan irriteren).

De omgeving moet rust uitstralen, dit zal je concentratie verhogen. Geen bewegende zaken, geen drukke omgeving, mensen die druk bezig zijn met van-alles-en-nog-wat of de hond die staat te trappelen om uitgelaten te worden. Voor de concentratie is een zachte verlichting van de ruimte meestal ook wel prettig, maar vul dit vooral verder zelf in. Jij moet je er prettig bij voelen.
Het enige wat verder nog wel van belang is, is een prettige ondergrond om op te staan en te zitten. Een zacht tapijt op de grond, een kleedje, een stevig badlaken of wellicht de bekende yogamat en bij voorkeur op blote voeten. Dit vergroot je grip op de ondergrond.

Ademhaling

De ademhaling bij yoga is erg belangrijk en als we kijken naar de normale ademhaling dan beweegt het middenrif omlaag om ruimte te maken voor de longen die zoveel mogelijk zuurstof binnen halen. Bij de uitademing komt het middenrif weer omhoog en duwt zo mede het koolzuur je lichaam uit.
Als de ademhaling optimaal is, zal het evenwicht (in het bloed) tussen zuurstof en koolzuur er zijn, maar hoe oppervlakkiger de ademhaling hoe slechter. Hyperventilatie is zo’n verschijnsel wat bij een slechte ademhaling hoort. Yoga dwingt je min of meer bewust bij je ademhaling stil te staan. Enerzijds om het meeste uit een goede ademhaling te halen en anderzijds worden veel mensen rustig als ze hun eigen ademhaling volgen. Verder kan het de concentratie verhogen. Reden genoeg dus om hier bewust mee bezig te zijn.

Oefeningen

Enkele basisoefeningen die je altijd toe kunt passen en bijvoorbeeld heerlijk kunnen zijn bij het begin van de dag of voordat je met een work out begint of gewoon je dag begint.

Basisoefening

Het is goed te beginnen met een oefening die je helpt bij de concentratie voor de ademhaling en je verder ontspant.

Ga rustig op je rug liggen met de benen goed uit elkaar en de armen ter hoogte van je middenrif naar buiten gekeerd (handpalmen naar boven gericht). Sluit nu rustig je ogen en adem diep in via de neus en voel de zuurstof het lichaam binnenkomen en wat het lichaam doet om alles optimaal te benutten.
Adem vervolgens weer uit via de neus en doe dit in een iets trager tempo dan de inademing. Voel het lichaam weer naar z’n ‘normale’ stand terug glijden. Blijf je concentreren op je ademhaling, laat alle gedachten die voorbij komen los en herhaal deze oefening totdat alle druk uit je lichaam is. Als de inademing diep is komt de geest ook langzaam tot rust. Deze oefening mag je langer vasthouden als je nog ‘onrust’ in je lichaam voelt.

Verwijderen

Alles uit je lichaam laten gaan en alle ‘rottigheid’ verwijderen doe je door te gaan staan met de benen iets uit elkaar. Concentreer je weer op je ademhaling en adem in als je langzaam je bovenlichaam richting de grond ontspant en adem uit als je borst en kin vlak bij elkaar zijn. Laat alle spanning uit je bovenlichaam verdwijnen terwijl je benen recht staan (knieën niet buigen dus). Zorg dat de spanning volledig uit je lichaam verdwijnt en hou dit een minuut of wat vast. Kom langzaam omhoog en herhaal desgewenst de oefening nog een keer.

Groot

Maak jezelf groot door met de benen iets uit elkaar en je vingers in elkaar verstrengelt jezelf groter te maken dat je eigenlijk bent. Breng je armen daarbij omhoog (met de verstrengelde vingers). Ga zelfs op je tenen staan en probeer iets boven je aan te tikken (ook al is het fictief).
Het voelt als natuurlijk als je, terwijl je je groter maakt, inademt en je borstkas weer zo groot mogelijk maakt voor al die zuurstof. Hou het even vast (zo lang mogelijk) en ga terug naar je normale positie terwijl je uitademt. Deze oefening mag je best een of twee keer herhalen.

Tot slot

Als je een dergelijk begin maakt en het bevalt je, probeer het totaal zo’n vijftien minuten vast te houden, is het wellicht zinvol en interessant om eens verder te kijken naar de mogelijkheden van yoga.
© 2011 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rustiger en harmonieuzer leven dankzij yogaYoga komt uit het Sanskriet en betekent 'eenheid', 'integratie', 'discipline'. Yoga streeft naar eenheid tussen lichaam…
Yoga maakt je slankYoga maakt je slankYoga maakt je slank, lenig en sterk, het is goed voor je bloedsomloop, verbeterd je concentratie vermogen, is goed voor…
Kinderyoga: balans in rust en bewegenVeel mensen beoefenen tegenwoordig yoga en ervaren de heilzame werking hiervan op lichaam en geest. Iets minder bekend i…
Vormen van groepslessen bij fitnessSportscholen bieden niet alleen fitness aan, bij de meeste scholen kun je ook sporten in de vorm van klasjes of groepsle…

Voorkom RSI met deze oefeningenVoor RSI is er eigenlijk geen specifieke behandeling. Je kunt het niet zozeer genezen, maar wel voor het grootste gedeel…
Intensive care: intensieve zorg of patiëntenbewakingIntensive care: intensieve zorg of patiëntenbewakingIntensive care: de paiëntenbewaking. Dit is een gespecialseerde afdeling in een ziekenhuis. Op de intensive care liggen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.