Wat maakt gelukkig?

Wat maakt gelukkig? Voor degene die er niet al te serieus mee omgaan is “geld” een optie, maar we weten inmiddels ook dat geld wel handig is, maar het niet echt gelukkig maakt. Wat maakt ons wel echt gelukkig? Dat is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden, want vreemd genoeg (of misschien ook niet) werkt de economische toestand mee aan de uitkomsten op deze vraag.

Basis

Toch is het zo dat de basis redelijk stabiel blijft en we overall best tevreden zijn (ook al lijken we een mopperend volkje), waarbij we op de schaal van 1 tot 10 tot een 7,5 komen. Maar waar is dit cijfers op gebaseerd? De basis is en blijft de gezondheid en aangezien de medische technologie op verschillende vlakken meters blijft maken, is de kans op een relatief gezond leven veel groter. Dat vooruitzicht speelt ook mee in het cijfer wat we geven.

Toch zijn er ook een aantal zaken die wisselend zijn als het gaat om iets minder gelukkig zijn. Hierbij kunnen wat voor de hand liggende zaken en opmerkelijke zaken benoemen, zoals:
  • een jonger broertje of zusje krijgen (als er meer kinderen zijn, is het de eerste die na de oudste komt)
  • wisselen van school (vooral laatste jaren basisschool)
  • vlak voor of tijdens puberteit verlies van ouder of scheiding
  • werk waar geen ruimte gegeven wordt voor ontplooiing
  • wisselwerking tussen ouder en kind als een van de twee niet gelukkig is
  • frustratie in zijn algemeenheid (geeft met name onrust)

Gelukkig

Werk en geld

Zoals eerder gezegd worden we niet gelukkig van alleen maar bakken met geld verdienen, maar een reële waardering voor het werk wat er gedaan wordt, staat wel hoog (76%). Dit heeft minder te maken met het geld alswel dat waardering voor hetgeen er gedaan wordt, hoog aangeslagen wordt. Ruimte om het werk in vrijheid te doen. Waarbij een bepaalde bandbreedte geen probleem is, maar geen manager die continue over de schouder meekijkt. In het verlengde daarvan ligt dan ook de financiële waardering voor geleverd werk.

Bij het werk geldt tevens dat goede collega’s hoog aangeslagen worden. Het belang van een prettige werksfeer wordt hoog op de lijst met belangrijke zaken rond werk gezet, als het gaat om gelukkig zijn.

Kinderen

Kinderen krijgen staat ook hoog op de lijst van gelukkig zijn (87%). Waarbij ongelukkig net zo hoog staat, als wanneer er iets met het kind aan de hand is (79%). Voor veel mensen is het het mooiste wat je kan overkomen in een relatie.
Niet echt vreemd dat veel kinderen het als een ongelukkige periode ervaren als ouders gaan scheiden, maar wel vreemd dat het percentage hoog is als kinderen zich gevoelsmatig tussen de ouders gezet voelen (77%). De leeftijd van deze kinderen varieert van zo’n 6 tot 16 jaar. Zeker een contrast met de gelukkige ouders die alles voor hun kind overhebben, maar in een vervelende periode als scheiding hun emoties blijkbaar toch niet bij zich kunnen houden.

Een ander aspect wat bij het krijgen van kinderen hoort, is de periode na de bevalling. Erg druk, niet altijd alles te overzien. Daarmee ook een periode dat veel mannen, maar vooral vrouwen er niet gelukkiger op worden (56%). Meestal stabiliseert dit rond het 5e levensjaar.

Eten

Hoewel eten niet gelukkig maakt, staat het wel op de lijst (34%). Het heeft hooguit een kort effect, denk hierbij aan chocolade. Maar de concentraties zijn over het algemeen niet zo hoog dat het ook echt effect heeft. Wel is het zo dat eten blijkbaar goed voelt als je je als mens niet prettig voelt (om wat voor reden dan ook). Mensen gebruiken vaak termen als: geruststelling, warme deken, comfort.

Medicijnen

Als we ongelukkig zijn en dit voor langere periode grijpen we, in overleg met de arts, toch nog relatief vaak naar medicijnen. De antidepressiva kunnen, mits goed afgestemd, een bepaalde periode overbruggen. Maar lang niet altijd blijft het zo gecontroleerd. Rond de een miljoen mensen in Nederland slikt een antidepressivum. Het officiële getal van mensen welke depressief zijn, ligt lager. Of deze cijfers te koppelen zijn en daar dus een conclusie uit getrokken moet worden, is niet bekend.

Waarom de een wel en de ander niet?

Los van de factoren die van buitenaf op ons afkomen, is er ook nog een genetische factor. De geboren optimist is minder snel ziek en als deze ziek is, herstelt hij/zij sneller. De pessimist of de doemdenker kan wel een stukje in de richting komen van de optimist. Je moet er wel aan werken en regelmatig herhalen, sommige mensen nemen het mee in een meditatiemoment.

Bij het voorgaande punt helpt ook als je goed voor jezelf zorgt. En goed voor jezelf zorgen is accepteren dat je er mag zijn. Hoe meer je accepteert dat je er mag zijn, hoe meer je er echt voor de ander bent c.q. kunt zijn. En dan ontstaat die vicieuze cirkel.

Stress

Dat stress drukt op ons gelukkig zijn is bekend, maar waar we mogelijk wel wat hulp bij kunnen gebruiken is ons uit die modus halen. Men geeft aan zelf moeilijk uit een stressvolle situatie te kunnen komen (73%) en die uitgestoken hand is dan erg gewenst (professioneel of uit de omgevng). De relatief egoïstische mens die jaren in opmars is geweest, had moeite bij de ander de stress te herkennen (de werkomgeving, de vriendenkring etc.). En als deze herkend werd, dan stond niet meteen iedereen klaar. Deze situatie is langzaam aan het veranderen.

Sporten

Behalve dat het gezond is voor het lichaam is hardlopen echt gezond voor de geest. Serotonine en endorfine zorgen er voor dat je je gelukkiger gaat voelen. Het geeft overall een prettig gevoel. Toch is het percentage mensen wat enige mate van depressiviteit ervaart en met hardlopen aan de slag gaat, relatief klein. Slechts 22% pakt dit actief op, waarbij een deel ook nog de nadrukkelijke stimulans van de omgeving nodig heeft.

Noot! Terecht of onterecht wordt door velen 'niet gelukkig zijn' (langere periode) als een lichte vorm van depressief zijn gezien.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beter humeur door chocoladeEen beter humeur door chocoladeIedereen heeft er wel eens van gehoord dat je van chocola eten jezelf beter kunt voelen. Vooral vrouwen beweren wel eens…
Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine aanmaken, hoe doe je dat?Endorfine is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt om pijn te onderdrukken, de eigenschappen van deze lichaamse…
XTC en depressie. Waarom word je depressief van XTC?XTC en depressie. Waarom word je depressief van XTC?XTC geeft tijdelijk een prettig gevoel, maar daarna voel je je vaak depressief en down. Onderzoek heeft aangetoond dat m…
Bronnen en referenties
  • Onderdeel vooronderzoek sociale psychologie L. van Duivenvoorde
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.