mijn kijk op

Mondzorg terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw?

Mondzorg terug naar de jaren zestig van de vorige eeuw? Mondzorg valt vrijwel geheel buiten de basisverzekering van de zorgverzekeraars. Daarbij komt dat minister Schippers van volksgezondheid bij wijze van experiment tandartsen en andere specialisten op het gebied van de mondzorg per 1 januari 2012 de vrijheid heeft gegeven om zelf hun tarieven vast te stellen. Is mondzorg nog te betalen en wat betekent dit voor de gezondheid van de Nederlandse gebitten.

Verbetering in de tandzorg sinds de jaren zestig

De afgelopen vijftig jaar hebben we een enorme vooruitgang meegemaakt op het gebied van de tandzorg in Nederland. Enerzijds is dit een gevolg van een betere voorlichting, anderzijds van een verbeterde tandzorg in het algemeen. Een overgrote meerderheid van de bevolking maakt hiervan gebruik. Tandzorg begint al op zeer jonge leeftijd en gaat lang door, omdat mensen tegenwoordig tot op hoge leeftijd hun eigen gebit nog hebben. Een goede tandzorg is dus voor iedereen belangrijk.

Basisverzekering

Jongeren tot 18 jaar

Echter de kosten van een behandeling door de tandarts zijn maar zeer beperkt opgenomen in de voor iedereen verplichte basisverzekering. De basisverzekering vergoed namelijk alleen de kosten van de meest voorkomende tandartsbehandelingen van jongeren tot 18 jaar. De meeste tandzorg en mondzorg door specialisten (bijvoorbeeld de kaakchirurg) valt er buiten. Ook de veelvuldig geadviseerde beugels vallen normaal gesproken niet binnen het basispakket.

Verzekerden boven de 18

Verzekerden boven de 18 jaar zijn er nog minder aan toe, want zelfs de controle valt niet meer onder de basisverzekering. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen valt tandartszorg nog onder het basispakket (bijvoorbeeld wanneer iemand een medische behandeling moet ondergaan, waarvan het resultaat afhangt van tandheelkundige zorg).

Aanvullende tandartsverzekering

Om voor een tegemoetkoming in de tandheelkundige zorg in aanmerking te komen is het nodig een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit betekent een extra aanslag op de portemonnee, boven de al ieder jaar stijgende kosten van de verplichte basisverzekering.

Vrije tarieven

Vanaf 1 januari 2012 mogen tandartsen en andere specialisten op het gebied van de mondzorg zelf hun tarieven vaststellen. De Zorgautoriteit die tot dan de tarieven bepaalde staat hier buiten. De prijs is afhankelijk van de duur van de behandeling, het gebruikte materiaal en de verleende service.

Drie-jarig experiment

Het gaat hier om een experiment van drie jaar, waarin de vrije marktwerking wordt bekeken. Wanneer dit succesvol is, wordt het definitief ingevoerd (besluit minister Schippers van volksgezondheid). Het idee er achter is dat door concurrentie tussen tandartsen te bevorderen de prijzen zullen dalen. Tandartsen zullen vrijer zijn in het inrichten van hun eigen praktijk en de innovatie wordt bevorderd. Het tekort aan tandartsen in bepaalde regio’s kan hierdoor eveneens worden opgelost, aldus de minister. Voor de consument betekent dit meer keuze. Volgens de minister zullen de tarieven door de vrije marktwerking niet stijgen. Is dat wel het geval, dan kan ze het experiment tussentijds stoppen.

Duidelijke prestatiebeschrijvingen en voorlichting over behandelingen

De Nederlandse Zorgautoriteit maakt nadere regels over transparantie en declaratie en stelt de prestatiebeschrijvingen definitief vast. Voor iedere behandeling die meer dan € 150,= kost, moet de tandarts een offerte maken. Prijslijsten moeten duidelijk te vinden zijn in de praktijk en op de website van de tandarts.

Vrije marktwerking werkt niet

Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot ziet dit somber in. In gebieden met weinig tandartsen zullen nauwelijks nieuwe patiënten worden aangenomen, waardoor het overstappen naar een goedkopere arts moeilijk wordt. Bovendien zullen tandartsen gauw geneigd zijn hun te lage prijzen aan te passen aan de hogere. Hij schat dat de prijsstijging van mondzorg jaarlijks zo’n 6 % zal bedragen. De inflatie is nu zo’n 3 %. Ook al zegt de minister dat ze de boel in de gaten houdt, er zullen altijd argumenten te vinden zijn om de kostenstijging te rechtvaardigen bijvoorbeeld “het is een inhaalslag omdat de tarieven al zo lang vastliggen en de arbeidskosten stijgen”.

Gezondheidszorg wordt duurder

De gezondheidszorg in ons land wordt steeds duurder. Ook de kosten van mondzorg waaronder die van de tandarts stijgen. Het zijn niet de enige prijsstijgingen waarmee consumenten om de oren worden geslagen. Dit betekent voor de consument “Keuzes maken”. Een basisverzekering is verplicht. De kosten van de tandarts worden daarin nauwelijks tot niet vergoed. De consument zal zich aanvullend moeten verzekeren. Niet alle consumenten zullen dit doen. Het gevaar bestaat, dat bepaalde groepen consumenten niet of minder naar de tandarts zullen gaan. Ze zullen behandelingen (zeker kostbare) uitstellen of niet ondergaan.
Wat de consequenties daarvan zijn, laat zich raden.

Basisverzekering is voor iedereen.

De basisverzekering is een voor iedereen verplichte verzekering. Tal van medische behandelingen of medicijnen worden via deze verzekering vergoed, waaronder veel medische behandelingen of medicijnen waar slechts een deel van de bevolking gebruik van maakt. Een tandartscontrole voor een volwassene zit er niet in. Toch zal het grootste deel van de volwassen bevolking hier gebruik van willen/moeten maken. Zou het niet goed zijn de meest voorkomende tandartsbehandelingen in de basisverzekering op te nemen, om de gewonnen vooruitgang in de mondzorg niet teniet te doen?
© 2012 - 2024 Alida60, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2020 en 2021Tandartsverzekering? Tandartstarieven 2020 en 2021De tarieven van tandarts en orthodontist gaan omhoog, wat betaalt u in 2020 en 2021 voor de behandeling van een tandarts…
Een goede tandartsverzekering afsluiten: tipsEen goede tandartsverzekering afsluiten: tipsIn Nederland kan je naast de verplichte basis zorgverzekering ook verschillende aanvullende verzekeringen afsluiten, waa…
Besparen op tandartskostenBesparen op tandartskostenBesparen op tandartskosten doe je allereerst door te zorgen dat je niet vaak naar de tandarts hoeft. Dat betekent bijvoo…
Ixorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringIxorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringEen tandartsverzekering is erg duur en maar weinig mensen besparen echt geld door zich te verzekeren voor tandartskosten…
mijn kijk opZijn maatregelen tegen roken, alcohol en wiet effectief?De overheid onderneemt heel wat stappen om de Nederlandse samenleving aan te spreken op hun gebruik van tabak, alcohol e…
Bronnen en referenties
  • http://tandartstarieven2012.nl/
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/is-de-tandarts-opgenomen-in-het-basispakket.html
Alida60 (40 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.