Het belang van massage

Massage is een methode bij uitstek waarmee u uw eigen lichaam beter kunt leren kennen. In feite maakt u met massage een rondreis over uw eigen lichaam en met uw ogen dicht leert u dat lichaam beter kennen dan wanneer u met open ogen voor de spiegel stond. Massage heeft in bijna elke cultuur door de geschiedenis heen haar eigen plaats gehad.

Het doel van massage

Het belangrijkste doel van de meeste massagetechnieken is de ontspanning van de geest en van de spieren, het stimuleren van de bloedsomloop en de lymfevochtcirculatie. De warmte die wordt opgewekt wanneer het lichaam wordt gemasseerd, leidt ertoe dat er ook zweet wordt geproduceerd. En zweet zorgt er weer voor dat bepaalde afvalstoffen het lichaam via de huid kunnen verlaten. De zogenaamde Zweedse massage is er op gericht de geest te prikkelen.

Heel wat mensen die baat zouden kunnen vinden bij massage, proberen het nooit. Wellicht omdat ze denken dat massage alleen maar bedoeld is voor atleten en voor mensen met duidelijke klachten aan het bewegingsapparaat of ook wel voor mensen die daarin een oplossing zoeken voor hun seksuele frustraties.

Massage: hoe voelt dat?

Men kan een massage ondergaan, maar ook zelf een massage geven. U wordt gemasseerd door een professionele masseur of door iemand wiens vak het niet is, een vriend, een vriendin of een partner. Zelf kunt u op die manier ook iemand anders masseren en ten slotte kunt u zelfmassage toepassen. Als u naar een masseur gaat, dan profiteert u natuurlijk van zijn vakkennis en zijn ervaring. Of het nu gaat om een fysiotherapeut of om iemand die opgeleid is in een bepaalde massagetechniek, hij of zij heeft een grondige kennis van de anatomie en van de fysiologie. Hij of zij is in staat om meteen spieren te ontdekken die verkrampt zijn of bindweefsel op plekken waar dat niet hoort, als gevolg van een verkeerd gebruik van het lichaam.

Zelf leren masseren of u te laten masseren door iemand in uw omgeving die de techniek wel wil leren, is natuurlijk goedkoper en misschien ook gemakkelijker, omdat de massage kan gebeuren op elk gewenst moment. Maar er is meer. Wanneer u elkaar leert masseren, wordt wederzijds meer begrip opgebouwd. U ondergaat samen het gevoel van welbehagen, kortom het is een waardevolle ervaring om zoiets samen te beleven. Massage is een van de plezierigste manieren om bij uzelf een gevoel van welbehagen op te wekken. De bloedsomloop wordt gestimuleerd, de pijn wordt verlicht, het lichaam wordt gevoeliger en is beter in staat zich te ontspannen. Maar massage kan er niet voor zorgen dat u slanker wordt of het verouderingsproces tegengaan of slappe spieren sterker maken.

Voor massage zijn geen echt vaste regels te geven, maar het is gebruikelijk om met de rug te beginnen en te eindigen bij de voeten. Begin ook wanneer degene die u masseert op zijn buik ligt. Masseer dan rug, schouder, nek, billen, dijen en benen. Daarna kan uw massagepartner zich omdraaien en kunt u armen, handen, hoofd en gezicht gaan masseren, de voorkant van de schouders, de maagstreek (waarbij de knieën gebogen moeten zijn) de benen en de enkels en ten slotte de voeten.

Als u uzelf masseert, gebruikt u daarvoor natuurlijk ook uw handen, maar u kunt tevens gebruik maken van een aantal hulpmiddelen. Zo zijn er apparaten met rollers waarmee u uw voetzolen of rug kunt masseren en er zijn ook apparaten die een drilmassage produceren. Er bestaan bijvoorbeeld ook sandalen met een zool van rubberen noppen waarmee u tijdens lopen uw voeten kunt masseren en die plezierig zijn.

Massage in de praktijk

Alle vormen van massage bestaan uit een aantal basistechnieken.

Effleurage is een verzachtende verwarmende aanraking, waarbij het contact tot stand komt tussen masseur en gemasseerde. Het is een gematigd lichte massage en wordt gegeven over de volle lengte van de rug of de ledematen, waarbij vaak olie of poeder wordt gebruikt.

Petrissage is erop gericht bepaalde klachten op te sporen. Bij deze gematige stevige massagebewegingen, wisselen druk en ontspanning elkaar af en er wordt gewerkt vanaf de billen naar de nek of langs een van de ledematen. Als beide handen worden gebruikt, maakt men cirkels met de klok mee met één hand en strijkt met de andere hand in omgekeerde richting. Wisselt men beide handen af, dan maakt men cirkels met de klok mee met één hand en strijkt met de andere hand in omgekeerde richting. Wisselt men beide handen af, dan maakt men cirkels in de richting van de klok aan de linkerkant van het lichaamsdeel dat wordt gemasseerd en cirkels de andere kant uit aan de rechterkant.

Kneden is een stevige massage die wordt toegepast tussen de andere massagebewegingen door. Duim en vingers van iedere hand masseren de spieren door ze nu weer vast te pakken en dan weer op te tillen (zonder te knijpen) om daarna het weefsel in een zachte beweging weer los te laten.

Frictie is de stevigste techniek, die wordt gebruikt bij de ontspannende massage en vormt eigenlijk het hoogtepunt van de massage waarna deze wordt afgebouwd. Duimen, vingertoppen en knokkels worden gebruikt om flinke druk uit te oefenen met kleine ronddraaiende bewegingen op kleine gedeelten van de huid.

Zweedse massage is een soort kloptechniek, waarbij harder of zachter op de huid wordt geklopt of geslagen. Wie deze toepast moet altijd voorzichtig te werk gaan en steeds voor ogen houden dat deze massage wel bedoeld is om te stimuleren, maar dat het nooit pijnlijk mag worden.

Gezichtsmassage moet altijd zacht zijn en van onder naar boven worden gegeven en vanaf de neus naar buiten, boven de wenkbrauwen zachtjes rond onder de oogleden en zacht naar boven vanaf de kin in de richting van de oren.

Massage van de rug

Wie zich wil oefenen in het geven van massage, kan het best met de rug beginnen omdat het een groot plat oppervlak is. Als het ware het neutrale gebied van het lichaam. Zorg ervoor dat u zelf ook ontspannen en rustig bent voor u begint en dat uw nagels niet te lang zijn, zodat u de huid van uw partner niet kunt krassen. Doe ook uw horloge, uw armbanden of uw ringen af omdat ze u hinderen bij het masseren. Let tijdens het masseren ook goed op of u plekken tegenkomt waar de spieren gespannen of gevoelig zijn.

Waar u aan moet denken?

  • Werk op een stevige oppervlakte, een massagetafel is ideaal, maar als u die met heeft, is de vloer ook geschikt. Een bed is te zacht en geeft aan degene die masseert weinig bewegingsruimte.
  • Geef de massage altijd in een warme kamer en dek de delen van het lichaam toe die niet worden behandeld.
  • Werk altijd symmetrisch en strijk in de richting van het hart; armen en benen worden dan ook naar boven gemasseerd.
  • Als u masseert, ademt u uit wanneer u buitenwaarts masseert.

Wat u moet vermijden?

  • Sprenkel nooit olie direct uit het flesje op iemands lichaam.
  • Gebruik ook geen crème of lotion die door de bovenste lagen van de huid wordt geabsorbeerd, maar gebruik plantaardige olie.
  • Praat niet tijdens de massage, behalve als u een opmerking wil maken over iets dat u tijdens deze massage ontdekt en draai ook geen muziek waarvan het ritme de massage kan storen. Meer geschikt is bijvoorbeeld een bandje met daarop het ruisen van de zee. Dat is plezierig om naar te luisteren en helpt bij het ontspannen.
  • Masseer niet langer dan maximaal 1 uur.
  • Oefen niet te veel druk uit op het skelet en masseer ook niet de ruggewervels zelf.
© 2012 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het masseren van je paardHet masseren van je paardIn dit artikel zal ik uitleggen hoe je je paard een simpele massage moet geven. Een massage is zeer ontspannend voor paa…
Massage: voordelen voor de gezondheidMassage: voordelen voor de gezondheidRelaxen in het wellnesscentrum en genieten van een heerlijke massage: we willen het allemaal wel, maar de meesten onder…
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Last van hooikoorts? Slik een levende pissebed!Een grote groep mensen heeft jaarlijks, met name in de lente en de zomer, last van hooikoorts. Hooikoorts kan erg vervel…
Bronnen en referenties
  • Een fit en gezond leven: MacDonald & Co - Marshall Editions Limited
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.