Snacks van zaadjes en pitjes

Snacks van zaadjes en pitjes Snacks van zaadjes en pitjes en de gunstige effecten van consumptie. In elke kleine zaadkorrel schuilt een wonder: alles wat nodig is om de toekomstige generaties van een plant te garanderen. Veel zaadvariaties bevatten essentiële voedingsstoffen met bewezen gunstige effecten voor de gezondheid van de mens. Aangeraden wordt, vanwege de kwetsbaarheid van hun voedingsstoffen, om alleen de verse zaadjes te consumeren. Warmte, licht en lucht kunnen de kwaliteit van zaden verminderen. Geef de voorkeur aan biologische, omgedopte zaadjes zonder toevoeging van zout of andere smaakversterkers.

Eetbare zaadjes en pitjes

  • Zonnebloempitjes
  • Mosterdzaadjes
  • Pompoenzaadjes
  • Sesamzaadjes
  • Lijnzaad
  • Druivenpitten
  • Grapefruitzaad
  • Zwarte bes zaad
  • Katoenzaadjes
  • Perilla zaadjes

Zonnebloempitjes

Zonnebloemen zijn meer dan alleen een mooi gezicht. Hun zaden zijn rijk aan vitamine E en B, kalium, fosfor, koper en magnesium. Bovendien bevatten ze hoeveelheden proteïne en zijn ze koolhydraatarm. Zonnebloempitjes kunnen rauw worden gegeten of in de grond geplant worden. Vanwege het verhoogde vetgehalte bederven ze sneller dan andere zaadjes, ook al zitten ze nog in de schil. Daarom is het een goed idee om zonnebloemzaadjes te testen door eraan te ruiken voordat u ze eet.

Mosterdzaadjes

Er wordt gesuggereerd dat de zaadjes bijdragen aan een aanzienlijk remmende groei in de ontwikkeling van tumoren in de buik en de baarmoederhals en dat ze een aanzienlijk gunstig effect zouden kunnen hebben in chemopreventie. Mosterdzaad kan het afweersysteem van antioxidanten versterken. Antioxidanten bieden bescherming tegen de toxische effecten van kankerverwekkende stoffen. Het is waarschijnlijk, dat het gebruik van mosterdzaad in de voeding kan bijdragen tot het verminderen van het risico op kankerincidenten in de menselijke populatie.

Pompoenzaadjes

Heeft uw lichaam een tekort aan magnesium, fosfor, koper of zink, calcium? Probeert u dan eens een handvol pompoenpitten. Of als u heel ijverig bent, kunt u ze fijn stampen tot meel. Het meel van pompoenpitten bevat veel essentiële aminozuren en een betere proteïne verteerbaarheid. Pompoenzaden zitten boordevol vitamine E. Ze hebben een gunstig effect op de blaas- en nierfunctie.

Sesamzaadjes

Ze mogen dan klein zijn, maar sesamzaadjes hebben een grote bron van calcium. En dat is slechts het begin. Ze zitten boordevol met vitaminen zoals koper, mangaan, magnesium, ijzer, vitamine B1 en zink. Bovendien zitten ze vol met vezels en mineralen.
Sommige mensen knabbelen aan sesamzaadjes. Sesamzaadjes zijn tevens de basis van notenboter, genoemd tahini (een pasta gemaakt van sesamzaad), een heerlijk alternatief voor pindakaas.

Lijnzaad

Lijnzaad bevat magnesium, foliumzuur, koper en ijzer. De olie uit lijnzaad bevat hoge waarden omega 3 vetzuren, wat een preventief en gunstig effect zou kunnen hebben tegen darmkanker. Lijnzaad is cholesterol verlagend en werkt ontstekingsremmend.

Druivenpitten

Vrije radicalen zijn vernietigers van de gezondheid. Zijn er teveel, dan kunnen ze schade aanrichten en het DNA en celmembranen vernietigen. Druivenpitten bevatten een sterk antioxiderende werking, wat een zeer gunstig effect kan hebben op diabetes type 2. Deze vorm van diabetes staat bekend om het menselijk afweersysteem uit te putten. Druivenpit-extract kan ondersteuning bieden tijdens het afvallen en bij menstruatiepijn.

Grapefruitzaad

Als het gaat om blaasinfecties wordt cranberrysap aangeprezen als een natuurlijk alternatief geneesmiddel, maar ook grapefruitzaad heeft dezelfde componenten als antibiotica. Enkel 5 of 6 grapefruitzaadjes (gedroogd of vers) elke 8 uur voor de duur van 2tweeweken lang kunnen genezend werken. Grote hoeveelheden worden echter afgeraden. Grapefruitzaad heeft een helende werking op allerlei soorten schimmels.

Zwarte bes zaadjes

Olie gemaakt van zwarte bes zaadjes bevat omega 3 vetzuren; goed voor een brede scala van aandoeningen. De olie heeft een gunstig effect op de vochtbalans in het lichaam, werkt ontstekingsremmend en kan worden gebruikt bij reumatische aandoeningen en veel voorkomende huid- en haarproblemen.

Katoenzaadjes

En JA, het is waar: u kunt katoenzaden eten. Na verwijdering van de giftige stoffen die in de zaden zitten is katoenzaad eetbaar! De zaden zijn een grote bron van omega 6 essentiële vetzuren. Katoenzaden zouden kunnen uitgroeien tot de werelds grootste voedselvoorziening en om ondervoeding in derdewereldlanden tegen te gaan. Uit het voedingsstandpunt gezien: katoenzaadmeel zou men kunnen vergelijken met andere dierlijke of plantaardige proteïnebronnen met een laag vetgehalte en aanzienlijke hoeveelheden biologisch volwaardig eiwit. Katoenzaden zouden de groei kunnen bevorderen, de gewichtstoename verminderen en zorgen voor een positieve stikstofbalans in ons lichaam.

Perilla zaadjes

Extreem populair in Azië: (hun land van herkomst) Perilla zaadjes bevatten veel omega 3 essentiële vetzuren. Tevens hebben ze een antibacteriële eigenschap. Volgens onderzoekers een antimicrobieel middel dat tandproblemen en parodontale aandoeningen kan verminderen. U kunt deze kleine gekleurde ronde zaden in Azië kopen en/of in gezondheidswinkels. Perilla zaadjes zijn een populaire toevoeging in vleesmarinades. Bodem perilla’s voegen iets toe aan soep. Een prima alternatief voor basilicum.

Waarschuwing voor alle leeftijden: voorzichtig met de consumptie van zaadjes en pitjes

Zaadjes kunnen verstikkingsgevaar opleveren! Laat uw kinderen nooit zaden en pitten eten zonder toezicht. Zaadjes kunnen tevens een risico zijn voor allergische reacties, met name sesamzaden! Niet alle zaadjes zijn eetbaar. Sommigen zijn giftig, met name in grote hoeveelheden. Bij twijfel: kies zaden en pitten die u kunt kopen in gezondheidswinkels. Maanzaad bevat verschillende hoeveelheden van de drug morfine. Dit is in urinetesten aangetoond! Hennepzaden kunnen helend werken voor de gezondheid maar bevatten ook kleine hoeveelheden THC(= Tetrahydrocannabinol, een werkzame stof in hennepproducten zoals in wiet en hasj)

Bovengenoemde zaden zijn niet alleen voor vogels maar ook voor de mens. Preventieve gezondheid kan ondersteund worden door een gezonde lifestyle en uitgebalanceerde voeding!

Bron: Julenka, PixabayBron: Julenka, Pixabay
© 2013 - 2024 Tinakleve, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfoods: hennepzaad, chiazaad en lijnzaadSuperfoods zijn voedingsmiddelen die een hoog gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten bevatten. Superfoods staan b…
Calorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesCalorieën van ovensnacks en hetelucht friteusesNatuurlijk is het mogelijk om te kiezen voor een dieet zonder snacks uit de frituur, echter hoeft het af en toe snacken…
Je eigen moestuin: BroccoliJe eigen moestuin: BroccoliWil jij broccoli zaaien in je eigen tuin? Dan kan dat! Het zaaien en oogsten van broccoli is helemaal niet zo lastig als…
Gezonde snacks: wat zijn gezonde tussendoortjes?Gezonde snacks: wat zijn gezonde tussendoortjes?Iedereen heeft weleens trek gedurende de dag en een snack of tussendoortje is dan zo gepakt. Vaak maak je daarbij echter…
Bronnen en referenties
Reactie

Jan Moerman, 21-09-2015
Interessant om dit te weten (ik wou weten of ik een druif met pit en al kon eten: ja dus), maar in dit lijstje staat niks over abrikozenzaden (pitten), kan dit hier niet aangevuld worden? Reactie infoteur, 06-04-2016
HalloJan,
excuses voor de late reactie!
goede aanvulling idd! Ik zal er binnenkort mee aan de gang gaan!
Bedankt voor de tip!

Tinakleve (3 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.