De geneeskracht van serrapeptase

Serrapeptase is een enzym dat helpt eiwitten of proteïnen te verteren. Deze categorie enzymen wordt protease genoemd. Mensen hebben tegenwoordig te weinig enzymen in hun lichaam. Dat komt door uiteenlopende oorzaken. Vers voedsel bevat enzymen maar zodra voedsel een paar seconden in de magnetron is geweest, zijn alle enzymen dood. Rauwe melk bevat veel enzymen maar gepasteuriseerde melk moet alle enzymen ontberen. Verder eet de moderne mens te veel voedsel uit blik en potjes waarin geen enzymen meer zitten. Het credo is daarom om vooral vers voedsel te eten. In verse sla en rauwe groenten zit een behoorlijke hoeveelheid enzymen. Je kunt je in het geval van ziekte richten tot heilzame enzymen in de vorm van supplementen. Dan is serrapeptase een uitstekende keus. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Meerdere namen

Dit enzym heeft meerdere namen: Serratiopeptidase Serratia E-15 protease, serralysine, serratiapeptase, serratia peptidase, serratio peptidase en serrapeptidase.

Geschiedenis serrapeptase

Serrapeptase kwam in de loop van de jaren 70 van de 20e eeuw op de markt. Het is een ontstekingsremmende pijnstiller die volgens therapeuten breed inzetbaar is. Het is een relatief nieuw medicijn dat niet stamt uit de traditionele geneeskunde. Daarom is het weinig onderzocht en is de werking een relatief onontgonnen onderzoeksterrein. Sommige mensen zijn lyrisch over dit middel en de meeste academici zijn sceptisch. Therapeuten zien dat vele patiënten grote verbeteringen tonen. Dit is in kleinschalige onderzoeken bevestigd. Het is echter wachten op de eerste grote onderzoeken die volgens de medische standaard van dubbelblind gecontroleerd onderzoek uitgaan. Dubbelblind houdt in dat zowel de artsen als de patiënten niet weten welke mensen een placebo en welke een echt medicijn krijgen toegediend; alleen de onderzoekers weten dat. Men werkt met twee groepen, een groep die het medicijn krijgt toegediend en een controlegroep. Het liefst doen weer zoveel mogelijk mensen aan het onderzoek mee. Een onderzoek is pas echt interessant als in beide groepen rond de 100 mensen of meer meedoen. Bij een groot aantal mensen die meedoen zijn de statistische gegevens meer realistisch.

Het tweede cadeau van de zijderups

Als de zijderups een vlinder wordt, moet hij door de harde cocon naar buiten. Hiervoor gebruikt de vlinder een enzym dat serrapeptase heet. Voor de productie van serrapeptase hoeven zijderupsen echter niet te lijden. Serrapeptase komt tot stand door een bacterie, de serratio-15 bacterie. Serrapeptase wordt wel het tweede cadeau van de zijderups genoemd. Het eerste cadeau was uiteraard zijde.

Weinig wetenschap

Er is helaas weinig keihard onderzoek gedaan naar de medicinale werking van serrapeptase. Hierdoor weten we nooit zeker of het werkt. Maar we hoeven niet enkel van wetenschappelijk onderzoek afhankelijk te zijn. Soms hebben artsen de werking van een enzym beschreven aan de hand van casussen. Een casus is een geval op zich. Als iemand bij een arts komt met een probleem en hij krijgt een medicijn, dan kun je dit een casus noemen. Casus is een wetenschappelijke term. Als je in een lange rij casussen een patroon ontdekt dat is dat een inzicht of kennis maar het is geen wetenschappelijk feit.

Bandelier

De organisatie ´Bandelier´ bestaande uit Oxford wetenschappers meldt dat er 34 onderzoeken zijn gedaan naar de werking van serrapeptase. Deze onderzoeken waren vrijwel allemaal positief over serrapeptase maar ze konden niet wetenschappelijk genoemd worden naar de medische standaard. In de medische wereld hanteert met alleen dubbelblind gecontroleerde onderzoeken. Het is zeer duur zulke onderzoeken uit te voeren. Ze kunnen eigenlijk alleen met subsidie van overheden worden gedaan door de farmaceutische industrie. Want zoals je waarschijnlijk weet wordt de zeer lucratieve farmaceutische industrie gesponsord door ons belastinggeld. Deze industrietak zal er nooit voor kiezen om een medicijn als serrapeptase te onderzoeken omdat het een natuurlijke stof is waarop geen patent kan worden aangevraagd.

Robert Renfern

Robert Renfern is een voedingsstofdeskundige (nutritionist). Hij noemt zichzelf ´The serrapeptase guy´. Hij zette een groot aantal casussen op een rij. Deze varieerde van mensen die een cyste hadden en met serrapaptase werden genezen tot een rolstoelafhankelijke man die nauwelijks kon praten die drie weken later wandelend met kraakheldere stem hem kwam bedanken. Dat zijn allemaal gevallen op zich; het is geen wetenschappelijke benadering, maar het geeft wel een indicatie over de effectiviteit van serrapeptase.

Veel verschillende ziekten

Vrijwel alle patiënten die Robert Renfern heeft gezien hadden al jarenlang dezelfde problemen. Sommigen gebruikten vele medicijnen. Alleen door serrapepatse te gebruiken knapten ze helemaal op. Wat opvalt in de lange reeks genezingen is dat er vele verschillende ziekten worden geholpen met serrapeptase. De volgende ziekten zijn volgens velen succesvol behandeld met serrapeptase:
Acné, angina, zere keel, schorheid, sinusitis, aderverkalking, artritis, astma, rugproblemen, maculadegeneratie, bronchitis, spanningshoofdpijn, fibromyalgie, carpal tunnelsyndroom, hoge bloeddruk, bloedsuikerproblemen, borstcystes, mastitis, bursitis, staar, chronische oorontsteking, darmproblemen, hoest, ziekte van Crohn, diabetes type 2, pusopeenhoping of empyema, beenzweren, osteoporose, endometriose, migraine, tromboflebitis en longemfyseem.

Wondermedicijn

Serrapeptase lijkt wel een wondermedicijn. Het is voor diverse doeleinden goed. De meeste mensen die serrapeptase gebruiken merken dat er veel rotzooi in het lichaam zit. Rokers bijvoorbeeld, melden dat de eerste dagen van serrapeptase gebruik men heel veel longslijm en teer ophoest. Mensen met aderverkalking worden geholpen doordat de plaque in hun aderen volledig oplost. Serrapeptase blijkt lichaamsvreemde stoffen makkelijk te onderscheiden en uit het lichaam af te voeren. Deze stoffen zijn vaak de oorzaken van ziekten. Serrapeptase is waarschijnlijk in staat om symptomen van ziekten weg te nemen door de oorzaak snel uit te schakelen.

Serrapeptase wordt door vlinders gebruikt om uit de cocon te komen. / Bron: GLady, PixabaySerrapeptase wordt door vlinders gebruikt om uit de cocon te komen. / Bron: GLady, Pixabay

Serrapeptase tegen alzheimer

Volgens wetenschappers uit Japan is serrapeptase een mogelijk medicijn bij alzheimer. Deze werking komt doordat serrapeptase samen met het enzym nattokinase zorgt voor een betere samenstelling van de neuronen. De enzymen werden oraal toegediend aan ratten die een hersenbeschadiging hadden gekregen. Na een hersenonderzoek bleek dat de ratten die onder andere serrapeptase hadden gekregen op verschillende indicators beter scoorden dan ratten die geen enzymsupplement hadden toegediend gekregen. Het onderzoek werd gedaan in 2013.

Bijwerkingen

Van serrapeptase zijn geen bijwerkingen bekend. Er zijn geen onderzoekingen gedaan naar veiligheid bij zwangerschap en borstvoeding. Daarom is het beter het dan niet te gebruiken. Er kan een interactie zijn met het stollen van bloed. Daarom is het niet handig om serrapeptase twee weken voor een operatie te nemen. Er is in 2000 een geval gemeld van een Japanner die longontsteking zou hebben opgelopen door serrapeptase maar aangezien dit slechts één casus betreft en een hypothese van de betreffende artsen is die verder niet is onderzocht, is dat geen medische publicatie die voldoet aan de wetenschappelijke standaard om te stellen dat serrapeptase mogelijk longontsteking als bijwerking heeft.
© 2014 - 2023 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Serrapeptase gebruiken tegen aderverkalking en ontstekingSerrapeptase gebruiken tegen aderverkalking en ontstekingSerrapeptase is een protease die in supplementen gebruikt wordt die dienen ter voorkoming van aderverkalking. Tevens wor…
Waarom codeïne bij sommige mensen niet werktWaarom codeïne bij sommige mensen niet werktHeb je pijnklachten en gebruik je daarvoor codeïne maar merk je dat dit niet werkt en de pijn niet vermindert? Onderzoek…
Co-factoren en co-enzymenCo-factoren en co-enzymenNaast het polypeptide gedeelte hebben veel enzymen ook nog een niet-proteïne component nodig om hun werking te kunnen ui…
Werking en functie van enzymenWerking en functie van enzymenBij lage temperaturen, zoals de lichaamstemperatuur, gaan chemische reacties (te) traag. In je lichaam zorgen dan enzyme…

Welke vitaminesupplementen moet ik kiezen?Tegenwoordig zijn er vitaminesupplementen te koop die kunnen worden geslikt als aanvulling op de dagelijkse voeding. Er…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Serratiopeptidase
  • http://www.endometriosedieet.nl/alles-wat-je-wilt-weten-over-serrapeptase-en-endometriose/
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23821590
  • http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1115-SERRAPEPTASE.aspx?activeIngredientId=1115&activeIngredientName=SERRAPEPTASE
  • Tegen alzheimer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23821590
  • http://www.lef.org/magazine/mag2003/sep2003_report_aas_01.htm
  • Afbeelding bron 1: GLady, Pixabay
Reacties

J., 18-03-2016
Weet u misschien waar ik een goed en betrouwbaar merk Serrapeptase kan vinden? Ik wil het gebruiken tegen aderverkalking.
Vriendelijke groet,

J. Reactie infoteur, 24-03-2016
Ik ga geen reclame maken voor een merk. Wel weet ik dat knoflook het beste medicijn is tegen aderverkalking. Dat is een wetenschappelijk feit wat in de afgelopen 20 jaar flink is onderzocht en bevestigd. Oorspronkelijk komt de medicinale kennis over knoflook uit de traditionele hoek. Hier een wetenschappelijk artikel waaruit blijkt dat knoflook onder andere de bloeddruk verlaagt en aderverkalking tegengaat: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC139960/

Janny van der Slik, 22-02-2016
Als je bloedverdunner gebruikt (ascal) kan je daarnaast serraseptase slikken zonder problemen? Reactie infoteur, 08-09-2016
Liever niet, want dan wordt het bloed nog dunner en stolt het minder snel als er wondjes zijn.

Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.