Serrapeptase gebruiken tegen aderverkalking en ontsteking

Serrapeptase gebruiken tegen aderverkalking en ontsteking Serrapeptase is een protease die in supplementen gebruikt wordt die dienen ter voorkoming van aderverkalking. Tevens wordt het gebruikt ter voorkoming van post-operatieve zwelling en ontsteking. Voor de eerste claim ontbreekt sluitend wetenschappelijk bewijs maar er zijn wel aanwijzingen dat het werkt. Het effect van serrapeptase bij de voorkoming van zwelling en ontsteking na een operatie is wel wetenschappelijk bewezen. De Duitse arts dr. Hans Nieper is een groot voorvechter van het gebruik van serrapeptase ter voorkoming van het dichtslibben van de halsslagader.

Serrapeptase


Wat is serrapeptase?

Serrapeptase - ook wel serratiopeptidase genoemd - is een protease, een enzym dat eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreekt. Het wordt geproduceerd door de Enterobacterie Serratia sp. E-15. De protease werd in de jaren 60 voor het eerst geïsoleerd uit de ingewanden van de zijdevlinder. Het is datgene dat een vlinder in staat stelt uit een cocon te ontsnappen. Het brandt ermee als het ware een gat in de cocon zonder dat het daarbij ander weefsel aantast. Analoog aan deze werking wordt beweerd dat serrapeptase kan helpen bij het voorkomen van aderverkalking bij mensen omdat het plaque die zich afzet in de aderen kan opruimen terwijl het de aderen zelf onaangetast laat.

Door de Enterobacterie Serratia sp. E-15 te purificeren wordt serrapeptase geproduceerd, dat een ingrediënt vormt voor voedingssupplementen om de gezondheid te bevorderen. Supplementen op basis van serrapeptase worden op grote schaal gebruikt, met name ter voorkoming van aderverkalking (atheromatose) en tegen zwelling en ontsteking na operatieve ingrepen.

Serrapeptase tegen aderverkalking en post-operatieve ontsteking en zwelling

De claim dat serrapeptase kan helpen bij het voorkomen van aderverkalking is gebaseerd op het feit dat serrapeptase een immunologisch actief enzym is dat zich kan binden aan het plasma-proteïne alpha 2 macroglobuline, waardoor het niet kan worden aangetast door het immuunsysteem terwijl het wel zijn enzymatische effect behoudt. Zodoende kan het zich begeven naar de gebieden waar het lichaam het nodig heeft, zoals bijvoorbeeld aderen die gevoelig zijn voor verkalking. Serrapeptase heeft namelijk de eigenschap dat het alleen dood weefsel verteert waardoor het effectief de cellen die aderen doen dichtslibben opruimt. In de natuurgeneeskunde wordt daarom ook gezworen bij serrapeptase als supplement om te gebruiken na een hartoperatie, om te voorkomen dat vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet die zich later kunnen ontwikkelen tot de zo gevreesde plaque.

In 2013 werd door het Maulana Azad Medical College in India een literatuurstudie gedaan naar de bestaande studies naar de werking van serrapeptase. De uitkomst van het onderzoek was dat meer klinische trials nodig zijn om de werkzaamheid van het middel vast te stellen (Bhagat c.s., 2013). Onderzoek uit 2015, tevens uitgevoerd in India, leidde wel tot de conclusie dat serrapeptase ontstekingsremmende eigenschappen heeft en tevens zwelling na een operatie kan minimaliseren (Chappi c.s., 2015). Duits onderzoek uit 1989 leidde al tot een vergelijkbare conclusie (Esch c.s., 1989).

Onderzoek van Dr. Hans Nieper

Dr. Hans Nieper is een Duitse arts en groot voorvechter van het gebruik van serrapeptase in de medische wereld. Hij noemt de verkalking van de halsslagader als een van de grote problemen in de wereld van vandaag de dag. Mede door ongezond eten krijgen steeds meer mensen last van verkalking en het dichtslibben van de halsslagader. Het probleem is dat chirurgen vaak terughoudend zijn met het opereren van de halsslagader vanwege het risico dat als gevolg van de operatie lichaamseigen celmateriaal in de cerebrale circulatie terechtkomt. Dr. Hans Nieper pleit voor het gebruik van serrapeptase om dit risico tot een minimum te beperken. Juist omdat serrapeptase alleen dood weefsel aanpakt - zoals dit ook gebeurt bij de zijdevlinder - is het middel zeer effectief en veilig, aldus Dr. Nieper.

Serrapeptase gebruiken tegen endometriose

Serrapeptase wordt tevens gebruikt door patiënten die lijden aan de aandoening endometriose. Deze aandoening, waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder treedt en daarbij naast onvruchtbaarheid hevige pijnen veroorzaakt, wordt door vrouwen gepoogd te bestrijden met het supplement. Alhoewel ook hiervoor wetenschappelijk bewijs ontbreekt wordt het middel op diverse endometriose-fora de hemel in geprezen. Zo zou het kunnen helpen bij het opruimen van het excessieve baarmoederslijmvlies op plekken waar het niet hoort.

Hoe gebruik je serrapeptase?

Serrapeptase is verkrijgbaar in capsulsevorm. Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 20 mg of 40.000 iu in te nemen. Daarbij is het belangrijk dat het supplement op de lege maag wordt ingenomen omdat het enzym op die manier optimaal kan functioneren. Het kan ingenomen worden met een glas water. Volg daarbij altijd de instructies uit de bijsluiter op. Van serrapeptase zijn geen bijwerkingen bekend.
© 2017 - 2022 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van serrapeptaseSerrapeptase is een enzym dat helpt eiwitten of proteïnen te verteren. Deze categorie enzymen wordt protease genoemd. Me…
Aderverkalking verminderenAderverkalking verminderenHet verslechteren van de functie van de aderen kan verschillende oorzaken hebben. Zo spelen ontstekingen vaak een grote…
Endometriose bij de vrouwEndometriose bij de vrouwEndometriose is een ziektebeeld dat voorkomt bij vrouwen. Het heeft te maken met het slijmvlies van de geslachtsorganen.…
Endometriose en retrograde menstruatieEndometriose is een chronische ziekte waarbij het baarmoederweefsel (endometrium) dat normaal de binnenkant van de baarm…

Lumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose: Veroudering van wervelkolom in onderrugLumbale spondylose is een chronische aandoening waarbij de botten van de wervelkolom slijtage vertonen, meer bepaald van…
Intraductaal papilloom: Gezwel in melkafvoergangen van borstIntraductaal papilloom: Gezwel in melkafvoergangen van borstIn de melkafvoergangen van de borst van zowel mannen als vrouwen bevindt zich mogelijk een intraductaal papilloom. Dit v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay (bewerkt)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Serratiopeptidase
  • http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/health-benefits-of-serrapeptase/
  • http://endometriosedieet.nl/alles-wat-je-wilt-weten-over-serrapeptase-en-endometriose/
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23380245 (Bhagat c.s., 2013)
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26155332 (Chappi c.s., 2015)
  • Esch PM, Gemgross H. Fabian A. Reduction of postoperative swelling. Objective measurement of swelling of the upper ankle joint in treatment with serrapeptase-a prospective study. FortschrMed. 1989; 107(4):67-8, 71-2.
  • http://www.serrapeptase.org/serrapeptase-research/dr-hans-nieper/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.