Serrapeptase gebruiken tegen aderverkalking en ontsteking
Serrapeptase is een protease die in supplementen gebruikt wordt die dienen ter voorkoming van aderverkalking. Tevens wordt het gebruikt ter voorkoming van post-operatieve zwelling en ontsteking. Voor de eerste claim ontbreekt sluitend wetenschappelijk bewijs maar er zijn wel aanwijzingen dat het werkt. Het effect van serrapeptase bij de voorkoming van zwelling en ontsteking na een operatie is wel wetenschappelijk bewezen. De Duitse arts dr. Hans Nieper is een groot voorvechter van het gebruik van serrapeptase ter voorkoming van het dichtslibben van de halsslagader.
Serrapeptase
Wat is serrapeptase?
Serrapeptase - ook wel serratiopeptidase genoemd - is een protease, een enzym dat eiwitten en andere ketens van aminozuren afbreekt. Het wordt geproduceerd door de Enterobacterie
Serratia sp. E-15. De protease werd in de jaren 60 voor het eerst geïsoleerd uit de ingewanden van de zijdevlinder. Het is datgene dat een vlinder in staat stelt uit een cocon te ontsnappen. Het brandt ermee als het ware een gat in de cocon zonder dat het daarbij ander weefsel aantast. Analoog aan deze werking wordt beweerd dat serrapeptase kan helpen bij het voorkomen van aderverkalking bij mensen omdat het plaque die zich afzet in de aderen kan opruimen terwijl het de aderen zelf onaangetast laat.
Door de Enterobacterie Serratia sp. E-15 te purificeren wordt serrapeptase geproduceerd, dat een ingrediënt vormt voor voedingssupplementen om de gezondheid te bevorderen. Supplementen op basis van serrapeptase worden op grote schaal gebruikt, met name ter voorkoming van aderverkalking (atheromatose) en tegen zwelling en ontsteking na operatieve ingrepen.
Serrapeptase tegen aderverkalking en post-operatieve ontsteking en zwelling
De claim dat serrapeptase kan helpen bij het voorkomen van
aderverkalking is gebaseerd op het feit dat serrapeptase een immunologisch actief enzym is dat zich kan binden aan het plasma-proteïne
alpha 2 macroglobuline, waardoor het niet kan worden aangetast door het immuunsysteem terwijl het wel zijn enzymatische effect behoudt. Zodoende kan het zich begeven naar de gebieden waar het lichaam het nodig heeft, zoals bijvoorbeeld aderen die gevoelig zijn voor verkalking. Serrapeptase heeft namelijk de eigenschap dat het alleen dood weefsel verteert waardoor het effectief de cellen die aderen doen dichtslibben opruimt. In de natuurgeneeskunde wordt daarom ook gezworen bij serrapeptase als supplement om te gebruiken na een hartoperatie, om te voorkomen dat vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet die zich later kunnen ontwikkelen tot de zo gevreesde plaque.
In 2013 werd door het Maulana Azad Medical College in India een literatuurstudie gedaan naar de bestaande studies naar de werking van serrapeptase. De uitkomst van het onderzoek was dat meer klinische trials nodig zijn om de werkzaamheid van het middel vast te stellen (
Bhagat c.s., 2013). Onderzoek uit 2015, tevens uitgevoerd in India, leidde wel tot de conclusie dat serrapeptase
ontstekingsremmende eigenschappen heeft en tevens zwelling na een operatie kan minimaliseren (
Chappi c.s., 2015). Duits onderzoek uit 1989 leidde al tot een vergelijkbare conclusie (
Esch c.s., 1989).
Onderzoek van Dr. Hans Nieper
Dr. Hans Nieper is een Duitse arts en groot voorvechter van het gebruik van serrapeptase in de medische wereld. Hij noemt de verkalking van de halsslagader als een van de grote problemen in de wereld van vandaag de dag. Mede door ongezond eten krijgen steeds meer mensen last van verkalking en het dichtslibben van de halsslagader. Het probleem is dat chirurgen vaak terughoudend zijn met het opereren van de halsslagader vanwege het risico dat als gevolg van de operatie lichaamseigen celmateriaal in de cerebrale circulatie terechtkomt. Dr. Hans Nieper pleit voor het gebruik van serrapeptase om dit risico tot een minimum te beperken. Juist omdat serrapeptase alleen dood weefsel aanpakt - zoals dit ook gebeurt bij de zijdevlinder - is het middel zeer effectief en veilig, aldus Dr. Nieper.
Serrapeptase gebruiken tegen endometriose
Serrapeptase wordt tevens gebruikt door patiënten die lijden aan de aandoening
endometriose. Deze aandoening, waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder treedt en daarbij naast onvruchtbaarheid hevige pijnen veroorzaakt, wordt door vrouwen gepoogd te bestrijden met het supplement. Alhoewel ook hiervoor wetenschappelijk bewijs ontbreekt wordt het middel op diverse endometriose-fora de hemel in geprezen. Zo zou het kunnen helpen bij het opruimen van het excessieve baarmoederslijmvlies op plekken waar het niet hoort.
Hoe gebruik je serrapeptase?
Serrapeptase is verkrijgbaar in capsulsevorm. Geadviseerd wordt om dagelijks minimaal 20 mg of 40.000 iu in te nemen. Daarbij is het belangrijk dat het supplement op de lege maag wordt ingenomen omdat het enzym op die manier optimaal kan functioneren. Het kan ingenomen worden met een glas water. Volg daarbij altijd de instructies uit de bijsluiter op. Van serrapeptase zijn geen bijwerkingen bekend.