De geneeskracht van amandelmelk en amandelboter

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.
Inhoud:
- Amandelmelk in de Middeleeuwen
- Melkvervanger
- Voedingsstoffen amandelmelk
- Hoe maak je amandelmelk?
- Amandelkaas
- Nog eenvoudigere manier voor amandelmelkbereiding
- Eet- en drinktips amandelmelk
Amandelmelk in de Middeleeuwen
Sommige mensen denken dat amandelmelk iets compleet nieuws is maar dat is een misvatting. In de Middeleeuwen was het een veel gebruikt consumptieartikel. Het werd in die tijd amygdalaat genoemd. In de keuken prefereerde men vaak amandelmelk boven gewone melk aangezien gewone melk (destijds rauwe melk) niet lang houdbaar is. Zowel in de Islamitische wereld als in de christelijke dronk men graag amandelmelk.Melkvervanger
Je kunt amandelmelk drinken als een vervanger van gewone melk. In China wordt vaak amandelmelk gedronken omdat in dat land veel mensen slecht tegen melk kunnen. Ook elders ter wereld wordt het gedronken door mensen met een melkallergie maar het kan weer niet gedronken worden door wie een notenallergie heeft. Andere gezonder vervangers voor amandelmelk zijn kokosnootmelk en rijstmelk.Voedingsstoffen amandelmelk
In amandelmelk zitten veel vezels. Vezels zijn niet altijd door iedereen even goed verteerbaar maar ze bevorderen wel de spijsvertering. Bovendien kunnen er zich gifstoffen zoals zware metalen aan vezels binden waardoor ze onschadelijk zijn voor het lichaam. In wetenschappelijke kringen zegt men: Vezelrijk voedsel heeft een hoge MRF ofwel Metalen Retentie Factor. Op het gebied van vitaminen bevat het vooral vitamine E. Verder is amandelmelk zoals vrijwel alle noten rijk aan mineralen zoals magnesium, seleen, mangaan, zink, kalium, ijzer, fosfor, koper en calcium. Er zit een belangrijk aminozuur in, namelijk tryptofaan.Maak eens een kopje koffie met amandelmelk.
Hoe maak je amandelmelk?
Het is vrij simpel om zelf amandelmelk en -boter te maken. Amandelmelk kun je maken door eerst amandelen in water te laten weken. Vervolgens stop je ze in een blender. Voor de smaak wordt er soms een zoetstof bij gedaan. Ook is het lekker om per liter melk één of twee geweekte dadels toe te voegen om een klein beetje zoetheid te verkrijgen. Je kunt een mespuntje zout toevoegen voor een meer volwassen smaakpalet. Nu laat je de blender een kwartier lang draaien zodat je boter creëert. Naarmate je er meer water bij doet, krijg je een melk. Nu moet je enkel het pulp scheiden van de melk. Als je de pulp heel precies wilt scheiden kun je een kaasdoek gebruiken. Je kunt eventueel een ijzeren vergiet hanteren.Amandelkaas
De overgebleven pulp gooi je uiteraard niet weg maar bewaar je om op brood te smeren. Deze pulp noemen we amandelboter. In sommige restaurants is men zo slim om de amandelboter te gebruiken als veganistische kaasververvanger. Zo wordt het toegepast op pizza's. Het is op allerlei manieren te gebruiken als vervanger van roomkaas. Amandelkaas is een romig en lekker product.Nog eenvoudigere manier voor amandelmelkbereiding
Een andere manier om amandelmelk te maken is de amandelen malen en in een glazen schaal leggen. Vervolgens overgiet je de amandelen met heet water. Na een paar uur heb je amandelmelk verkregen die je naar eigen gelieven lekkerder kan maken door er vanille aan toe te voegen. Ook hier geldt dat de overgebleven pulp en een beetje melk verder kan worden gemalen in een blender teneinde amandelboter te verkrijgen.Als je amandelmelk niet binnen een dag opdrinkt, moet je het in de koelkast bewaren.