De geneeskracht van taugé
Taugé zijn witte knapperige spruiten van de groene mungbonen. Deze groente wordt sinds lange tijd in Aziatische landen gegeten. Eigenlijk is taugé de oervader van alle spruitgroenten. De meeste spruitgroenten worden pas sinds de jaren 70 gegeten, met dank aan enkele creatieve hippies die ermee begonnen zijn. Taugé dient in China vaak als vulling van een loempia. In Indonesië is het een geliefd onderdeel van een gado gado.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Naamgeving taugé
De
Latijnse naam van taugé is
Phaseolus aureus. In
het Nederlands spreken we ook wel over sojascheuten. Het Surinaams kent de naam
tjapar. In Engelstalige landen zegt men bean sprouts tegen deze groente. Het Indonesisch kent de naam taoge. In het Mandarijn-Chinees zegt men douya, daar komt de naam taugé vandaan.
Voedingswaarde taugé
Taugé is een rijke
vegetarische bron van proteïnen ofwel eiwitten. Eiwitten hebben mensen dagelijks nodig. In taugé zitten veel
mineralen en
vitaminen. Op het gebied van mineralen is taugé vooral rijk aan
ijzer en calcium. Wat vitaminen betreft zit er veel vitamine A en C in en bevat het enkele vitaminen uit het B-complex.
Het ontdoen van antinutriënten
Een belangrijke reden dat taugé gezonder is dan de mungbonen waar het uit stamt, is dat er een aantal antinutriënten in peulvruchten zitten. Gelukkig zitten er veel meer nutriënten in
peulvruchten zodat de antinutriënten altijd het onderspit delven. Maar door het ontspruiten gaat de belangrijkste antinutriënt, fytinezuur, eruit. Een ander nonnutriënt is trypsine. Bovendien worden de percentages mineralen en vitaminen hoger in ontkiemde groente in vergelijking tot hun peulvruchten.
De mungboon waarvan taugé wordt gewonnen is niet katjang zoals sommige mensen denken, maar
kacang hijau, wat letterlijk ´groene boon´ betekent. Katjang betekent ´
pinda´.
Meer antioxidanten dan mungbonen
Een onderzoeksteam dat verbonden is aan de Cornell University in New York, onderzocht in 2012 voor het eerst wat de verschillen zijn in antioxidantwerking tussen gewone mungbonen en taugé. Vitamine C is één van de sterkte
antioxidanten die er bestaan. Uit het onderzoek bleek dat na acht dagen de taugéspruit 24 maal zoveel vitamine C bevat als de groene mungboon. Een ons taugé is ongeveer goed voor 33% van de totale vitamine C-behoefte zoals die beschreven is in de tabel voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH), zo concludeerden de onderzoekers. Het aantal
polyfenolen en antioxidanten stijgt ook enorm als de mungboon ontspruit wordt. In totaal schatten de onderzoekers dat het aantal antioxidanten met een factor 6 toeneemt.
Taugé tegen kanker
Taugé is in 2006 onderzocht door een Tsjechisch onderzoeksteam op zijn werkzaamheid bij kanker. Er zitten stoffen in taugé die sterk lijken op stoffen die de alvleesklier afscheidt. Deze stof, het enzym ribonuclease, blijkt inderdaad kankerbestrijdende werking te hebben. Er was volgens de onderzoekers nauwelijks een verbetering ten opzichte van het aantal witte bloedlichaampjes in vergelijking met de ribonuclease die de alvleesklier produceert. Maar het werkt wel een stuk beter om tumors te bestrijden dan de lichaamseigen variant van de enzym.
Taugé tegen hoge bloeddruk
Extracten van taugé werken goed tegen hoge bloeddruk, zo bleek uit een onderzoek wat gepubliceerd is in het Journal of Food Biochemistry in 2011. Het blijkt dat taugé een angiotensine I-converterend enzym doet stimuleren. Hierdoor vermindert de bloeddruk op natuurlijke wijze. Er is geëxperimenteerd met drie soorten extracten: vers extract, droogpoederextract en geconcentreerde extract. Het poederextract was het minst werkzaam. Overigens zeggen de onderzoekers dat alleen een extract van taugé werkt tegen hoge bloeddruk. Bij het eten van de groente zelf is het effect te klein. De onderzoekers verwachten dat een geconcentreerde sap op basis van taugé tot het ontwikkelen van bloeddrukverlagende drinkwaar kan leiden. Overigens is het sap van taugé niet bepaald lekker.
Goed voor stierensperma
In een onderzoek op stieren wat gehouden werd aan de Universitas Padjadjaran in Sumedang West Java, Indonesië bleek dat de mobiliteit of beweeglijkheid van sperma toenam als 0.5% van het dieet van de stier bestaat uit taugé. Daarbij werd ook het aantal spermacellen hoger. Met andere woorden: taugé is goed voor de spermakwaliteit. Er zijn geen onderzoeken op mensen gedaan maar de verwachting is dat deze onderzoeksgegevens extrapoleerbaar zijn naar mannen. Overigens zagen de onderzoekers dat als het sperma werd ingevroren en weer ontdooid, de kwaliteitswinst minimaal was. De onderzoekers wijten de verbeterde spermakwaliteit aan vitamine E in taugé.
Het kweken van taugé
Taugé wordt meestal onder kunstlicht gekweekt. De eerste dag krijgt de kiem vier uur licht. De de week erop 6 uur licht per dag. Door dit lichtschema aan te houden blijft de spuit wit; zou je meer licht geven, wordt de taugé groen van kleur en dat is voor taugéfabrikanten ongewenst. Na een week is deze groente klaar. Je zou taugé in principe in een leegstaand bedrijfspand kunnen kweken. Dat zou veel milieuoverlast schelen vanwege het feit dat je het vervolgens lokaal op de markt kan brengen. Je kunt zelf taugé kweken. Je begint in een brede bak, bijvoorbeeld een plastic doos van een afhaalrestaurant waar je goed gewassen mungbonen 12 uur in laat weken. Doe gaatjes in de deksel van de doos. Elke dag moeten de spruiten voorzichtig gewassen worden en worden voorzien van vers water. Na vier dagen zijn de eerste taugé-spruiten eetbaar. Je kunt ze tot zeven dagen laten groeien zodat ze lekker lang worden. Daarna moet je ze echt schoonmaken, ontdoen van de zaadhulzen en wortels en in de koelkast bewaren, of ze gelijk opeten.
Rechts: taugé, links: een andere spruitboon. /
Bron: Izhamwong, Wikimedia Commons (GFDL)Er is een economische reden om taugé te eten: het is heel goedkoop.
Eettips taugé
Taugé kun je rauw eten. Het is een prima aanvulling in een salade. Daarnaast kun je het door een
rijstgerecht mengen vlak voordat deze wordt opgeschept; zo blijft de taugé lekker knapperig. Kort koken ofwel
blancheren van deze groente is mogelijk maar wordt in de Chinese of Indonesische keuken eigenlijk niet gedaan. Je kunt taugé prima door een heldere soep doen om deze een Aziatisch tintje te geven. In Azië zelf wordt het meest gebruik gemaakt van taugé door het te roerbakken.
Reacties
Henk, 01-09-2016
Bij wat verder zoeken op www.voedingscentrum.nl gevonden: Op kiemgroenten kunnen bacteriën voorkomen zoals salmonella en/of E.coli. Hitte doodt deze bacterie, dus eerst goed wassen (onder stromend water) dan 5 sec. onderdompelen in kokend water of meewokken.
Het lijkt mij goed om te weten,
groet, Henk
Reactie infoteur, 02-09-2016
Er is eenmaal een E-coli-uitbraak geweest op kiemgroenten in Duitsland. Vooral 80-plussers stierven. In Nederland was dat reden voor dagenlange paniek in de media. Echter, in exact diezelfde periode stierven 27 mensen in een Nederlands ziekenhuis aan een bacterie die alleen in ziekenhuizen voor komt. Daarover stond in sommige kranten slechts een drieregelig berichtje. Wat ik vermoed is dat al deze media-hype rondom E-coli is verspreid om de angst voor ziekenhuisbacteriën te verdoezelen. Zoals je misschien weet zijn er 80.000 medische missers per jaar in Nederland en gaan er jaarlijks ongeveer 1000 mensen dood door een fout van een arts. Dat zijn veel meer mensen dan door voedselvergiftiging. Alleen niemand hoort er ooit iets over. Er sterven zelfs meer mensen aan een foute handeling van een arts, dan door verkeersongelukken. Doe zelf ook onderzoek! http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/ziekenhuizen-verzwijgen-elk-jaar-honderden-dodelijke-medische-missers
Matthijs, 14-06-2016
Ik eet graag tauge als snack: bakje tauge omspoelen met koud water en dan een flinke scheut lekkere azijn erover. Mijn favoriet is azijn van whisky. Maar balsamico is ook smakelijk.
Reactie infoteur, 07-09-2016
Klinkt lekker. Dat ga ik binnenkort eens proberen met appelazijn! Bedankt voor de tip.
Tom, 01-03-2016
Ik eet het al jaren en kweek het nu zelf, in 6 dagen heb je een emmer vol, en van de boontjes zelf kun je er een heerlijke boeboer (pap) van maken.
Groet Tom
Reactie infoteur, 24-03-2016
Wow, nice! Die bubur is best lekker inderdaad maar in Indonesie is het wat te zoet.
Van Kessel, 12-12-2015
Gaat er vitamine verloren van de tauge als ik deze in stukjes snijd.? eet wat makelijker bv. in de soep
Reactie infoteur, 10-02-2016
Ja in principe betekent doorsnijden dat plantencellen worden doorgesneden waar je lichaam dan weinig meer aan heeft. Breken is beter, dan blijven de cellen heel. Maar het verschil is wel miniem. Je kunt er een paar taugésliertjes extra bij snijden om het eventuele vitamineverlies te compenseren.
Anoeska, 09-03-2015
Ik heb mijn taugé helaas te lang laten staan, nu zijn het echt een soort plantjes geworden, met blaadjes ook, als ik deze eraf zou halen, kan je ze dan nog eten?
Reactie infoteur, 02-05-2015
Ik zou ze planten en wachten totdat er mungbonen aan komen :)
Vromans, 08-02-2015
Waarom moeten de groene schilletjes van de tauge worden afgehaald?
Reactie infoteur, 02-05-2015
Die groene schilletjes kun je gewoon opeten.