Supervoedsel om je immuniteit een boost te geven

Supervoedsel om je immuniteit een boost te geven Supervoedsel is een vrije vertaling voor de uit de Verenigde Staten overgewaaide term Super Food. Supervoedsel bevat een verscheidenheid van ziektebestrijdende voedingsstoffen, is vrij beschikbaar, en smakelijk zonder de noodzaak om zout, kruiden of vet toe te voegen. Immuniteit stimulerend supervoedsel voorziet je lichaam van voedingsstoffen die je nodig hebt om virussen en infecties af te weren, maar helpen je lichaam ook in de strijd tegen immuun gerelateerde ziekten zoals artritis. We willen allemaal doen wat we kunnen doen om onszelf te beschermen tegen ziek worden, vooral wanneer het kouder wordt en het griepseizoen weer daar is. De volgende producten vallen onder categorie supervoedsel en kun je in je dieet opnemen om je immuunsysteem een boost te geven.

Bosbessen

Bosbessen zitten barstensvol eigenschappen om het immuunsysteem een boost te geven. Bosbessen bevatten weinig calorieën, zijn rijk aan vezels en een goede bron van vitamine C en mangaan. Ze zijn ook rijk aan polyfenolen, die naast krachtige anti-oxidanten, ook anti-inflammatoire eigenschappen hebben. Met de consumptie van bosbessen neem je voedingsstoffen tot je welke het immuunsysteem ten goede komen.

Bron: Darkone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)Bron: Darkone, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)

Champignons

Ook champignons bevatten weinig calorieën maar zijn rijk aan een aantal gezondheidsbevorderende voedingsstoffen zoals vitamine B, selenium, kalium en vitamine D. Maar het is de component beta-glucan in deze paddenstoelen die helpen om het immuunsysteem te versterken. Shii-take en oesterzwammen zijn de beste bronnen van beta-glucan.

Bron: Rainer Zenz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Rainer Zenz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Griekse Yoghurt

Griekse yoghurt is een dik en romig gefermenteerde hapje eten vol met vriendelijke bacteriën bekend als probiotica. Deze micro-organismen verbeteren het vermogen van je lichaam om te vechten tegen infecties, verminderen ontstekingen en verminderen de groei van schadelijke bacteriën in je darmen. De voordelen zijn niet beperkt tot alleen Griekse yoghurt, maar kunnen ook worden gevonden in andere yoghurt, lees hiervoor het etiket. Een portie Griekse yoghurt per dag vult niet alleen je darmen met bacteriën die de immuniteit verbetert, maar ook helpt je ook aan je dagelijkse calcium, vitamine D, kalium en eiwit behoeften.

Bron: Unsplash, PixabayBron: Unsplash, Pixabay

Honing

Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt voor medicinale doeleinden. Door het hoge suikergehalte in honing, de zuurgraad en de aanwezigheid van fytochemicaliën wordt aangenomen dat deze componenten verantwoordelijk zijn voor het helpen bestrijden van bacteriën zoals E. coli en Staphylococcus aureus. Het wordt ook lokaal gebruikt om wonden te herstellen, en wanneer het wordt ingenomen, kan het helpen om te herstellen van maagzweren en ontstekingen te verminderen. 1-5 eetlepels rauwe (ongepasteuriseerde) honing per dag kunnen deze medicinale voordelen geven. Gebruik honing in plaats van andere zoetstoffen in gebak, warme granen en thee om je dagelijkse portie voor je gezondheid te krijgen. (Kinderen jonger dan een jaar oud en mensen met een zwak immuunsysteem mogen geen ongepasteuriseerde honing gebruiken.)

Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay

Knoflook

Knoflook als supervoedsel voegt niet alleen smaak aan je favoriete gerechten toe zonder de noodzaak om vet of zout te gebruiken, maar ook de bio-actieve chemische stof genaamd allicine. Deze chemische stof wordt verondersteld om antibacteriële eigenschappen te bezitten, die je kunnen helpen bij het bestrijden van infecties veroorzaakt door Salmonella, Escherichia coli en Staphylococcus aureus. Voor het immuunsysteem en je gezondheid, is een teentje rauwe, geperste knoflook per dag aan te bevelen.

Bron: Guido, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Guido, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Oesters

Je lichaam heeft zink nodig om infectie bestrijdende bloedcellen genaamd T-lymfocyten aan te maken. Onvoldoende zink in je dieet kan het vermogen van je lichaam om te vechten tegen infecties, met inbegrip van aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking negatief beïnvloeden. Oesters zijn rijk aan zink. Als je geen liefhebber bent van oesters, dan zijn krab, magere hamburger of verrijkte volkoren ontbijtgranen ook een rijke bron van meer zink.

Bron: Llez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Llez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn het perfecte supervoedsel. Als een van de beste voedsel bronnen van vitamine A bevat de zoete aardappel een aantal immuniteitsverhogende eigenschappen. Vitamine A ondersteunt het immuunsysteem en de gezondheid doordat het een natuurlijke barrière vormt tegen ziektekiemen, met name voor de huid en de slijmvliezen in je spijsverteringskanaal en de longen. Je kunt de zoete aardappel bakken, pureren of in blokjes snijden en met gebakken uien verwerken in een gezonde maaltijd.
© 2014 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De oester: koningin van de zeevruchtenDe oester: koningin van de zeevruchtenAan de oester schrijft men al sinds de oudheid allerlei mytische kwaliteiten toe, niet in het minst het vermaarde libido…
Magere kwark is lekker en gezondMagere kwark is lekker en gezondMagere kwark als ontbijt met lekkere verse vruchten of als toetje met wat honing en een kruimelig koekje, het kan allema…
Oesters, je haat ze of je bent er gek opOesters, je haat ze of je bent er gek opOesters, je haat ze of je bent er gek op. Een echte tussenweg is er vaak niet als het om de schelpdieren gaat. Anderen z…
Blauwaderkaas, nog niet bekend genoegBlauwaderkaas, nog niet bekend genoegIn Nederland zie je nog te weinig mensen die bekend zijn met en genieten van de blauwaderkaas. Je hebt pittige en milder…

Fruitpap maken voor je babyFruitpap maken voor je babyVanaf de leeftijd van vier maanden mag je baby fruitpap beginnen eten. Er wordt eerst, vanaf de leeftijd van drie maande…
Is knoflook gezond?Is knoflook gezond?Is knoflook gezond? Jazeker, het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Dit door de sterke natuurlijke ingrediënten. H…
Bronnen en referenties
Cric2010 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.