Is ricotta gezond?

Is ricotta gezond? De milde zachtzoete ricotta is een Italiaanse kaas die al sinds de bronzen tijd wordt gemaakt. De kaas heeft een korte houdbaarheid, deze kan echter worden verlengd door middel van extra bereiding. Ricotta wordt gebruikt in bepaalde gerechten, als pizza en lasagne. Maar in hoeverre is ricotta gezond?

Wat is ricotta

Ricotta is een Italiaanse kaas gemaakt van buffel-, koeien-, geiten- of schapenmelk. De kaas heeft een wat zachtzoete smaak. Het wordt kaas genoemd, maar eigenlijk is ricotta een bijproduct van kaas. Bij het maken van kaas krijg je een wrongel, een massa van samengeklonterde eiwitten uit melk. Wei (vloeistof dat ontstaat nadat stremsel is toegevoegd aan melk) is de basis van ricotta, dit blijft namelijk over van de wrongel. De wei wordt verhit en hieruit ontstaat een nieuwe wrongel. Als deze is uitgelekt heb je ricotta.

Geschiedenis

Ricotta bestaat al sinds de bronzen tijd in Italië. Ze hadden daar unieke boilers. Het is gedacht dat er volle melk werd gebruikt voor de productie van ricotta. Doordat de houdbaarheid niet erg hoog was, is het in die tijd niet op buitenlandse markten terecht gekomen. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat de ricotta werd gegeten door de herders die het maakten. Daarnaast wordt er gedacht dat ook de hoogste sociale laag de kaas at. In die tijd werden keramische boilers gebruikt. Dit is nu veranderd naar metalen boilers. De wijze waarop het geproduceerd wordt is echter weinig veranderd.

Is ricotta gezond?

Zoals te zien is in de onderstaande tabel, beschikt ricotta over goede en slechte eigenschappen. Het goede is dat ricotta een hoge hoeveelheid eiwit heeft per 100 gram. Dit is namelijk wel 9,5 gram. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam en zorgt ervoor dat de spieren sterk blijven. Echter beschikt ricotta ook over veel vet. Met wel 8,5 gram van de 15 gram bestaat ricotta uit verzadigd vet. Teveel verzadigd vet kan zorgen voor hart en vaatziekten. Ditzelfde geldt voor cholesterol waar ricotta 50 mg per 100 gram van beschikt.

100 gram Ricotta
Energie171 g
Eiwit9,5 g
Koolhydraten0,2 g
- Waarvan suikers0 g
Vet15 g
- Waarvan verzadigd8,5 g
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd3,8 g
- Waarvan meervoudig onverzadigd0,5 g
Cholesterol50 mg
Vezels0 g
Natrium80 mg
Kalium110 mg
Calcium200 mg
Fosfor210 mg
IJzer0,4 mg
Magnesium10 mg
Zink1,2 mg

Mineralen

Calcium

Met wel 200 mg aan calcium beschikt het over meer calcium dan in melk. Calcium is een belangrijk mineraal voor de botsterkte en het geleiden van de prikkels naar de zenuwen. Volwassenen hebben ongeveer één gram calcium per dag nodig. 100 gram ricotta brengt dus al 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Fosfor

Fosfor is met 210 mg nog sterker aanwezig dan calcium. En dan te bedenken dat een volwassen iemand er maar 600 mg per dag van nodig heeft. 100 gram komt dus neer op 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Naast calcium geeft fosfor ook sterkte aan de botten. Naast deze eigenschap is het ook aanwezig bij de energievoorziening van het lichaam.

Vitaminen

Vitamine A

In ricotta zit 0,10 mg vitamine A per 100 gram. Voor volwassenen wordt er aanbevolen om 0,9 mg per dag te consumeren. Bij 100 gram ricotta zit je dus al op 11%. Vitamine A is een weerstandsvitamine en wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Het heeft echter ook een rol bij het gezichtsvermogen en de groei.

Vitamine B12

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B12 is 2,8 mcg. Ricotta beschikt per 100 gram over 0,30 mcg. Dit lijkt weinig, maar het is toch bijna 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine B12 houdt zich bezig met een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.

Soorten ricotta

Verse ricotta kan extra worden bewerkt om de houdbaarheid te verlengen. Zo kan het worden gezouten, gebakken, gerookt en gefermenteerd.

Waar wordt ricotta voor gebruikt?

Ricotta kan net als iedere kaas los worden opgegeten, maar het wordt ook veel gebruikt in gerechten. Zo wordt het voor de volgende gerechten gebruikt:
  • pizza
  • lasagne
  • cannoli (Italiaans dessert)
© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitleg en recepten voor antipastiUitleg en recepten voor antipastiEr wordt door menigeen verschillend uitleg gegeven over wat antipasti (= is meervoud van antipasto) daadwerkelijk is. Ma…
Bruschetta, Italiaanser kan het nietBruschetta, Italiaanser kan het nietBruschetta als voorgerecht, borrelhapje of tussendoortje, altijd een succes! Deze typische antipasti uit Italie zijn ori…
Hapjes voor een feestjeHapjes voor een feestjeWat voor hapjes zet u neer op een verjaardag of feestjes. Gaat u voor de standaard kaas en worst hapjes, of bent u toe a…
Heerlijke noten en zuidvruchtenOrganiseer je een feestje, dan kun je met noten en zuidvruchten veel meer doen dan ze simpel te serveren in een bakje. N…

Gezonde alternatieven voor koffie en cafeïneGezonde alternatieven voor koffie en cafeïneKoffie, voor veel mensen de normaalste zaak van de wereld. Koffie om wakker te worden, koffie in de pauze, koffie na het…
Is appelsap gezond?Is appelsap gezond?Appels zijn gezond dus appelsap ook? Het ligt alleen wat complexer. Er zijn namelijk verschillende soorten appelsappen.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Paoletta S., Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://www.livestrong.com/article/374376-is-ricotta-cheese-healthy/
  • http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/?q=ricotta
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ricotta
  • http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.