Is ricotta gezond?
De milde zachtzoete ricotta is een Italiaanse kaas die al sinds de bronzen tijd wordt gemaakt. De kaas heeft een korte houdbaarheid, deze kan echter worden verlengd door middel van extra bereiding. Ricotta wordt gebruikt in bepaalde gerechten, als pizza en lasagne. Maar in hoeverre is ricotta gezond?
Wat is ricotta
Ricotta is een Italiaanse kaas gemaakt van buffel-, koeien-, geiten- of schapenmelk. De kaas heeft een wat zachtzoete smaak. Het wordt kaas genoemd, maar eigenlijk is ricotta een bijproduct van kaas. Bij het maken van kaas krijg je een wrongel, een massa van samengeklonterde eiwitten uit melk. Wei (vloeistof dat ontstaat nadat stremsel is toegevoegd aan melk) is de basis van ricotta, dit blijft namelijk over van de wrongel. De wei wordt verhit en hieruit ontstaat een nieuwe wrongel. Als deze is uitgelekt heb je ricotta.
Geschiedenis
Ricotta bestaat al sinds de bronzen tijd in Italië. Ze hadden daar unieke boilers. Het is gedacht dat er volle melk werd gebruikt voor de productie van ricotta. Doordat de houdbaarheid niet erg hoog was, is het in die tijd niet op buitenlandse markten terecht gekomen. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat de ricotta werd gegeten door de herders die het maakten. Daarnaast wordt er gedacht dat ook de hoogste sociale laag de kaas at. In die tijd werden keramische boilers gebruikt. Dit is nu veranderd naar metalen boilers. De wijze waarop het geproduceerd wordt is echter weinig veranderd.
Is ricotta gezond?
Zoals te zien is in de onderstaande tabel, beschikt ricotta over goede en slechte eigenschappen. Het goede is dat ricotta een hoge hoeveelheid eiwit heeft per 100 gram. Dit is namelijk wel 9,5 gram. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor het menselijk lichaam en zorgt ervoor dat de spieren sterk blijven. Echter beschikt ricotta ook over veel vet. Met wel 8,5 gram van de 15 gram bestaat ricotta uit verzadigd vet. Teveel verzadigd vet kan zorgen voor hart en vaatziekten. Ditzelfde geldt voor cholesterol waar ricotta 50 mg per 100 gram van beschikt.
100 gram | Ricotta |
Energie | 171 g |
Eiwit | 9,5 g |
Koolhydraten | 0,2 g |
- Waarvan suikers | 0 g |
Vet | 15 g |
- Waarvan verzadigd | 8,5 g |
- Waarvan enkelvoudig onverzadigd | 3,8 g |
- Waarvan meervoudig onverzadigd | 0,5 g |
Cholesterol | 50 mg |
Vezels | 0 g |
Natrium | 80 mg |
Kalium | 110 mg |
Calcium | 200 mg |
Fosfor | 210 mg |
IJzer | 0,4 mg |
Magnesium | 10 mg |
Zink | 1,2 mg |
Mineralen
Calcium
Met wel 200 mg aan calcium beschikt het over meer calcium dan in melk. Calcium is een belangrijk mineraal voor de botsterkte en het geleiden van de prikkels naar de zenuwen. Volwassenen hebben ongeveer één gram calcium per dag nodig. 100 gram ricotta brengt dus al 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Fosfor
Fosfor is met 210 mg nog sterker aanwezig dan calcium. En dan te bedenken dat een volwassen iemand er maar 600 mg per dag van nodig heeft. 100 gram komt dus neer op 35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Naast calcium geeft fosfor ook sterkte aan de botten. Naast deze eigenschap is het ook aanwezig bij de energievoorziening van het lichaam.
Vitaminen
Vitamine A
In ricotta zit 0,10 mg vitamine A per 100 gram. Voor volwassenen wordt er aanbevolen om 0,9 mg per dag te consumeren. Bij 100 gram ricotta zit je dus al op 11%. Vitamine A is een weerstandsvitamine en wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd. Het heeft echter ook een rol bij het gezichtsvermogen en de groei.
Vitamine B12
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B12 is 2,8 mcg. Ricotta beschikt per 100 gram over 0,30 mcg. Dit lijkt weinig, maar het is toch bijna 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine B12 houdt zich bezig met een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen.
Soorten ricotta
Verse ricotta kan extra worden bewerkt om de houdbaarheid te verlengen. Zo kan het worden gezouten, gebakken, gerookt en gefermenteerd.
Waar wordt ricotta voor gebruikt?
Ricotta kan net als iedere kaas los worden opgegeten, maar het wordt ook veel gebruikt in gerechten. Zo wordt het voor de volgende gerechten gebruikt:
- pizza
- lasagne
- cannoli (Italiaans dessert)