Gebakken ei gezond?
Een gebakken eitje op zijn tijd is erg lekker. Daarnaast zijn eieren erg gezond en of ze nu gekookt, gepocheerd of gebakken zijn, dat maakt allemaal niet uit. Toch? Of bestaat er wel verschil tussen deze drie soorten? Wie over eieren praat komt vaak uit op het gebied van cholesterol, want hoe zit het hier eigenlijk mee? Daarnaast kun je eieren met verschillende middelen bakken.
Het gebakken ei
Een ei bakken is één van de eerste dingen die je leert als je begint met koken. Het is zeer makkelijk, maar toch een goede kookoefening. Binnen enkele minuten heb je een lekker gebakken ei op je boterham liggen en kan het eten beginnen.
Bakmiddel
Het bakmiddel zorgt er voor een deel voor of een gebakken ei gezond of ongezond is. Door een zeer slecht bakmiddel te gebruiken maak je een gebakken ei namelijk niet erg gezond. Sommige bak- en braadproducten bevatten bijvoorbeeld smaakversterkers die niet bepaald gezond zijn. Daarnaast kan er veel verzadigd vet in bak- en braadproducten zitten. Kies daarom voor een product met veel (meervoudig) onverzadigde vetten en gebruik zo weinig mogelijk.
Ei met spek of bacon
Een ei met spek of bacon maakt het weer wat ongezonder. Al is het voor velen wel de perfecte combinatie. Spek en bacon komen beide van het varken. Al komt bacon uit de karbonadestrook van het varken en spek uit de buik. Beide bevatten veel vet en juist ook veel verzadigd vet. Niet een erg gezonde toevoeging dus.
Wat maakt een ei gezond?
Veel eiwit
Het woord zegt het al, eiwit, dat zit natuurlijk in een ei. Een goede dosis ook, meer dan 10 gram per 100 gram. Eiwit is een bouwstof voor de spieren in het lichaam. Eieren worden dan ook regelmatig door bodybuilders en fanatieke fitnessers geconsumeerd. Het eiwit zit vooral in het witte gedeelte van het ei.
Vitaminen en mineralen in eieren
Eén ei zit vol met vitamine B2, B5, B8, B11 en B12. Mineralen zijn met fosfor, jodium en selenium ook goed vertegenwoordigd in eieren. Deze goede vitaminen en mineralen maken een ei daarom erg gezond.
Maar hoe zit het nou met cholesterol in eieren?
In het eigeel van een gemiddeld ei zit 186 mg cholesterol. Per dag moet je maximaal 300 mg cholesterol binnen krijgen. Twee eieren en je zit dus al boven 300 mg. Voor mensen met diabetes, een hart- en vaatziekte of een hoog level LDL-cholesterol (slecht cholesterol) is het zelfs aan te raden om niet meer dan 200 mg cholesterol binnen te krijgen. Het voedingscentrum raadt aan om niet meer dan drie eieren per week te consumeren. Maar een
onderzoek uit 2013 geeft aan dat je iedere dag één ei zonder problemen kunt eten, mits je een gezond persoon bent. Van het witte gedeelte van het ei kun je veel meer eten omdat het nauwelijks over cholesterol beschikt.
Gekookt ei vs gebakken ei
Een gekookt ei smaakt anders dan een gebakken ei. Dit omdat er bij een gekookt ei geen olie of ander bakmiddel wordt gebruikt. Daarnaast gaan er wat vitamines verloren bij het bakken van een ei. Een gekookt ei is dus gezonder. Het gevaar op salmonella is bij een gekookt ei weggenomen omdat de bacterie het niet overleeft bij een hardgekookt ei. Bij een zachtgekookt ei heb je echter nog wel de kans op de salmonella bacterie.
Gepocheerd ei vs gebakken ei
Een gepocheerd ei zit tussen een gekookt en een gebakken ei in. Je maakt het door water aan de kook te brengen, hier azijn bij te doen en met de lepel een draaikolk maken. Hier laat je het gebroken ei in vallen. Omdat een gepocheerd ei niet volledig hard van binnen is heb je een theoretische kans op salmonella. Ook al is de kans op salmonella niet erg groot, je kunt het wel krijgen. Een gepocheerd ei is wel gezonder dan een gebakken ei omdat je geen bakmiddel gebruikt.