Zijn pannenkoeken gezond?

Zijn pannenkoeken gezond? Mam, wat eten we vanavond? Pannenkoeken! En de kinderen zijn weer blij en om een goede reden ook want pannenkoeken zijn erg lekker. Je kunt ze naturel, met stroop, poedersuiker, met bacon, rozijnen, appel en nog veel meer producten eten om ze nog lekkerder te maken. Maar zijn pannenkoeken ook gezond?

Wat zit er in een pannenkoek?

Pannenkoeken worden gemaakt van bloem, ei, een beetje zout en melk. Ter vervanging van bloem kan er ook worden gekozen voor het gezondere volkorenmeel.

Geschiedenis van pannenkoeken

Is de pannenkoek uitgevonden door Nederlanders? Nee, al is de Nederlandse pannenkoek wel een op zichzelf staande pannenkoek. Er wordt vermoedt dat de pannenkoek door meerdere volkeren is uitgevonden en onafhankelijk van elkaar is ontstaan. De Romeinen waren in ieder geval dol op pannenkoeken. Ze maakte niet alleen zoete, maar ook hartige pannenkoeken. In de Middeleeuwen werden pannenkoeken ook veelvuldig gegeten. Ze werden tijdens feestdagen steeds vaker gegeten.

De naturel pannenkoek

Een naturel pannenkoek is gezond, helemaal als er volkorenmeel wordt gebruikt. Daarnaast is roomboter de beste keuze als bakmiddel omdat dit een natuurlijk product is. Omdat pannenkoeken rijk aan zetmeel zijn kunnen ze aardappelen goed vervangen. Het is echter verstandig om wat groenten bij de maaltijd te eten of elders op de dag wat meer groenten te eten

De belegde pannenkoek

Bij de belegde pannenkoek wordt het spannend, want een laag pannenkoekstroop erop is natuurlijk erg lekker maar hier zit erg veel suiker in. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een maximum van vijftig gram suiker per dag. Ter vergelijking, in één blikje cola zit 35 gram suiker. Ook poedersuiker, wat per gram alleen suiker bevat tikt snel aan als je het op je pannenkoek strooit.

In een pannenkoek belegt met bacon zit dan weer veel verzadigd vet. Hier moet je niet teveel van innemen omdat het kan leiden tot hart en vaatziekten. Denk dus na wat je allemaal op je pannenkoek doet. Dit betekent echter niet dat je de bovenstaande producten nooit meer mag eten, maar wel met mate.

Eigen gemaakte jam en rozijnen zijn beter om op de pannenkoek te doen. Wat helemaal gezond is is fruit als aardbei en appel. Maar naturel zijn ze natuurlijk ook lekker nietwaar?

Kant-en-klare pannenkoek

Als je geen tijd of geen zin hebt om pannenkoeken te maken kan het verleidelijk te zijn om kant-en-klare pannenkoeken te kopen. Kant-en-klare pannenkoeken kunnen echter wel gezien worden als een fabrieksproduct. Om ze houdbaar te houden zitten er namelijk E-nummers in. Niet dat E nummers direct slecht zijn (Vitamine C heeft namelijk ook en E-nummer) maar het gaat bij kant-en-klare pannenkoeken om controversiële E-nummers als kaliumsorbaat (E202).

Pannenkoekrestaurant

In Nederland zijn pannenkoeken zelfs zo populair dat er restaurants zijn die gespecialiseerd zijn in pannenkoeken. Dit als een normaal restaurant of als het zo genoemde pannenkoekschip. De prijzen van dit soort restaurants zijn te vergelijken met de prijzen van pizza’s.
© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
3 keer kokosvetKokosvet is zeer gezond en kan in de meeste gerechten gebruikt worden. De typische smaak verrijkt veel gerechten. In dit…
Recepten voor verschillende soorten pannenkoekenRecepten voor verschillende soorten pannenkoekenPannenkoeken zijn heerlijk als avondmaal of ontbijt. De gewone pannenkoek is al lekker, maar er zijn nog allerlei andere…
Pannenkoeken - Lekkere pannenkoeken met fruit en ijsIedereen kent de pannenkoek wel, veel kinderen zijn er dol op. Een pannenkoek is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem…
Pannenkoeken - Limburgse en Bretonse pannenkoekenIedereen kent de pannenkoek wel, veel kinderen zijn er dol op. Een pannenkoek is een gerecht dat wordt gemaakt van bloem…

Gebakken ei gezond?Gebakken ei gezond?Een gebakken eitje op zijn tijd is erg lekker. Daarnaast zijn eieren erg gezond en of ze nu gekookt, gepocheerd of gebak…
Is hüttenkäse gezond?Is hüttenkäse gezond?Hüttenkäse is een jonge ongerijpte kaas die ook wel cottage cheese genoemd wordt. In zijn structuur lijkt het op kwark o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Takazart, Pixabay
  • https://www.promovendum.nl/blog/e-nummers-lijst-5-e-nummers-die-ter-discussie-staan
  • http://www.jumbo.com/jan-pannenkoeken-naturel-8-stuks-540g/159567STK/
  • http://www.opdieet.nl/pannenkoek-afvallen-gezond.htm
  • http://www.studenten.net/lifestyle/koken/20845/studenten_net_test_kant-en-klare_pannenkoeken
  • http://www.cocacolanederland.nl/Merken/Coca-Cola_Zero.aspx
  • http://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/05/who-we-eten-allemaal-te-veel-suiker/
  • http://www.okokorecepten.nl/recept/pannenkoeken/pannenkoeken/pannenkoeken-basisrecept
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.