Zijn pannenkoeken gezond?
Mam, wat eten we vanavond? Pannenkoeken! En de kinderen zijn weer blij en om een goede reden ook want pannenkoeken zijn erg lekker. Je kunt ze naturel, met stroop, poedersuiker, met bacon, rozijnen, appel en nog veel meer producten eten om ze nog lekkerder te maken. Maar zijn pannenkoeken ook gezond?
Wat zit er in een pannenkoek?
Pannenkoeken worden gemaakt van bloem, ei, een beetje zout en melk. Ter vervanging van bloem kan er ook worden gekozen voor het gezondere volkorenmeel.
Geschiedenis van pannenkoeken
Is de pannenkoek uitgevonden door Nederlanders? Nee, al is de Nederlandse pannenkoek wel een op zichzelf staande pannenkoek. Er wordt vermoedt dat de pannenkoek door meerdere volkeren is uitgevonden en onafhankelijk van elkaar is ontstaan. De Romeinen waren in ieder geval dol op pannenkoeken. Ze maakte niet alleen zoete, maar ook hartige pannenkoeken. In de Middeleeuwen werden pannenkoeken ook veelvuldig gegeten. Ze werden tijdens feestdagen steeds vaker gegeten.
De naturel pannenkoek
Een naturel pannenkoek is gezond, helemaal als er volkorenmeel wordt gebruikt. Daarnaast is roomboter de beste keuze als bakmiddel omdat dit een natuurlijk product is. Omdat pannenkoeken rijk aan zetmeel zijn kunnen ze aardappelen goed vervangen. Het is echter verstandig om wat groenten bij de maaltijd te eten of elders op de dag wat meer groenten te eten
De belegde pannenkoek
Bij de belegde pannenkoek wordt het spannend, want een laag pannenkoekstroop erop is natuurlijk erg lekker maar hier zit erg veel suiker in. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een maximum van vijftig gram suiker per dag. Ter vergelijking, in één blikje cola zit 35 gram suiker. Ook poedersuiker, wat per gram alleen suiker bevat tikt snel aan als je het op je pannenkoek strooit.
In een pannenkoek belegt met bacon zit dan weer veel verzadigd vet. Hier moet je niet teveel van innemen omdat het kan leiden tot hart en vaatziekten. Denk dus na wat je allemaal op je pannenkoek doet. Dit betekent echter niet dat je de bovenstaande producten nooit meer mag eten, maar wel met mate.
Eigen gemaakte jam en rozijnen zijn beter om op de pannenkoek te doen. Wat helemaal gezond is is fruit als aardbei en appel. Maar naturel zijn ze natuurlijk ook lekker nietwaar?
Kant-en-klare pannenkoek
Als je geen tijd of geen zin hebt om pannenkoeken te maken kan het verleidelijk te zijn om kant-en-klare pannenkoeken te kopen. Kant-en-klare pannenkoeken kunnen echter wel gezien worden als een fabrieksproduct. Om ze houdbaar te houden zitten er namelijk E-nummers in. Niet dat E nummers direct slecht zijn (Vitamine C heeft namelijk ook en E-nummer) maar het gaat bij kant-en-klare pannenkoeken om controversiële E-nummers als kaliumsorbaat (E202).
Pannenkoekrestaurant
In Nederland zijn pannenkoeken zelfs zo populair dat er restaurants zijn die gespecialiseerd zijn in pannenkoeken. Dit als een normaal restaurant of als het zo genoemde pannenkoekschip. De prijzen van dit soort restaurants zijn te vergelijken met de prijzen van pizza’s.