Djeroek poeroet gezond?

Djeroek poeroet gezond? De bladeren van de djeroek poeroet zijn erg gezond voor je. Ze zijn een geweldig product voor gezonde tanden en tandvlees, maar de djeroek poeroet heeft meer te bieden. Aan de boom zit namelijk ook de zogenaamde djeroek limo. Dit is een groene citrusvrucht met een aantal zeer goede voordelen voor de gezondheid. Welke voordelen zijn dit?

Wat is djeroek poeroet?

De djeroek poeroet is een boom uit Azië. De altijd groenblijvende boom heeft een vrucht genaamd djeroek limo en bladeren die een hoop voordelen voor de gezondheid hebben.

Djeroek limo

De djeroek limo is de vrucht van de djeroek poeroet. Het is een kleine groene vrucht die een rimpelige buitenkant heeft. Deze vrucht heeft de volgende voordelen.

Tegen gevaarlijke bacteriën

De vrucht vecht tegen gevaarlijke bacteriën. Het valt bijvoorbeeld de bacterie E. coli aan. Deze bacterie zorgt voor voedselvergiftiging.

Gezonde huid

De antibacteriële werking van de djeroek limo resulteert ook in een gezonde huid. Een studie uit 2014 toont aan dat de oliën uit de djeroek limo de bacteriën stoppen die voor puistjes zorgen. De oliën verminderen ook de littekens van acne en ze helen acnevlekken. Het is dus de moeite waard om ze uit te proberen voor een gezonde huid.

Tegen diabetes

Doordat er veel vezels in de djeroek limo zitten helpt de vrucht het lichaam om suikers in de bloedbaan op te nemen, hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel stabiel gehouden. Daarnaast heeft deze citrusvrucht een lage glycemische index. Dat betekent dat er geen onverwachte pieken in de bloedsuikerspiegel zullen optreden.

Veel goede vitaminen en mineralen

Net als andere citrusvruchten brengt de djeroek limo veel goede vitaminen en mineralen met zich mee. Onder andere kalium, dit is goed voor het behouden van een goede zenuwfunctie en een gezonde bloeddruk. Djeroek limo wordt ook gelinkt met goede antioxidanten en flavonoïden, onderzoekers geloven dat deze de kans op kanker verminderen.

De bladeren

De bladeren van de djeroek poeroet zijn verantwoordelijk voor een limoensmaak en aroma dat onmisbaar voor het koken in Thailand is. De bladeren hebben een donkergroene kleur met een beetje glans, ze bestaan uit twee delen.

Tanden en tandvlees

De bladeren van de djeroek poeroetboom triggeren de productie van speeksel in de mond. Speeksel zorgt ervoor dat de spijsvertering in gang wordt gezet. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking. Om de tanden te beschermen kun je de bladeren op verschillende manieren gebruiken.
  • Je kunt de bladeren bijvoorbeeld tegen je tanden wrijven.
  • Je kunt bladercapsules innemen.
  • Tien bladeren kunnen tot een poeder worden gemaakt en worden ingenomen.
  • Je kunt kauwen op de djeroek poeroet bladeren.
  • Maak thee van de bladeren.
  • Of gebruik de olie van de bladeren om je tanden te beschermen

De olie van de djeroek poeroetbladeren wordt naast het gebit ook gebruikt voor producten als luchtverfrissers, deodorant, wasmiddel, zeep en shampoo.

Veel vitamine C

De bladeren bevatten veel vitamine C. Te weinig vitamine C kan leiden tot tandbederf, parodontitis en scheurbuik. Deze ziekten hebben vergelijkbare effecten op het gebit, zoals ontstekingen die ervoor kunnen zorgen dat er zelfs tanden verloren gaan. De olie werkt daarnaast ook zeer goed voor het verwijderen van vlekken.

Tegen griep

Het koken van ongeveer 25 doorgesneden bladeren en het daarna opdrinken van deze drank helpt tegen de griep.
© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sambals uit de Gordel van SmaragdAls u van heet eten houdt dan kunnen deze sambals uw gerecht misschien nog even dat tikkeltje pit geven waar u naar zoek…
Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setanRecepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setanIndische kip is geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk kan het gerecht altijd gegeten worden bij een Indische rij…
3 Authentieke Indonesische recepten3 Authentieke Indonesische receptenNasi koening is een typisch Indonesisch gerecht. Dit heerlijke gerecht bestaat uit een geurige rijst die gekookt wordt i…
Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepRecepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepKip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te…

Waarom eten wij zoveel brood?Waarom eten wij zoveel brood?Brood, de meeste Nederlanders eten het haast elke dag. Eigenlijk kunnen we een leven zonder brood niet meer voorstellen.…
Superfood uit eigen tuin: spinazieSuperfood is bijzonder voedsel. Het bevat namelijk naast veel vitaminen ook bovengemiddeld veel mineralen, aminozuren en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Francisgoh, Pixabay
  • http://aromaatherapy.blogspot.nl/2013/01/benefits-of-lime-tree-leave-for-oral.html
  • https://moobeer.wordpress.com/2011/09/02/kaffir-lime-and-leaves/
  • http://www.healthline.com/health/8-healthy-lime-facts#3
Freshprince (112 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.