De gezonde en lekkere aardbei
De aardbei is als gezond en lekker stukje fruit niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Echter is de aardbei (ook zonder suiker eroverheen gestrooid) wel zo gezond als we vaak denken? Als de aardbei dan zo gezond is, wat voor toegevoegde waarde heeft de aardbei dan concreet? Waar komt de aardbei oorspronkelijk vandaan en hoe goed is deze toe te passen in de keuken? Kortom, wat weten we eigenlijk over die mooie rode aardbei?
Herkomst
Al tijdens de bronstijd werd de aardbei toegepast, voor zover na te gaan is het Zuid-Europa geweest waar de plant voor het eerst ‘ontdekt’ werd. De plant en de bijbehorende heerlijke vruchten waren tot pakweg de 14e eeuw slechts in het wild te vinden. Vanaf dat moment is men de plant als het ware gaan cultiveren en vinden we de plant terug in tuinen. Toen met name nog als sierplant en voor medicinaal gebruik.
Inmiddels worden de verschillende aardbeiensoorten overal geteeld. Is het niet in een prettig klimaat, dan toch wel in de Hollandse kassen en steeds vaker hebben we onze eigen aardbeien in de tuin of op het balkon. Aardbeien kan je bijna het hele jaar door vinden. Echter, de Hollandse aardbei uit de eigen kassen, vinden we met name tijdens de vroege zomermaanden terug in de schappen bij de groenteboer of supermarkt. Eenmaal geplukt zijn aardbeien niet echt lang goed te houden. Een tot maximaal drie dagen.
De aardbei is ook een zogenaamde schijnvrucht. De aardbei is samengesteld uit een zeer groot aantal kleine vruchtjes, vandaar de pitjes aan de buitenkant.
Bron: Lenulenac, Pixabay Gezondheidsaspecten
We weten allemaal wel dat de aardbei gezond is. Helaas verdwijnen de vitaminen snel. Behalve dat biologische aardbeien lekkerder en gezonder zijn (geen chemische bestrijdingsmiddelen), is het wellicht niet verkeerd om ze zelf ook in de tuin of op het balkon te hebben. Gewoon in een leuke pot met een beetje water en wat aandacht doen ze het prima. Vers van de plant zijn ze nog steeds het lekkerst én blijven de vitaminen bewaard tot het laatste moment. Je plukt pas als je gaat eten, verser kan je de aardbei niet eten.
De aardbei past prima in een caloriearm dieet. De aardbei heeft een hoge voedingswaarde en bevat weinig calorieën. De vezels in de aardbei zijn prima tegen het hongergevoel. Wel zitten er verhoudingsgewijs veel natuurlijke zoetstoffen in (fructose), dus neem dan niet meer dan twee porties per dag. Ga bij één portie uit van ongeveer een handje vol. Dit komt in de praktijk uit op 6 tot 8 aardbeien en heeft uiteraard met de grootte van de aardbeien te maken.
Wat zit er in de aardbei en waar is het goed voor?
Er zit veel vitamine C in de aardbei en daarnaast ook vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Deze laatste kennen we ook als foliumzuur. Verder zit er vitamine K in en dit in combinatie met het aanwezige magnesium en kalium is uitermate goed voor ons botweefsel. Ook treffen we mangaan, seleen, ijzer en jodium in de aardbei aan. Door de aanwezigheid van verschillende mineralen zijn aardbeien ook uitermate geschikt tegen hart- en vaatziekten.
Door de grote hoeveelheid vitamine C is de aardbei ook nog eens bij uitstek geschikt voor het bestrijden van de vrije radicalen en laat ons immuunsysteem perfect functioneren. Vrije radicalen kunnen onder meer de cellen aantasten, zoals de ooglens (we kennen dit als staar). Door antioxidanten die we in allerlei fruitsoorten en groentensoorten terugvinden, wordt dit proces hersteld. De aardbei is één fruitsoort die een positieve werking heeft als het gaat om het bestrijden van vrije radicalen.
De vitamine C in de aardbei is overigens ook goed voor de huid. Het bevordert namelijk het proces dat collageen in de huid aanmaakt. Collageen in de huid houdt de huid elastisch. Aardbeien, zoals alle rode en blauwe fruitsoorten, bevatten ook anthocyanen. Dit zijn kleurstoffen die hersenfuncties zoals in dit geval het kortetermijngeheugen verbeteren. Tenslotte zijn er onderzoekers zie zeggen dat het de maag helpt bij alcoholgebruik. De aardbeien zouden het slijmvlies in de maag beschermen als de verwerking van alcohol in de maag plaatsvindt.
De aardbei als cosmetica
Als je met de buitenkant van de schoon gewassen aardbei over je lippen wrijft, dan worden je lippen er roder van kleur van. Het is een soort natuurlijke cosmetica. Als je de aardbei opensnijdt en met het wit van de aardbei over je tanden wrijft, dan werkt het als een soort whitener voor de tanden. Dit komt weer door het aanwezige appelzuur in de aardbei.
Bron: Fotomaus13, Pixabay Hoe consumeer je aardbeien?
De aardbei doet het meer dan goed zo uit het vuistje of gecombineerd in allerlei recepten. Een opsomming van enkele mogelijkheden, te weten:
- Gebak is met al die suikers eigenlijk helemaal niet goed. Maar af en toe een stukje en dan met verse aardbeien erop mag wel. Het is tevens een goede natuurlijke zoetmaker.
- Een smoothie is ook prima met aardbei er in. Denk aan combinaties met banaan, sinaasappel, kiwi’s en/of ananas.
- Gewoon fijngesnipperd in een bak magere yoghurt of kwark eventueel gecombineerd met een beetje munt. Eenvoudig, lekker en gezond.
- De aardbei is ook geschikt in combinatie met pure chocolade. Bij voorkeur vloeibare chocolade, want dan kan je de aardbei er in dippen.
Bron: Romi, Pixabay Een pannenkoek kan je prima met fruit beleggen. De aardbei is een fruitsoort die de pannenkoek natuurlijk zoeter kan maken.
- Wil je een zomerse salade wat frisser maken, snipper er dan enkele aardbeien doorheen en knijp er een halve citroen bij in.
- De boterham of het beschuit doet het ook goed met aardbeien. Een laagje echte boter en dan de gesnipperde aardbei er overheen.
Tot slot
De aardbei blijkt dus behalve lekker, ook veelzijdig en erg gezond. Eet aardbeien met enige regelmaat, want dat kan zonder problemen. Bovendien is de aardbei op veel manieren toe te passen. Geniet op verschillende manieren van deze vitaminerijke vrucht en laat de aardbei je aangenaam verrassen tijdens het eten.