De voordelen van een smoothie

De voordelen van een smoothie Smoothie... Een hemels zacht woord voor een godendrank. Het rolt over de tong, zoals de heerlijke smaken van vers fruit een goddelijk gevoel achterlaten bij het drinken. Zacht als fluweel, bron van vitaminen. Voor ieder wat wils. En vooral: ook kant-en-klaar verkrijgbaar waar je ook maar kijkt. Van station tot de fruitafdeling van je eigen supermarkt.

Wat is een smoothie?

Voor diegenen die het toch nog niet kennen: Een smoothie is een (zelfgemaakt) drankje dat bestaat uit enkele soorten groenten of fruit, vaak klaargemaakt in een blender zonder toevoeging van suikers, bewaarmiddelen, kleurstoffen of andere chemische producten.

Beter dan preparanten en capsules

Iedereen is wel bekend met de overvloed aan pilletjes, tabletten en capsules in alle vormen en maten die we overal tegenkomen. in de supermarkt, apotheek, de natuurzaak... Het is zo makkelijk! Glaasje water, pilletje erin en hop, we kunnen er weer tegen. maar de smaak? Daar gaan we maar niet over naar huis schrijven. En over de kostprijs ook maar beter niet.

Smoothies daarentegen hebben geen enkele chemische toevoeging en de smaak is dus puur zoals je hem zelf wil. Bovendien is een smoothie altijd vers en weet je wat erin zit. Maar het leukste is toch wel dat je ze ook wel zelf kan maken.

Het nut van een dagelijkse smoothie

Omdat smoothies geen toevoegingen hebben kunnen ze dus ook zelf gemaakt worden. Neem er dagelijks 10 tot 20 minuutjes je tijd voor en je lichaam zal je dankbaar zijn.

Door hun samenstelling zijn smoothies een ideale manier voor mensen met een druk leven of gewoon weinig inspiratie in gevarieerd koken om toch de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit te bereiken. Het is even een werkje om uit te vissen welke combinaties lekker zijn en welke niet en ook de keuze van de producten bepaalt de bereidingstijd, maar eens je daar je weg in hebt gevonden is dat zo gefikst.

Je lichaam is je dankbaar want:
  • het verbetert je imuunsysteem.
  • de spijsvertering gaat er door de betere kant op
  • het concentratievermogen wordt beter
  • algemene lichamelijke toestand heeft er baat bij.

Smoothies als aanvulling

Wie begint met het maken van smoothies kan dit het beste beperken tot 1 smoothie per dag. Een ervaren smoothie-drinker kan dit rustig aan gaan opbouwen, maar 4 per dag is toch wel het aanbevolen maximum.
Afhankelijk van de leef- en eetgewoonte kan je ervoor kiezen om een smoothie in te lassen als ontbijt, tussendoortje of late middagsnack.

Smoothies zijn nooit bestemd om complete maaltijden te vervangen! Ze moeten ingedeeld worden in het dagelijkse menu en mogen dan ook absoluut niet gezien worden als volwaardige voeding.

Deze drankjes zijn een prima alternatief voor mensen die niet zo tuk zijn op het echte kauwen van fruit of groenten maar toch in de basisbehoefte willen voorzien. Wil je gewicht verliezen dan kan dit ook een oplossing zijn, maar onthou dan wel dat ze ondanks hun natuurlijke samenstelling wel nog steeds natuurlijke suikers en zuren bevatten en dus ingevoegd moeten worden in een aangepast eetschema.
© 2011 - 2024 Papatin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zomerse kiwi-smoothiesZomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!
Smoothies, de oorsprongDe Smoothie is in de Verenigde Staten al heel lang bekend. In Nederland is dit koele frisse fruitdrankje in opkomst. In…
Gezonde smoothie receptenGezonde smoothie receptenMet de juiste ingrediënten maak je jouw ideale smoothie die ook nog eens gezond en lekker is. Soms is het lastig om te w…
Zelf smoothies makenZelf smoothies makenJe kunt zelf de lekkerste smoothies maken, met vers fruit, ijs, koffie of andere ingrediënten. Het enige dat je nodig he…

De mineralen: Natrium en KaliumDe mineralen: Natrium en KaliumNatrium en kalium zijn twee mineralen die heel belangrijk zijn voor een goede werking van onze lichaamscellen. Ze zorgen…
Papatin (10 artikelen)
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.