Verse kruiden - Uit de tuin, zo op je bord
Verse kruiden geven geur, kleur en smaak aan je gerechten. Geniet ten volle van hun bijzondere eigenschappen. Hoe is de smaak, hoe gebruikt men het, waar is het lekker in en waar kan het helpen op gebied van gezondheid. De kruiden hier besproken zijn: basilicum, dille, bieslook, groene munt, koriander, tijm, rozemarijn en oregano.
Inhoud
Basilicum
Pittig,met accenten van munt, anijs en wat kruidnagel.
Je kunt zowel de blaadjes als de steeltjes gebruiken. Laat de blaadjes niet te lang meekoken, anders verdwijnt het aroma. Voeg ze pas toe op het einde van de bereiding.
Vis- en vleesschotels, zuiderse gerechten en salades, gerechten op basis van ei, tomaat, gestoomde groenten als courgette en obergine... Basilicum is ook het basisingrediënt van pesto.
De spijsvertering. Basilicum verlicht ook hoofdpijn en krampen en helpt bij slaapstoornissen.
Verscheur de blaadjes in plaats van ze fijn te hakken. Zo blijft de smaak beter behouden.
Dille
Tikje zoet, met een lichte anijssmaak
Voeg de fijngehakte dille net voor het serveren toe aan je gerecht. Zo komen de smaak en het aroma tot hun recht.
Visschotels, bij scampi's en zalm, bij kip, in salades (zeker als er komkommer bij is) en bij groenten zoals wortels en courgette. Dille gaat ook goed samen met zure ingrediënten als azijn, yoghurt en zure room.
Dille heeft een kalmerende werking en is goed voor de spijsvertering.
De stengels van verse dille gaan snel slap hangen. Verwerk het kruid daarom zo snel mogelijk na aankoop.
Bieslook
Fris, met een fijne uiensmaak.
Snijd de bieslook fijn met een scherp mes of een schaar. Verwarm niet op een te hoge temperatuur, anders gaat een groot deel van de smaak verloren.
Soepen, sauzen, dressings, salades, aardappel- en eiergerechten, gegrilde vis, schaal- en schelpdieren. Bieslook gaat ook goed samen met kalfsvlees en gevogelte.
Je immuunsysteem door het hoge gehalte aan vitamine C. Bieslook is ook een goede bron van de vitamines A en B.
Bieslook kun je ook decoratief gebruiken om er rolletjes vlees of vis mee vast te knopen. Dompel de stengels even in kokend water en laat meteen schrikken in koud water. De stengels zijn dan sterker.
Bieslook op de vensterplank
Men kan het hele jaar door genieten van verse bieslook uit de kruidentuin of uit potten op de vensterbank. De snelste en gemakkelijkste wijze om een kruidentuin aan te leggen, is als men in een tuincentrum jonge planten in potten koopt.
Zelf bieslook opkweken is eveneens heel gemakkelijk. Zaai het zaad direct in een schaal of pot. Trek een stukje plasticfolie erover en houd de grond gelijkmatig vochtig. Als de zaailingen ongeveer twee vingers hoog zijn haal dan de folie eraf. Zet de schaal daarna op een lichte vrij zonnige vensterbank. Vergeet vooral niet regelmatig water te geven. Oogst hooguit altijd maar de helft van de bladeren. Wacht met het snijden van de andere helft tot de blaadjes weer zijn bijgegroeid.
Groene munt
Frisse muntsmaak
Gebruik enkel hele blaadjes, de versnipperde blaadjes geven minder aroma en smaak.
Zowel zoete als hartige gerechten. Voeg vers gehakte munt toe aan een taboulé, of aan een slaatje met komkommer of tomaten, wortelen en courgette. Ook lekker in combinatie met lamsvlees. Munt combineert ook perfect met munt of chocolade.
Je spijsvertering en bij maagpijn.
Vries muntblaadjes in ijsblokjes in en gebruik ze in cocktails en zomerse drankjes een feestelijke en frisse toets te geven.
Koriander
Exotisch, met accenten van citroen en peterselie.
Smaak en aroma gaan verloren als men de blaadjes opwarmt. Voeg ze daarom pas toe op het einde van de bereiding. Als je de korianderblaadjes vlak voor gebruik even in koud water dompelt, behouden ze langer hun aroma.
Curry- en rijstgerechten, zuiderse vleesschotels en in de wok.
Gewrichtspijnen en bij reumatische klachten. Verse koriander is ook een goede bron van vitamine A.
Korianderzaden hebben een eerder zoete smaak, met accenten van anijs. Ze geven een bijzonder aroma aan visgerechten en schelpdieren.
Tijm
Doordringend en pittig.
Tijm is een typisch stoofkruid - samen met laurier en peterselie het basiskruid van een kruidentuiltje - en mag je, net als de gedroogde variant, mee laten koken. Gebruik liever hele tijmblaadjes, voor meer aroma.
Ragouts, tomatensauzen en groenteschotels met tomaat, aubergine, champignons en paprika. Ook heerlijk bij gegrild vlees, vis en eieren.
De luchtwegen. Drink thee van tijm als je verkouden bent en veel moet hoesten.
Citroentijm is een variant van tijm, maar de blaadjes ruiken sterk naar citroen. Citroentijm is lekker bij vis, gevogelte en kalfsvlees.
Rozemarijn
Doordringend, pittig, met een frisse, licht bitterzoete smaak.
Je kunt rozemarijn, vers of gedroogd, gewoon mee laten koken, de smaak wordt alleen maar beter. Gebruik het wel met mate, want de doordringende smaak overheerst snel andere ingrediënten.
Stoofschotels, marinades, soepen, pasta, bij lamsvlees en kip, en dit zowel vers als gedroogd. Ook heerlijk bij vette vissoorten (zalm, paling), aardappelen, groenten (bonen, spinazie, tomaten) en wildgerechten.
Een opgeblazen gevoel. Rozemarijnthee verlicht ook hoofdpijn en gaat vermoeidheid tegen.
Een takje rozemarijn op de kolen van de barbecue zorgt voor een heerlijke geur.
Oregano
Zoet, pittig en een ietwat scherpe smaak.
Verse oregano voeg je pas op het einde van de bereiding toe. Gedroogde kun je laten meekoken.
Tomatenschotels, pizza's, bij gegrilde groenten, in pastagerechten en rijstschotels. Oregano geeft een aparte smaak aan gevogelte en is een ideaal kruid om een marinade van te maken.
Je spijsvertering en bij buikkrampen.
Gebruik niet te veel. Enkele blaadjes zijn voldoende om je gerecht op smaak te brengen.
Lees verder