Een kind opvoeden, de voor en nadelen

Een kind opvoeden, de voor en nadelen De wens om moeder te worden hebben de meeste jonge meisjes al. Een babypop die U wast, een luier om doen, aan en uitkleden en in de wieg leggen, wandelen met de poppenwagen. Het lijkt allemaal heel gemakkelijk, de pop huilt niet en stribbelt niet tegen en als U er geen zin meer in heeft legt U het in de wieg totdat U er weer zin in heeft om mee te spelen en U er tijd voor heeft. Helaas is dit de werkelijkheid niet. Kinderen zijn niet altijd schattig en lief en leuk, ze kunnen het bloed onder uw nagels vandaan halen. De kunst is uw kinderen niet te laten zijn zoals U zelf als kind was, de kunst is om uw kind perfecter te laten zijn, helaas is dat een onmogelijk doel.

De wens

Veel jonge stelletjes willen aan het begin van de relatie samen oud worden en dus samen elkaar trouw beloven, samen kindjes maken. De hele toekomst wordt voorspeld en ze zullen nog lang en gelukkig leven. Vooral de vrouw kijkt al ver vooruit als het om de toekomst gaat en al die dromen gaan een eigen leven lijden. Deze spanning kan bij veel vrouwen zorgen dat de zwangerschap lang kan duren omdat de vrouw er teveel mee bezig is. Dit kan een grote teleurstelling zijn als bij iedere zwangerschapstest maar één blauw streepje tevoorschijn komt in plaats van twee. En dit terwijl U er zo uw best voor heeft gedaan samen met uw partner, alle soorten standjes, met de benen omhoog blijven liggen op het moment dat de man het zaad in spuit. Dan is het wachten tot het moment dat U ongesteld moet worden maar gelukkig blijft die uit. U merkt dat uw broek iets strakker zit, dat U gevoelige tepels hebt. U bent blij en gaat als de wiedeweerga naar de drogist om een zwangerschapstest te halen. Helaas geeft die negatief en bent U de volgende dag ongesteld. Het voelt of de grond onder U vandaan zakt.

Nog meer seks

Uiteindelijk kan U niet wachten tot de menstruatie over is, dan kunt U weer seks hebben, meer dan deze maand dan maakt U ook meer kans. Uiteindelijk heeft U geen seks meer met uw partner voor het genot maar wordt het een verplichting om een doel te bereiken, het maken van een kind. Als vrouw kan U niet wachten tot het moment dat de man klaar komt en in U spuit. U voelt het zaad binnen komen, hier heeft U tijdens de seks naar uitgekeken en op geconcentreerd. Nu U het binnen voelde stromen bent U ervan overtuigd dat het nu raak moet zijn. Voor de zekerheid heeft U iedere avond nog een keer seks tot U er uiteindelijk moe van wordt. U bent als vrouw niet meer met uw man bezig maar concentreert U op het binnen komen van het zaad, dit kan zeer ongemakkelijk zijn voor beide partners, de seks wordt een verplicht nummer en is geen verassing meer. Elke dag is een dag teveel want U kijkt alleen maar uit naar het moment dat U ongesteld moet worden. Gelukkig is die dag aangebroken en U bent het niet, een dag later nog niet. Een week later besluit U de test te doen en U bent zwanger! Zielsgelukkig vertelt U uw partner het goede nieuws en samen kunnen jullie nu vast sparen voor de baby uitzet.

De baby

De eerste drie maanden tijdens de borstvoeding (of flesvoeding) zal de baby U elke nacht wakker houden van de honger. Dit kan zeer vermoeiend zijn en uw humeur en geduld op de proef stellen. Weinig slapen en overdag actief zijn. Als U geluk heeft lijkt uw baby op de babypop van vroeger, heeft het voortdurend die glimlach, stribbelt het niet tegen bij het wassen en verschonen van de luier en het aan en uitkleden en huilt het nooit als het honger heeft. Helaas is dit het tegenovergestelde. Baby's lijken schattig omdat U ze bij anderen maar af en toe ziet. Dat zijn slechts moment opnames, hier bent U er niet iedere nacht en elke dag bij geweest. Nu bent U ondanks de vermoeidheid toch blij dat uw baby er is en kunt U ondanks de vermoeidheid toch een glimlach laten zien als de visite er is en genieten van het plezier wat ze met uw kind hebben. Het lijkt ondanks dat nog wel mee te vallen, U kunt uw kind nog de baas zijn.

Peuter

Uw kind is een jaar. Het baby zijn gaat eraf. Uw kind gaat de eerste poging doen om te leren staan en gaat de eerste woordjes zeggen. Fijne momenten om op video vast te leggen om later naar terug te kijken. Uw kind heeft vette handjes van het eten en raakt alles aan, de tafel, speelgoed, kasten en gordijnen. Het wordt veel schoon maken en aan de kant leggen en opruimen en wassen. Het vergt een hoop werk en naast dit werk ook een hoop aandacht, uw kind moet goed in de gaten gehouden worden. Dit is het moment om te beginnen met het aangeven wat U wel en wat U niet wilt. Consequent zijn is een grote kunst. Uw kind zal U nu uitproberen om te weten hoe ver ze bij U kunnen gaan. Uw kind kunt U al vroeg bij een peuterschool brengen, zo kan het leren met andere kinderen om te gaan. Het is niet leuk om ineens uw kind achter te laten bij vreemden, maar als U uw kind alleen met volwassenen om laat gaan leert het niet delen met aandacht en speelgoed. Dit is nu juist heel belangrijk. Het leert tevens dat het ook op de creche aan regeltjes moet houden en niet alleen bij papa en mama of opa en oma thuis.

Kleuter

Als het eenmaal 4 jaar is gaat het naar school. Het gaat leren met andere kinderen te spelen, opdrachtjes maken en naar de juffrouw luisteren als ze voor leest. Het leert veters strikken en kleuren herkennen en hele dagen van huis af te zijn. Dit is een moeilijke periode voor ouders. Het ene kind gaat sneller dan de andere en dat kan erg veel spanning geven als de lerares U vertelt dat uw kind achter loopt op de rest van de klas terwijl U die indruk zelf niet heeft. Kinderen worden met elkaar vergeleken en de snelste is nu eenmaal de beste en alles wat uw kind niet kan en de snelste wel is het probleem van het kind die alles langzamer doet. Ouders krijgen de indruk dat hun kind iets mankeert, een beperking of handicap, zelfs als U het advies krijgt dat uw kind nog een jaartje over moet doen. U had een hele andere toekomst voor uw kind in gedachte. U gaat zoeken of uzelf ooit bent blijven zitten en of er familie is die ook langzamer leerde. Allerlei spookgedachten gaan door U heen. Als U thuis maar vaak genoeg met ze oefent moet het vanzelf goed komen, hoeveel ouders denken wel niet dat dit het beste lijkt?

Puber

Gelukkig heeft uw kind de lagere school goed doorgelopen. In tegenstelling tot de toekomst die U voorspeld had gaat uw kind toch nog naar een redelijke school. Misschien had U hoger onderwijs in gedachte maar uw kind gaat naar middelbaar onderwijs. U wilt trots zijn maar ergens is het toch moeilijk deze teleurstelling te verbergen. Nu maar hopen dat het goede cijfers haalt en dat U de leraren op de lagere school kunt laten zien dat ze zich vergist hebben. Uw dochter krijgt nieuwe vriendinnen, ze gaan meer aandacht aan hun uiterlijk besteden. Haarlak, make-up, trendy kleren en schoenen en buiten school afspreken als het goed gaat. U bent blij met die vrienden en vriendinnen, blij dat ze hier geen problemen mee hebben maar toch is het moeilijk uw kind te motiveren huiswerk te maken terwijl ze facebook of hyves of chatten met MSN veel leuker vinden. Altijd maar moeten horen hoe streng U als ouder bent omdat de vriendjes en vriendinnetjes wel op dat tijdstip online zijn en zij van U huiswerk moeten maken. U bent te streng als ouder als U per maand maar 50 euro voor kleding voor ze heeft en de andere kinderen veel duurdere merkkleding hebben die U niet kunt betalen. U bent te streng als ouder als U ze verbiedt met een vriend of vriendin om te gaan omdat U van mening bent dat ze een slechte invloed op uw kind hebben, terwijl zij op hun beurt die vriend of vriendin juist interessant vinden omdat zij alles doen wat U uw kind verboden heeft. Zoals roken of drinken, 's avonds uitgaan, of op straat hangen. Wederom een zeer moeilijke tijd voor U als ouder maar ook voor uw kind. Uw kind is te groot om vroeg naar bed te sturen zodat U even kunt bijkomen op de bank van de drukke dag, maar te jong om met vrienden of vriendinnen uit te gaan in het weekend. Dan is een avond met je ouders als je 14 of 15 jaar bent best saai als je hoort hoeveel vrienden en vriendinnen wel naar die discotheek mochten.

Verkering

Uw kind komt blij thuis met leuk nieuws, het heeft zijn / haar eerste verkering. U bent blij en toch bang tegelijk. Uw kind wordt groter, nog even en U moet ze los laten. Het is tijd voor een bromfietscertificaat, rijlessen voor de auto en nu ook nog verkering. U bent benieuwd naar het vriendje of vriendinnetje. Dan blijkt dat nog tegen te vallen op het moment dat U ze ontmoet. Het vriendje van uw dochter blijkt de Popie Jopie van de school, de stoere jongen die elke avond rond hangt op straat met vrienden en andere mensen de stuipen op het lijf jaagt. De jongen die kinderen in de straat treitert en elke ouder een grote mond geeft of gehandicapte mensen of ouderen aan het uitschelden en uitlachen is. Helemaal niet uw type, maar uw dochter vindt het een stoere en knappe jongen. Het is voor haar een hele eer dat juist hij haar verkering vroeg. Hij geeft haar het gevoel dat ze speciaal is, dat ze er goed uit ziet, om welke andere reden zou die knappe stoere jongen haar om verkering vragen? U wilt uw dochter waarschuwen dat liefde niet alleen maar zonneschijn is maar ze wil niet naar U luisteren. Stiekem gaat ze toch met hem om, ze zitten immers op dezelfde school. Van de schoolleiding hoort U dat ze vaak bij hem is als hij de buurt terroriseert maar als ouder bent U machteloos. Als U haar weer verbiedt met deze jongen om te gaan bedreigt ze U uiteindelijk om weg te lopen, ze vertelt U dat U als ouder niet om haar geeft omdat U haar keuzes niet accepteert en haar niet vertrouwt. Dit is het kind waar U zo naar verlangde toen het nog in uw buik zat, het kind die aan uw borst gezogen heeft. U wilt haar absoluut niet kwijt dus doet U er alles aan om haar te houden, al zal ze uiteindelijk teleurgesteld worden.

U zult maar horen dat uw zoon spijbelt, dat hij meisjes versiert en na 1 keer zoenen weer in de steek laat. Dat hij meisjes gebruikt als afgedankt speelgoed. Die jongen die U gedragen hebt en gevoed hebt, die U troostte als zijn bal lek was of zijn speelgoedauto kapot was, die bij U op schoot kwam zitten als hij moe was met zijn duim in zijn mond. U was blij dat hij U vertrouwde als moeder, U liefde gaf. Nu maakt hij misbruik van meisjes, meisjes die net zo zijn als U als pubermeisje zelf was. U heeft het gevoel zelf door uw eigen zoon misbruikt te worden. U wilt er wel tegen in gaan maar als moeder staat U niet sterk, zijn mond is groter dan de die van U, hij is sterker dan U. U wordt nu zelfs bang van uw eigen kind.

Later

Later als uw kinderen zelf de leeftijd hebben bereikt dat ze aan kinderen willen beginnen kunt U hen de voor en nadelen van het opvoeden van kinderen vertellen. Helaas zien zij alleen de voordelen, net als jullie zelf toen, zij zullen alles anders doen dan U het als moeder heeft gedaan, dat kan volgens hen alleen maar beter zijn. Het lijkt of U gefaald heeft als ouder, U gaat uzelf nog afvragen wat U fout heeft gedaan. Als ouder heeft U niets fout gedaan, die 25 vriendjes of vriendinnetjes hadden bij elkaar nu eenmaal meer invloed op uw kind dan jullie als ouders samen. Tijdens de pubertijd vraagt U zichzelf af waar U in hemelsnaam aan begonnen bent, maar iedereen komt zichzelf tegen, uw kind ook als het eenmaal zelf kinderen heeft.
© 2013 - 2024 Emilie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van kinderenDe ontwikkeling van een kind kan iets heel fascinerends zijn. Veel ouders vinden het belangrijk om te weten hoe hun kind…
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Taken van de pedagoogDe pedagogiek houdt zich bezig met de opvoeding. Een andere naam voor pedagogiek is opvoedingsleer, opvoedkunde of opvoe…

Baby verkouden  Wat moet je doen?Baby verkouden Wat moet je doen?Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de…
Verbale ontwikkelingsdyspraxie bij een opgroeiend kindVerbale ontwikkelingsdyspraxie is een stoornis waardoor je je spraakspieren niet goed kunt gebruiken bij spraakklanken.…
Emilie (10 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.