Verbale ontwikkelingsdyspraxie bij een opgroeiend kind

Verbale ontwikkelingsdyspraxie is een stoornis waardoor je je spraakspieren niet goed kunt gebruiken bij spraakklanken. Dit kan ook voorkomen bij opgroeiende kinderen. Kinderen met spraakproblemen hebben het niet gemakkelijk op school. Hun stoornissen maken hun taalontwikkeling moeilijker dan de taalontwikkeling van kinderen zonder deze stoornissen. Wat houdt verbale ontwikkelingsdyspraxie eigenlijk in? En wat is er aan te doen?

Wat zijn de kenmerken?

Verbale ontwikkelingsdyspraxie is een stoornis waarbij je je spraakspieren niet goed kunt gebruiken bij spraakklanken die je gebruikt tijdens het spreken. Je kan dan moeilijk lettergrepen en woorden uitspreken. Een kind weet wel wat hij of zij wil zeggen, maar het uitspreken wil dan niet goed. Spraakspieren zijn de tong, lippen, kaken, maar ook het gezicht. Er is niets mis met deze spieren als je deze stoornis hebt. Je kunt dan vaak wel gewoon hoesten, kauwen en slikken.

Wanneer een kind nog erg klein is, heb je vaak niet veel aan de kenmerken van verbale ontwikkelingsdyspraxie. Toch zit er verschil tussen taalbegrip en de spreektaal van het kind. Als het kind de taal zou moeten begrijpen, omdat dat op een bepaalde leeftijd normaal is, maar het kind gebruikt het niet actief of spreekt het nog niet helemaal uit, dan zou dit verbale ontwikkelingsdyspraxie kunnen zijn. Als je het vermoedt moet je naar een logopediste.

Is er wat aan deze stoornis te doen?

Bij verbale ontwikkelingsdyspraxie is het noodzakelijk om in therapie te gaan, omdat je er niet overheen groeit. De therapie is meestal bij een logopediste, maar soms ook bij een fysiotherapeute. De behandeling is erg moeizaam en gaat erg traag. Vaak lijken kinderen ook niet vooruit te gaan, maar dan gaat het onverwachts opeens heel erg snel. Een logopediste leert kinderen hun mond-motoriek gebruiken. Dat betekent dat ze klanken maken met hun tong, kaak en lippen. Er is geen standaard verbale ontwikkelingsdyspraxie-therapie, omdat elk kind andere problemen kan hebben.

Waar ontstaat deze stoornis door?

Niemand weet waar verbale ontwikkelingsdyspraxie door ontstaat. Er moet nog onderzoek naar worden gedaan. Het probleem is waarschijnlijk neurologisch, dus dat het te maken heeft met de hersenen, het ruggenmerg of de zenuwen. De hersenen geven waarschijnlijk niet genoeg signalen of juist verkeerde signalen aan de spieren die de taal moeten vormen. Ook worden taalpatronen niet opgeslagen en worden de fouten herhaald, maar nooit dezelfde fout. Het is waarschijnlijk niet erfelijk, maar het valt wel op dat jongens vaker hieraan lijden dan meisjes.

Heeft deze stoornis invloed op de ontwikkeling van het kind?

Spraak- en taalmoeilijkheden zorgen er voor dat een kind achterloopt op zijn of haar taalontwikkeling. De taalontwikkeling van een opgroeiend kind is heel erg belangrijk, omdat het de basis is van de taalontwikkeling die het kind op oudere leeftijd krijgt. Een kind met spraak- en taalmoeilijkheden heeft het net wat moeilijker dan andere kinderen en daardoor zal het kind niet altijd alles even snel oppikken als zijn of haar klasgenootjes. Hierdoor kan een kind zich minderwaardig voelen en denken dat hij of zij vreemd is. Dat is absoluut niet zo, want kinderen met spraak- en taalmoeilijkheden kunnen ook een hoog niveau hebben, net als alle andere kinderen. Gelukkig is er voor veel stoornissen wel een behandeling waardoor de kenmerken beperkt of opgeheven worden.
© 2013 - 2020 Susanneke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Verbale ontwikkelingsdyspraxieVerbale ontwikkelingsdyspraxieVerbale ontwikkelingsdyspraxie is een motorische stoornis waarbij een kind moeite heeft om zich verstaanbaar te maken. N…
Autisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme, een aangeboren ontwikkelingsstoornisAutisme kan men omschrijven als een ontwikkelingsstoornis, waarbij er vooral symptomen vastgesteld worden op het gebied…
DCD: motorische onhandigheidDCD: motorische onhandigheidDCD is een ontwikkelingsstoornis waar we de laatste jaren steeds meer van horen. Vroeger werd het ontwikkelingsdyspraxie…
Ontwikkelingsstoornissen bij kinderen: diagnose/behandelingEen ontwikkelingsstoornis is een psychische of neurologische aandoening bij kinderen en volwassen die een afwijking vorm…

Een kind opvoeden, de voor en nadelenEen kind opvoeden, de voor en nadelenDe wens om moeder te worden hebben de meeste jonge meisjes al. Een babypop die U wast, een luier om doen, aan en uitkled…
Wat betekent de poepluier van je kind? En wegwerp vs. katoenDit verhaal gaat over piesen, poepen, pipi doen, kaka doen, een bolus doen of te wel de grote boodschap. Hoe verschoon j…

Reageer op het artikel "Verbale ontwikkelingsdyspraxie bij een opgroeiend kind"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Susanneke
Gepubliceerd: 05-02-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!