Liliane Fonds Wij trekken aan de Bel

Liliane Fonds  Wij trekken aan de Bel Duizenden Nederlandse scholieren trekken aan de bel om te vieren dat ze naar school mogen en om aandacht te vragen voor miljoenen leeftijdgenoten die dat niet kunnen. De actie is van het Liliane Fonds en wil kinderen met een handicap, die in ontwikkelingslanden wonen en voor wie het zonder extra voorzieningen en hulp niet mogelijk is om regulier onderwijs te volgen, helpen. 'Wij trekken aan de bel' is een jaarlijkse actie. Het Liliane Fonds stimuleert zoveel mogelijk scholen om mee te doen.

Aandacht vragen door lawaai te maken


Wij trekken aan de bel

Het Liliane Fonds houdt jaarlijks een actie die ze Wij trekken aan de bel heeft genoemd. Daarmee vraagt het fonds aandacht voor kinderen die vanwege hun handicap niet naar school kunnen. Liliane Fonds onderschrijft het millenniumdoel dat in 2015 alle kinderen overal op de wereld naar school gaan. Dat doel is 15 jaar na de eeuwwisseling nog niet gehaald, zodat meer bewustwording en actie nodig is. Liliane Fonds roept scholen op om mee te doen aan deze actie die in maart plaatsvindt. Jaarlijks trekken tienduizenden Nederlandse kinderen aan de bel. Voor Nederlandse kinderen is het vanzelfsprekend dat ze naar school gaan, ook als ze een handicap hebben.

Een minuut lang lawaai maken

Om dat te vieren klinkt op een dag in maart op de pleinen van de deelnemende scholen om 12.00 uur een minuut lang geluid van bellen en andere instrumenten. Voor elke school die meedoet gaat er 250 euro in de actiepot. Daar wordt een schoolproject in Afrika mee gesteund. Het geld komt van de Postcode Loterij.

Bron: Wij trekken aan de Bel logoBron: Wij trekken aan de Bel logo

Met een handicap naar school

In ontwikkelingslanden gaat slechts een tiende van de kinderen met een handicap naar school. Onderwijs is buiten hun bereik omdat ze vanwege hun handicap de school niet in kunnen of omdat ze botweg worden geweigerd. Met het geld van de Wij trekken aan de bel actie worden bijvoorbeeld scholen in Sierra Leone toegankelijk gemaakt voor alle kinderen. De scholen daar zijn over het algemeen handicaponvriendelijk. Kinderen met een handicap komen de trappen niet op zodat ze altijd hulp nodig hebben om de school binnen te komen. Dat maakt de drempel heel hoog, waardoor veel gehandicapte kinderen thuis blijven, verstoken van onderwijs.

Trappen voor school

Het Liliane Fonds kan er ondermeer voor zorgen dat de trappen worden vervangen door rolstoelvriendelijke hellingen. Ook wordt er individuele hulp gegeven aan kinderen. Jaarlijks worden tienduizenden kinderen met een handicap die in ontwikkelingslanden wonen geholpen. Zij kunnen naar school, naar de dagopvang of gaan individueel een training volgen.

Millenniumdoel

In 2000 werden vele millenniumdoelen bekend gemaakt. Een ervan gaat over onderwijs dat voor alle kinderen bereikbaar moet zijn. Nederland en 188 andere VN-lidstaten spraken af dat alle kinderen onderwijs moeten kunnen volgen en dat doel moet in 2015 bereikt zijn. Het doel is niet helemaal gehaald, maar er is wel een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Eind 2015 gaat 91 procent van alle kinderen naar school.

Foto Persbureau Ameland / Bron: Persbureau AmelandFoto Persbureau Ameland / Bron: Persbureau Ameland
De Schakel
OBS de Schakel in Hollum op Ameland is op 14 maart 2013 een van de scholen die aan de bel trekt. Om 12.00 uur staan de kinderen een minuut lang op het schoolplein de bel te luiden en op andere manier geluid te laten klinken. Zij hebben een mooi schoolgebouw waar alle kinderen naar toe kunnen en alle kinderen van Ameland gaan ook naar school. Dat is iets om te vieren.

Liliane Fonds

Het Liliane Fonds is genoemd naar Liliane Brekelmans-Gronert die in 1976 voor het eerst naar haar geboorte-eiland reist, naar Sumatra in Indonesië. Ze was er als kindje vertrokken en herken, als ze bijna veertig jaar later terugkeert, veel van haar eiland. Ze ontmoet toevallig een Indonesisch meisje die net als zijzelf polio heeft gehad. Ze hebben als gevolg daarvan een handicap aan de benen. Liliane had in Nederland onderwijs gevolgd, maar dit meisje had die kans niet gekregen. Liliane besluit haar te helpen en klopt bij diverse instanties aan voor hulp. Er blijkt geen organisatie te bestaan die individuele hulp geeft en dan gaan Liliane en haar man zelf sparen - vrienden en familie sparen mee - om het gehandicapte meisje te kunnen helpen. De eerste bijdrage die wordt overgemaakt is honderd gulden, waarvoor op Sumatra een naaimachine wordt gekocht. Daarmee leren het meisje en lotgenoten werken. Bij Liliane komen daarna hulpaanvragen uit verschillende landen binden en er wordt meer en meer gespaard en geholpen.

Stichting

Het Liliane Fonds, een stichting, werd op 14 maart 1980 opgericht.

Lees verder

© 2013 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Winkansen bij de Postcode LoterijWinkansen bij de Postcode LoterijDe winkansen bij de Postcode Loterij liggen lager dan de meeste andere Nederlandse loterijen. Bij de Postcode Loterij li…
mijn kijk opDe beste besparing: loterijen opzeggenDe meeste Nederlandse gezinnen kunnen grote besparingen doorvoeren, zonder dat ze er iets van merken. Ze doen namelijk m…
Stichting WandaStichting WandaAfrika is een continent dat onze hulp goed kan gebruiken. Stichting Wanda is een organisatie die zich richt op het Afrik…
Moeilijk rondkomen? Loterijen opzeggenDoor slimme marketingacties van loterijen geven gezinnen vaak meer uit aan loterijen dan dat hun lief is. Deze lidmaatsc…

Borstvoeding  Het beste voor je kindBorstvoeding Het beste voor je kindNiets is beter voor je kind dan de warme melk uit de moederborst. Dat wisten we eigenlijk al, maar onderzoek wijst dat o…
Luieruitslag van je baby genezenLuieruitslag van je baby genezenLuieruitslag is een veel voorkomende aandoening bij baby en peuters tot 2 jaar. Je kind zal last gaan krijgen van rode,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wij trekken aan de bel logo
  • www.lilianefonds.nl
  • www.wijtrekkenaandebel.nl
  • OBS de Schakel
  • Persbureau Ameland
  • https://www.oneworld.nl/millenniumdoel-2 geraadpleegd op 2 januari 2016
  • Afbeelding bron 1: Wij trekken aan de Bel logo
  • Afbeelding bron 2: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 04-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.