Kinderen en scheiden

Kinderen en scheiden Scheiden is een van de meest voorkomende problemen binnen een gezin. Vaak lijden de kinderen onder ruzies van de ouders onderling en hebben zij veel last van deze periode. Wat gebeurt er met een kind tijdens een scheiding? Jaarlijks zijn er 70.000 kinderen wiens ouders uit elkaar gaan. Ieder kind beleeft een scheiding op zijn eigen manier. Hoe een kind het beleeft, is afhankelijk van bijvoorbeeld zijn karakter en leeftijd. De manier waarop de scheiding gaat en geregeld wordt heeft hierin ook een grote invloed. Voor kinderen is kan het traumatiserend zijn als hun ouders met veel geruzie uit elkaar gaan.

Gevoelens van het kind

Een kind van ouders die gaan scheiden kan in eerste instantie boos en verdrietig zijn. Kinderen kunnen zich door deze emotionele problemen anders gaan gedragen. Ze kunnen bijvoorbeeld (weer) gaan bedplassen of ruzie maken met leeftijdsgenootjes. Ook kunnen ze hun ouders op een bepaalde manier gaan uitdagen en proberen grenzen te overschrijden.

Een kind kan ook bang en eenzaam worden. Zijn leven gaat nu, met de scheiding een andere wending krijgen en zijn vaste thuisbasis valt voor zijn gevoel weg. Sommige kinderen kunnen tijdens of na een scheiding enorm aan een van de ouders gaan hangen. Het kind is bang om door de ouders in de steek gelaten te worden en heeft behoefte aan aandacht en steun.

Kinderen die ouder zijn, kunnen opgelucht zijn door deze wending. Vaak gaan mensen niet voor niets scheiden en zijn er in de jaren voorafgaand aan de scheiding veel ruzies geweest. Het kind kan, nu deze ruzies voor het grootste deel over zijn, weer rustig ademhalen en voelt zich opgelucht dat hij niet meer in zo'n gespannen sfeer zit.

Ouders zelf zorgen vaak voor het loyaliteitsconflict bij kinderen. Ze stoken kinderen tegen elkaar op of verwennen hun kinderen om maar te laten zien dat zij ''de leuke ouder'' zijn. Dit is niet de manier om met een scheiding om te gaan en een loyaliteitsconflict hoeft niet bij een kind te ontstaan als de ouders daar rekening mee houden. Een kind heeft niets aan een ''leuke'' ouder. Een kind wil een veilige basis, en ouders waarop hij kan vertrouwen.

Feiten en tips

Feiten

  • Kinderen met gescheiden ouders hebben 2x meer kans om zelf later ook te gaan scheiden
  • Kinderen met gescheiden ouders hebben 2x meer kans op psychische problemen
  • Kinderen met gescheiden ouders presteren slechter op school
  • Kinderen met gescheiden ouders hebben een lager zelfbeeld
  • Kinderen van gescheiden ouders hebben meer problemen met sociale relaties
  • 15% van de kinderen van gescheiden ouders heeft na een jaar geen contact meer met de uitwonende ouder

Tips voor ouders

Zet het belang van het kind altijd centraal. Uit onderzoek is gebleken dat ouders gelukkiger worden van een scheiding, kinderen niet. Scheiden doen ouders voor hun eigen geluk, dus niet voor dat van de kinderen. Hou daarom rekening met je kinderen en gun ze een relatie met allebei hun ouders. Hoe slecht je relatie ook mag zijn met je ex, dit draait niet alleen om jouw geluk maar ook om dat van je kinderen. Ontzeg ze dus niet die relatie met hun andere ouder.

Maak goede afspraken en zet deze op papier. Maak zo nodig gebruik van een bemiddelaar die de zaken voor jullie regelt. Spreek van tevoren af wie wanneer de kinderen heeft, zodat daar later geen ruzie over ontstaat. Zijn de kinderen al wat ouder, geef hun hier dan ook hun zegje in. Zij kunnen prima voor zichzelf spreken zolang je ze niet het gevoel geeft dat ze voor ''de andere kant'' kiezen als ze kiezen om met je ex op vakantie te willen in de zomer. Geef ze die vrijheid als ze de juiste leeftijd hebben.
© 2013 - 2024 Romkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Moet je bij elkaar blijven wegens de kinderen? Als de relatie zo slechts is dat er dagelijks sprake is van conflicten, r…
Kinderen en scheiding  Help je kinderen ermee omgaanKinderen en scheiding Help je kinderen ermee omgaanAfgezien van praktische veranderingen heeft een scheiding veel emotionele gevolgen. Een scheiding komt niet van de ene o…
Wel of niet scheiden als er kinderen in het spel zijn?Wel of niet scheiden als er kinderen in het spel zijn?Een scheiding is altijd moeilijk. Maar vooral wanneer er kinderen is het spel zijn, is het een gevoelig onderwerp. Moet…

Groeipijn: oorzaak en gevolgGroeipijn: oorzaak en gevolgGroeipijn is pijn die gevoeld wordt tijdens het groeien. Het is vooral bekend bij pubers maar kan al voorkomen bij peute…
Home Ride  Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsHome Ride Fietsen voor Ronald McDonald KinderfondsEen ziek kind kan niet zonder zijn ouders en om geld voor Ronald McDonaldhuizen in te zamelen wordt er jaarlijks in juni…
Bronnen en referenties
  • http://www.scheidingscentrum-nederland.nl/Scheiding-tips.html
Romkes (19 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.