Herfstvakantie met de kinderen

Herfstvakantie met de kinderen De herfstvakantie is voor sommige mensen lekker uitslapen, voor andere is het in een ander ritme de dingen van de dag doen en voor weer iemand anders is het lekker ondernemen met het gezin. Het is afhankelijk van of je jonge kinderen hebt en of ze thuis zijn, hoe het dagplaatje eruit ziet. Lekker naar buiten, bewegen en ondernemen is ook voor kinderen net even dat andere wat zo goed voor ze is. De herfstvakantie is in ieder geval voor velen een moment om lekker uit het dagelijkse ritme te stappen en dat te doen waar je normaal niet aan toekomt. Als je kinderen hebt, is het een uitgelezen moment om ze de natuur mee in te nemen. De natuur verandert op dit moment sterk, maar het is nog niet zo koud dat langdurig buiten tot problemen zou kunnen leiden.

Als je op een andere locatie bent, is het aldaar ondernemen leuk, maar ook vanuit huis is er altijd voldoende te ondernemen. Je moet er alleen wel tijd voor willen maken en dat zoeken wat ook onderhoudend is voor kinderen. Dit kan van alles zijn variërend van weilanden tot stadsparken, de duinen, het bos, langs het water van de zee of de rivier of de heidevelden of zandvlakten op de Veluwe.

Achter dat kastje vandaan halen

Het is zo gemakkelijk, als je zelf nog wat extra slaapuurtjes wilt maken… je kinderen zitten vaak graag achter de (spel)computer en hoe ideaal is het dan om ze hier achter te zetten en zelf nog even wat extra rust te ervaren. Of de televisie gaat aan en er wordt afgestemd op de kinderprogramma’s… en heerlijk, je gaat zelf nog even terug of het is gewoon lekker rustig en zo kan je als ouders/opvoeders andere dingen doen. Toch weten we al jaren dat dit niet het beste is voor je kind(eren), waarbij we het dan uiteraard niet over een uurtje televisie of een uurtje computeren hebben.

Bron: Eigen neefje - AnnastaalBron: Eigen neefje - Annastaal

Balans voor kinderen

Kinderen achter dat kastje vandaan halen gaat niet alleen om het toegenomen gewicht van kinderen, hoewel dat wel een van de veroorzakers is. Waar het zeker ook om gaat is de kopie van de ouders/opvoeders, immers volwassenen raken door het hectische leven vaak de balans kwijt en moet dan uitpuffen tijdens een vakantie of een weekendje voor zichzelf. Kinderen komen vaak niet eens in balans, door de ontwikkeling die er voor zorgt dat kinderen veel meer binnen achter dat kastje doorbrengen. Terwijl naast leren op school en een warme thuiskomst, ook de natuur en het sociale karakter van spelen met andere kinderen zo belangrijk zijn.

Ondernemen met kinderen

Kinderen leren de verhoudingen in sociale netwerken zo spelenderwijs kennen. Spel zorgt er voor dat kinderen bezig zijn en zorgt voor competitie. Daarnaast is buitenlucht goed en als je midden in de stad woont, is het van belang dat je zorgt voor voldoende “groen”. Een herfstvakantie kan bij uitstek geschikt zijn om in de natuur door te brengen, al dan niet met vriendjes erbij.

Andere omgeving

Een andere omgeving, bijvoorbeeld als je een (mid)weekje naar een vakantiepark in binnen- of buitenland gaat of je zoekt vanuit de eigen woning mooie plekjes die goed te berijden zijn. Het belang van een andere omgeving is om meerdere redenen goed;
  • Verruiming van het beeld van het kind
  • Goed voor de creativiteit
  • Maakt kinderen nieuwsgierig
Dit alles brengt weer met zich mee dat kinderen meer gaan onderzoeken en dus bewegen. Of dit nu op de fiets is, lopend, zoekend in het bos of andere natuuromgeving, dat maakt niet uit. Het kind is met lichaam en geest bezig… en wezenlijk anders dan in het schoolbankje.

Wat te doen?

Behalve dat allerlei vakantieparken animatietrainers in dienst hebben tijdens de vakantieperiode en de kinderen met spel wel bezig gehouden worden, is het ook goed én leuk je kinderen zelf zo bezig te houden of er zelf gewoon aan mee te doen. Hoe pak je dat aan?

Kijk goed in de omgeving waar je bent en kijk wat je kunt doen om kinderen aan de slag te zetten. Denk aan:
  • Kinderen laten verzamelen is altijd leuk. In het bos kunnen dat complete (incl. hoedje) eikels zijn, meerkleurige bladeren of mos. Maar langs zee kunnen hele schelpen (bijvoorbeeld in een bepaalde kleur) weer leuk zijn om te verzamelen of kijk wat er verder langs de kustlijn verschijnt. Kijk gewoon om je heen in de natuur (ook een stadspark kan al leuke dingen leveren), dat is al voldoende om kinderen aan de slag te zetten.
  • Kinderen zoeken (en vinden) graag. Dus denk eens aan iets van een bepaalde kleur. Kan van alles zijn, alleen heeft niet iedere omgeving even veel kleur. Combineer het spel in dat geval met bepaalde vormen die opgezocht kunnen worden.
  • Geef kinderen vooraf een opdracht voor iets wat ze bij terugkomst moeten maken en laat ze in de natuur verzamelen wat ze daar denken voor nodig te hebben. Je levert thuis alleen nog wat lijm en een schaar en zet ze maar aan de slag.
  • Doe gewoon met kinderen een spel en laat ze lekker bewegen in de natuur. De heerlijke geuren van het bos, het strand of de wind die met ze aan de haal gaat.
  • Je moet er wat verstand van hebben of een boek meenemen, maar er is genoeg te eten vanuit de natuur. Verzamel samen spullen en doe de bereiding thuis ook samen.

Het hoeft allemaal niet zo gecompliceerd te zijn voor kinderen, maar als er in de natuur iets is waar ze georganiseerd aan deel kunnen nemen… waarom niet. Maak er een dagje in de buitenlucht van. Natuurlijk kan er dan ook nog wel een dagje zwemmen bij of tennissen, midgetgolf, fietsen of lekker op het springkussen actief zijn. Zolang kinderen maar actief zijn en de meeste kinderen vinden het ook nog wel prettig “die tekening” aan ouders/opvoeders te laten zien. Geef ze die kans en ben betrokken.

Tot slot

Goed voor kind en ouders/opvoeder, want wat is prettiger om op een dergelijke manier je band met het kind te versterken. Bedenk wat leuke dingen, eventueel in overleg … maar zorg dat die balans van leren, spelen, bewegen… en natuurlijk ook wat tv en computer er is. Heerlijke herfstvakantie!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Originele herfstvakantie in WalesMocht je uitkijken naar een buitengewone bestemming voor de herfstvakantie dan moet je beslist Wales in overweging nemen…
Tip voor de herfstvakantie: Belgische KempenTip voor de herfstvakantie: Belgische KempenWat is er leuker dan om er in de herfstvakantie samen op uit te gaan. Ik hoor je al klagen: maar wat moet dat wel niet k…
Het weer in de herfstvakantieDe herfstvakantie vormt een uitstekende gelegenheid om met familie en/of vrienden eropuit te trekken naar bijvoorbeeld h…

Adoptie van een kindje: adoptieprocedureAdoptie van een kindje: adoptieprocedureAls er een kinderwens aanwezig is, maar het is niet mogelijk om op de natuurlijke manier of op een medisch ondersteunde…
Ontwikkeling van de baby week 1 t/m 20Ontwikkeling van de baby week 1 t/m 20Hieronder lees je alle informatie over je baby, je eigen ontwikkeling en andere leuke weetjes per week van je zwangersch…
Bronnen en referenties
  • I. Weisglas - pedagoog
  • Afbeelding bron 1: Eigen neefje - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.