Het kind bij de ouders in bed: een slaapprobleem

Het kind bij de ouders in bed: een slaapprobleem Er zijn nogal wat kinderbedjes die s'nachts niet tot amper gebruikt worden. Het kind ligt namelijk heerlijk bij papa en mama in het 'grote bed'. Als ouders hier geen problemen mee hebben, is er ook geen probleem. Maar voor veel ouders wordt het op een gegeven moment wel een probleem doordat zij zelf een minder goede nachtrust hebben of met spierpijn wakker worden. Hoe gaat zorg je ervoor dat je kind weer in zijn of haar eigen bed slaapt? Veel ouders zullen het herkennen: wanneer je kind bang is voor een denkbeeldig monster, misselijk is of van slag door een verhuizing enzovoort is het verleidelijk om je kind voor een nachtje bij de ouders in bed te leggen. Lekker warm, knus en veilig. Voor de ouders is het vaak minder prettig: een tweepersoonsbed biedt nou eenmaal geen ruimte voor een extra slaper. Voor je het weet wordt dat ene nachtje echter twee nachtjes en ga zo maar door...

Waarom wil het kind bij de ouders in bed?

Pasgeboren baby's kunnen nogal wat moeite hebben met de overgang van de beschermende baarmoeder naar een eigen ledikantje. Baby's van ongeveer 9 maanden willen het liefst de hele dag bij moeder zijn, de hechting tussen ouders en kind is in deze fase nog volop in ontwikkeling. Het kind vindt het heerlijk om bij papa en mama in bed te slapen. Het is er immers lekker warm, gezellig en het voelt veilig. De extra aandacht die het kind krijgt speelt uiteraard ook een grote rol.

Sommige kinderen maken er echter een gewoonte van om dagelijks bij de ouders in bed te willen slapen. Sommigen klimmen zelfs op eigen houtje het bed van de ouders in en kruipen er 'gezellig' bij. In het begin ben je dan als ouder geneigd je kind terug naar de eigen kamer te brengen en weer verder te slapen. Alleen, veel kinderen zijn het hier uiteraard niet mee eens en huilen en dreinen net zo lang tot de ouders het kind tóch bij hen in bed laat, voor de laatste keer, zodat zij in elk geval hun nachtrust mee kunnen pakken.

De intimiteit van de ouders

Heel gezellig allemaal, zo'n kind in bed, maar van romantiek en intimiteit komt nog maar weinig terecht. Erg romantisch is het immers niet om zo te vrijen dat je kind er niet wakker van wordt en je toch plezier hebt. Daarnaast, je hebt weinig ruimte en tijd, letterlijk en figuurlijk, om samen nog even de dag door te nemen, gezellig nog wat tv te kijken of nog wat te lezen. Jullie kind moet immers ook aan de nachtrust toe kunnen komen...

Terug naar het eigen bed

Zolang beide ouders er geen probleem mee hebben dat het kind bij hen in bed slaapt is er niets aan de hand. In vele niet-westerse culturen is het zelfs de orde van de dag dat het kind bij de moeder in bed slaapt. Maar wanneer de ouders zelf minder lekker slapen of niet goed uit kunnen rusten is het belangrijk dat het kind weer in het eigen bedje gaat slapen. Veel kinderen zijn echter niet zo geneigd hun lekkere slaapplekje zomaar op te geven.

Stappenplan voor het slapen in het eigen bed

Wanneer je kind erg protesteert kan je een stappenplan volgen waarbij het kind uiteindelijk zelfstandig in het eigen bed ligt. Begin door het kinderbed of matras de eerste week bij de ouders in de kamer te zetten. Vervolgens slaapt het kind in het eigen bed op de eigen kamer, maar slaapt een van de ouders bij het kind op de kamer. Zo voelt het voor het kind toch vertrouwd en zal het gemakkelijker in slaap vallen in het eigen bed. Na weer een week slaapt het kind met een beetje geluk weer prima in het eigen bedje.

Kiekeboe

Een andere optie is om het kind naar het eigen bed te brengen en te beloven iedere 10 minuten langs te komen. Dit stelt het kind gerust en doet het kind sneller in slaap vallen.
© 2008 - 2025 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Loyaliteit in het pleeggezinAls mens heb je de mogelijkheid loyaal te zijn. Aan je vrienden, je groep, je werkgever of je buren. Maar een hele bijzo…

Operatie bij niet-ingedaalde zaadballen van jongetjesOperatie bij niet-ingedaalde zaadballen van jongetjesIeder jaar worden in ons land tussen drie- en vierduizend jongens geopereerd aan een niet-ingedaalde zaadbal. De zaadbal…
Kinderen met NLDNLD is een leerstoornis die pas op latere leeftijd wordt gesignaleerd. Het kind ervaart motorische, sociale en leerprobl…
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 16-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.