Vanaf welke leeftijd een spelcomputer?

Vanaf welke leeftijd een spelcomputer? De meeste gezinnen met kinderen bezitten één of meerdere spelcomputers. Het is een leuk tijdverdrijf, maar het bevat ook gevaren. Vanaf welke leeftijd kunt u uw kinderen met een spelcomputer laten spelen? Kinderen brengen tegenwoordig veel te veel tijd door achter de computer of met een spelcomputer. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen nog steeds liever buiten spelen met mooi weer, maar de computer en spelcomputer wint steeds meer terrein. De meest populaire spelcomputers onder de kinderen zijn de Nintendo ds en de Playstation (PSP). Deze gaan voor zover mogelijk zelfs mee op vakantie en zijn ideaal voor op de achterbank tijdens lange ritten. Vaak wordt er geklaagd over de gewelddadigheid van de computerspellen. Gelukkig zijn de leerzame spellen populair, mede door toedoen van de ouders. Zij houden namelijk controle over de spellen die hun kinderen onder ogen krijgen.

Spelcomputers en gezondheid

De spelcomputers worden vaak gezien als een gevaar voor de gezondheid van kinderen. Nintendo heeft hier verandering in gebracht door de introductie van de Nintendo Wii. Dit is een spelcomputer waarbij er enige lichamelijke inspanning noodzakelijk is. De consoles werken niet met joysticks of een controller met een paar toetsen, maar met een controller die middels zwaaibewegingen werkt. Door spelletjes als Wii Sports en Wii Fit lijkt het meer op sporten, maar het blijft een spelcomputer. De spelers moeten over het algemeen steeds dezelfde bewegingen maken en het is niet echt te vergelijken met sport.

Vanaf welke leeftijd

De leeftijd waarop een kind een spelcomputer kan hanteren is afhankelijk van het kind en de soort computer. Er zijn tegenwoordig kinderlaptops te koop van bijvoorbeeld Dora. Deze computers zijn gericht op kinderen van 4 tot ongeveer 6 jaar. Met deze computer leren ze om tot tien te tellen en leren ze letters toe te passen. Ook het herkennen van symbolen is een onderdeel van de spelletjes. Deze computers zijn erg leerzaam en leuk voor de kleinste kinderen. Ook de Nintendo ds heeft enkele spelletjes die gericht zijn op kinderen tot zes jaar. Over het algemeen moeten kinderen minimaal zes jaar oud zijn om de spelletjes te kunnen begrijpen. Dit wil echter nog niet zeggen dat het ook verstandig is om ze al te laten beschikken over spelcomputers op jonge leeftijd. Als ouder is het belangrijk om er in ieder geval op toe te zien dat ze niet enkele uren per dag met de spelcomputer bezig zijn. Een leerzame computer voor de kleinsten is de V-tech.

V-tech spelcomputer

V-tech heeft spelcomputers op de markt gebracht die volledig gericht zijn op de kleinste kinderen. Het materiaal waar ze mee spelen is eenvoudig hanteerbaar en stevig. Ze hebben zelfs een spelcomputer gericht op kinderen tot 4 jaar. Hierop staan spelletjes waar ze kennis kunnen maken met de eerste oefeningen die ze op school zullen tegen komen. Zoals bijvoorbeeld een sprekende klok die de kinderen gaat leren om klok te kijken. Al hun speelgoed is kindgericht en duidelijk afgestemd op de leeftijdsdoelgroep.
© 2009 - 2020 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Spelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteSpelconsoles vergelijken, hoe kies je de besteAls je spelconsoles gaat vergelijken is het belangrijkste dat je kijkt naar het soort spellen dat je wilt gaan spelen. D…
Nintendo spellen downloaden en de wetNintendo spellen downloaden en de wetNintendo spel downloaden en de wet hierop: Nintendo is een populaire spelcomputer. We onderscheiden de DS, de DSI en de…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
Playstation Classic: games, prijs en releasedatumPlaystation Classic: games, prijs en releasedatumIn december 2018 brengt Sony de Playstation Classic uit. Dit is een kleine spelcomputer die is vormgegeven op dezelfde m…

Motorische ontwikkeling bij baby's: de eerste stappenIn veel boeken en artikels over motorische ontwikkeling lees je dat een kind gemiddeld rond 1 jaar leert stappen. Dit is…
Kinderen op het internet, zo hou je het veiligKinderen op het internet, zo hou je het veiligKinderen op het internet. Als ouders even niet opletten kunnen ze zomaar belanden in online werelden waar zij op hun lee…

Reageer op het artikel "Vanaf welke leeftijd een spelcomputer?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Pim, 22-09-2019 20:32 #6
Beste allemaal, als kersverse plus-papa verbaast het me te zien hoe weinig ouders bezig zijn met opvoeding en ontwikkeling van het kind. TV en spelcomputers zijn er nu eenmaal, al een hele tijd en ze zijn gegeerd door jong en oud. Maar beweging en ontwikkeling van creativiteit zijn nog altijd de basis van een gezonde opvoeding. Hand-oog coördinatie wordt waarschijnlijk wel verbeterd door het gebruik van die gameconsole, maar tegelijk door tja zowat alles (laat de kleine maar eens mee koken, moestuin omgooien, opruimen, knutesel, spelen etc…) Ik heb zelf ook ettelijke dagen achter het scherm doorgebracht, maar het zijn de buitenspeelmomenten die me nu bij blijven en waar ik tenminste iets concreets aan overgehouden heb. Sociaal contact, inzicht en fysische vaardigheden. Ik veroordeel het niet, maar kan niet zeggen dat ik voorstander ben

Tim, 09-08-2017 07:10 #5
Wat een enorm subjectief artikel. Ik was 6 toen ik mijn eerste spelcomputer kreeg en ben er helemaal niet slechter van geworden.

Frank, 07-03-2015 21:58 #4
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek wordt geconcludeerd dat omgang met computers vanaf jonge leeftijd een positieve uitwerking heeft op allerlei (cognitieve) functies. Denk aan de hand-oog-coordinatie, reactievermogen etc. Zelfs IQ op termijn, is de aanname. Maar dit onderzoeksveld is erg jong. Alles heeft invloed op het groeiende kind en kinderbrein. Ik zou denken dat vanaf 3 jaar al prima kan. D.w.z indien ouders verantwoordelijk toezichthouder zijn. Niets mis met iPad of Nintendo of V-Tech of wat het ook is. Altijd nog beter dan em voor de televisie zetten he. Of weer dat prutsding in zijn hand te drukken waar ie al een jaar te oud voor is en uit verveling probeert te slopen.

Patrick, 07-09-2012 15:36 #3
Toch wordt het leven van kinderen steeds meer en steeds jonger beïnvloedt door eendimensionaal TV kijken en video gamen (ook ipad etc.). Als je dan een spelconsole wil die sociale activiteit stimuleert kies dan voor Swinxs.

Juul (infoteur), 13-07-2009 09:48 #2
Michael, zie begin alinea 2 "De spelcomputers worden vaak gezien als een gevaar voor de gezondheid van kinderen."
In hoeverre jij het daar mee eens bent is iets anders, maar ik kom er wel op terug in het artikel

Michael, 13-07-2009 09:19 #1
Ik moet ik zeggen dat ik dit een erg slecht artikel vind. Als men begint met de inleiding "… maar het bevat ook gevaren", en vervolgens komt men er niet meer op terug om deze te duiden, kan ik niets anders concluderen dan dat dit punt geheel ongefundeerd is gemaakt.

Spelcomputers kennen geen gevaren. Onoplettende ouders daarentegen wel. Tevens is de opmerking dat gamen een gevaar voor de gezondheid is niet gestaafd. Terwijl er wel onderzoeken zijn die uitwijzen dat gamers vaak ook net zo fanatiek sporten. Er is geen sprake van een slechtere lichamelijke gezondheid bij gamers.

Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 10-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Reacties: 6
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!