Financieel opvoeden hoort ook bij het opvoeden
Ouders zouden meer aandacht moeten besteden aan de financiële opvoeding van hun kinderen. Op jonge leeftijd met geld leren omgaan is belangrijk voor de rest van hun leven.
Kinderen normen en waarden bijbrengen is de taak van de ouders. Een taak die ouders vaak vergeten is het bijbrengen van de manier hoe ze met geld moeten omgaan. Het Nibud adviseert om kinderen op jonge leeftijd al kennis te laten maken met geld en het belang van geld. Kinderen van 6 jaar en ouder zouden al zakgeld moeten krijgen om op latere leeftijd goed met geld om te kunnen gaan. In de eerste jaren gaat het om zeer kleine bedragen, maar hierin ligt wel de eerste les. Door een verkeerde manier om met
geld om te gaan, kunnen er in hun volwassen leven en de jaren daarvoor, grote geldproblemen ontstaan.
Zakgeld geven aan kinderen
Het financieel opvoeden is meer dan alleen zakgeld geven. Veel ouders geven hun kinderen nog geen zakgeld op jonge leeftijd of maken geen duidelijke afspraken over het besteden van het geld. Het is de bedoeling dat de kinderen ervaren hoe het is om een beperkt budget beschikbaar te hebben. Op het moment dat het geld is uitgegeven, kunnen ze niet meer uitgeven. Hierdoor ondervinden ze op hun jonge leeftijd al dat het uitgeven van geld gevolgen heeft voor de rest van de week.
Het zakgeld uitgeven
Door wekelijks de kinderen geheel vrij te laten in het besteden van het zakgeld, missen ze een belangrijke les. Geld is namelijk in de toekomst ook niet geheel vrij besteedbaar. U kunt uw kinderen leren om een deel van het geld te reserveren voor een toekomstige grote uitgave. Dit kan zijn het aankopen van duurder speelgoed of het sparen voor extra zakgeld gedurende de vakantie. Een regel zou kunnen zijn om altijd de helft van het bedrag te reserveren voor een toekomstige grote uitgave.
Valkuil voor de ouders
De ouders moeten voorzichtig zijn met het aanvullen van het zakgeld indien de kinderen extra uitgaven willen verrichten. Hierdoor krijgt het kind mogelijk het idee dat er mogelijkheden zijn om aan extra geld te komen in het geval het op is.
Kleedgeld
Uit onderzoek door de Nibud is gebleken dat 30 procent van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar kleedgeld krijgen. Dit is een goede manier voor de jongeren om met geld te leren omgaan. U hoeft namelijk niet telkens te verdedigen waarom ze niet altijd merkkleding krijgen. Door het zelf te kopen beseffen zij ook wat het kost. Helaas blijken ouders er niet altijd goed mee om te gaan. Voor zakgeld, maar ook voor
kleedgeld geldt dat het niet de bedoeling is dat u extra geld gaat verstrekken. In uitzonderingsgevallen is het mogelijk om een voorschot te geven, maar dat moet wel terugbetaald gaan worden.
Mobiele telefoon
Jongeren met een mobiele telefoon lijken het normaal te vinden dat ze een paar honderd euro verbellen. De taak van de ouders is om de jongeren hierin bij te staan. De jongeren kunnen beter in eerste instantie een prepaid telefoon krijgen. Zodra het tegoed op is, kunnen ze ook niet meer bellen. Dit om te voorkomen dat er na een maand een forse nota volgt in geval van een telefoon met een abonnement.