Kinderdagopvang: een kinderdagverblijf beginnen
Er zijn veel mensen die een eigen kinderdagverblijf willen beginnen. Er komt wel behoorlijk wat bij kijken. Er zijn wachtlijsten voor de kinderopvang, dus er is wel goed geld mee te verdienen. Iemand die een kinderdagverblif wilt beginnen moet een goede locatie vinden en voldoen aan allerlei regels en bijvoorbeeld een bouwvergunningen. Ook moeten zij zich registeren, zodat er ook goed toezicht kan worden gehouden. Lees er alles over in dit artikel.
Veel ondernemers willen een kinderopvang beginnen in Nederland. Dat komt omdat de overheid de afgelopen jaren veel meer geld is gaan steken in de kinderopvang. Daardoor werd het aantrekkelijk om een kinderdagverblijf te beginnen. Daar komt echter wel behoorlijk wat kijken. Allereerst zijn er meerdere vormen van kinderopvang in Nederland. Er is een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, gastouderopvang, peuterspeelzalen en tussenschoolse opvang. De tussenschoolse opvang en peuterspeelzalen vallen niet onder de Wet kinderopvang. Dat betekent bijvoorbeeld dat ouders geen kinderopvangtoeslag kunnen aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld ook niet voor tussentijdse informele opvang, zoals het buurmeisje die een avondje op de kinderen komt passen.
Strenge regels in kinderopvang
Vanaf 1 januari 2011 moeten alle kinderdagverblijven, gastouderbureaus, gastouders en organisaties voor buitenschoolse opvang geregistreerd staan bij het Landelijk Register Kinderopvang. Zij moeten daarbij voldoen aan strenge eisen. Voorheen was dat niet het geval waardoor er een wildgroei kon ontstaan aan kinderopvang die niet per se aan de eisen voldeden. Een reden waarom de eisen en het toezicht zijn verscherpt is omdat er verschillende incidenten hebben plaatsgevonden waarbij bepaalde kinderdagverblijven niet zich aan de regels hielden. Ook zijn er verschillende keren kinderen misbruikt. Het meest recente – en waarschijnlijk meest bekende voorbeeld – is Robert M. die op kinderdagverblijven in Amsterdam verschillende kinderen misbruikte.
Kinderdagverblijf beginnen
Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u een kinderdagverblijf begint. Zo doet u er goed aan om bij de Balie Bouwen, Wonen en Ondernemen van uw gemeente navraag te doen naar de locatie waar u een kinderopvang wilt beginnen. Het is namelijk niet op elke locatie mogelijk op een kinderdagverblijf te vestigen. Als dat niet zo is, dan kunt u bij het Ondernemerslokket uitzoeken of het mogelijk is om een herziening of ontheffing van of op het bestemmingsplan te krijgen. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de omgeving, de milieu-eisen, de parkeerbehoefte en verkeersstromen. Wanneer u toestemming krijgt moet een bouwplan indienen om het pand geschikt te maken. U moet bijvoorbeeld een peutertoilet hebben en scheidingswanden aanbrengen.
Brandveiligheid van kinderdagopvang
Bij de bouw of renovatie van een gebouw moet u rekening houden met een verhoogd risico op brand. Centra voor kinderopvang vallen daaronder omdat er veel jonge kinderen verblijven. In het geval van een brand kunnen die lastiger vluchten. Daardoor zijn de eisen hoger. Zo moeten vluchtwegen bijvoorbeeld vrij worden gehouden en is er een maximaal aantal personen dat in een gebouw aanwezig mag zijn. Als u een bestaande kinderopvang overneemt moet u zich binnen zeven weken melden bij de plaatselijke brandweer die alles na kijkt en al dan niet een nieuwe vergunning afgeeft. In het geval dat u een nieuwe kinderopvang begint moet u ook een gebruikersvergunning aanvragen. U krijgt binnen zeven weken daar een reactie op.
Registeren van kinderdagverblijf
Wanneer u eenmaal zover bent dat u aan alle regels met betrekking tot het bestemmingsplan en brandvergunningen heeft voldaan, dan moet u zich aanmelden bij de GG&GD. Deze gaat over de registratie van kinderdagverblijven en gastouderbureau’s. Uw bedrijf wordt vervolgens opgenomen in het Register Kinder Opvang van de plaatselijke gemeente. U bent zich verplicht te registeren. Anders komt u ook niet in aanmerking voor financiering. U kunt ook bezoek van de inspectiedienst verwachten.