De ziekte van Perthes, wat is dat nu weer?

Een kind wat opeens klaagt over zere knieën, mank gaat lopen, last krijgt met spelen? Het is heel belangrijk om deze klachten serieus te nemen. Ga voor alle zekerheid langs de dokter, laat eventueel een röntgenfoto maken, want misschien is je kind wel 1 van de 10.000 kinderen die de ziekte van Perthes heeft.

De ziekte van Perthes, wat is dat eigenlijk?

De officiële Latijnse naam van deze ziekte luidt: morbus Legg-Calvé-Perthes en betekent letterlijk: Platte Heup. Deze twee woorden beschrijven de ziekte in z’n volledigheid. Maar wat zijn de oorzaken?

Oorzaak van de ziekte van Perthes

De oorzaak van deze ziekte is een vermindering van bloedtoevoer naar de heupkop. In sommige gevallen stopt de bloedtoevoer zelfs. Omdat de heupkop niet voldoende of zelfs helemaal geen bloed meer krijgt, gaan de botcellen op die plaats dood. Het gevolg hiervan is dat het bot afbrokkelt en de heup zogezegd vervormt. Hierdoor past de heupkop niet meer in de heupkom. De kop schuurt nu steeds langs de kom en dit veroorzaakt enorm veel pijn.

In de 2e fase van deze ziekte wordt de bloedtoevoer weer normaal. Er worden weer botcellen aangemaakt en het bot kan weer groeien. Dit gaat echter niet altijd zoals het moet. Soms vervormt de kop zo erg, dat het helemaal niet meer in de kom past. Omdat het bot steeds langs de kom schuurt, zal het uiteindelijk weer de vorm krijgen die nodig is om in de kom te passen. Dit kan wel heel erg lang duren en ook heel erg pijnlijk zijn. Soms vervormt het bot niet zoals dat nodig is. Dan is er soms een operatieve ingreep nodig, om de kop wel weer rond te maken, zodat het wel weer past. Over het algemeen heeft de ‘patient’ in de 2e fase minder pijn dan in de eerste.

Bij wie komt deze ziekte voor?

De ziekte van Perthes is niet een heel veel voorkomende ziekte. Slechts 1 op de 10.000 kinderen heeft met deze ziekte te kampen. Deze kinderen zijn meestal tussen de 4 en 9 jaar. Een enkeling is ouder en soms krijgt ook iemand op jongere leeftijd deze ziekte. De ziekte komt het meest voor bij jongens. Op de 3 jongens, krijgt 1 meisje deze ziekte. De oorzaak van deze verdeling is onbekend. Kinderen met een laag geboortegewicht en kinderen met een groeiachterstand hebben grotere kans om deze ziekte te krijgen. Bij de meeste kinderen is slechts één heup aangetast. In 10% van de gevallen, zijn beide heupgewrichten aangetast.

Gevolgen van de ziekte van Perthes

De ziekte an sich, duurt niet heel lang. Vaak duurt deze ziekte ‘maar’ 2-4 jaar. Deze periode is voor kinderen vaak heel heftig. Ze moeten altijd maar weer rustig aan doen met het been, kunnen niet rennen, springen, enz. wat ze willen, maar moeten altijd hun heup ontzien. Vaak merk je wel dat deze kinderen op oudere leeftijd last krijgen van vervroegde slijtage van de heup. Door de heup soepel te houden en op tijd te rusten, kunnen een hele hoop problemen (gedeeltelijk) verholpen worden.
© 2011 - 2020 Intellect, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Ziekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingZiekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingBij de ziekte van Perthes is er sprake van langzame afbraak van bot, daarna wordt nieuw bot aangemaakt, het gaat om de k…
Ziekte van Perthes: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Perthes: symptomen, diagnose en behandelingBij de ziekte van Perth wordt de kop van het dijbeen geleidelijk zacht. Dat gebeurt door de afbraak van bot. Het lichaam…
Ziekte van Legg-Calvé-Perthes: Heupaandoening bij kinderenZiekte van Legg-Calvé-Perthes: Heupaandoening bij kinderenDe ziekte van Legg-Calvé-Perthes is een heupaandoening die voornamelijk kinderen treft. De femurkop (bovenste deel van h…
Ziekte van Calvé (Legg-Calvé-Perthes) bij kind en hondZiekte van Calvé (Legg-Calvé-Perthes) bij kind en hondDe ziekte van Calvé wordt ook wel de ziekte van Calvé-Legg-Perthes genoemd. Dit komt omdat deze aandoening of ziekte wer…

Reflexen bij de babyReflexen bij de babyEen baby kent, net als een volwassene, diverse reflexen. De belangrijkste reflexen bij de baby zijn de Moro-reflex, de a…
Zindelijkheidstraining bij kleuters“Wanneer moet mijn kind zindelijk zijn?” Die vraag stellen vele ouders zich, zeker als kinderen van bevriende koppels al…
Bronnen en referenties
  • www.starteensgezond.nl

Reageer op het artikel "De ziekte van Perthes, wat is dat nu weer?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tamara, 26-01-2016 19:40 #5
Bij mijn kleinzoontje van vier jaar is gisteren de ziekte van Perthes vastgesteld. Voor ons is het nog echt zoeken wat er allemaal gaat gebeuren. Als ik zie dat het al minimum hersteld is van 2 à 4 jaar, dan heb ik echt met hem te doen.

Omar, 14-10-2015 11:27 #4
Hoi hoi ik ben Omar ben 21 jaar.
Ik heb zelf ook de ziekte van perthes gehad. Ik liep het op tijdens een voetbal wedstrijd. Eerst dacht ik dat het me lies was. Dus 2 weken gewacht met een bezoekje aan de huisarts. Daarna doorverwezen naar het zieken huis foto's gemaakt en tot de conclusie gekomen dat ik de ziekte van perthes had.
Ik heb tot op de dag van vandaag nog regelmatig last van me heup. De ene keer is de pijn heviger dan de andere keer misschien dat dat te maken heb omdat ik heel intensief voetbal. Hier een paar tips. Wat bij mij altijd hielp was een warm bad nemen of een stukje zwemmen hierdoor heb je geen weerstand maar je traint de heup wel optimaal om hem soepel te houden. Stil zitten raad ik niet aan ook al doet het pijn. Dit omdat je heup weer stijf wordt.

Lieve, 02-05-2015 17:16 #3
Hallo
bij mijn zoontje is het ook vastgesteld maar die klaagt nu ook al en paar dagen dat gans zijn lichaam pijn doet is dit normaal of zou het dan nog iets ander zijn?

Ans Mourik, 06-01-2015 17:03 #2
Persoonlijk zou ik het heel fijn vinden als de opmerking: 'De ziekte an sich, duurt niet heel lang. Vaak duurt deze ziekte 'maar' 2-4jaar.' Zou verdwijnen!
Serieus. niet lang? 2 tot 4 jaar met pijn voor een kind… Mijn kind heeft al verschillende keren aangegeven dat hij het 1 jaar misschien wel volhoudt, maar dat de pijn te erg is om het nog langer vol te houden. Dus graag een beetje empathie voordat zoiets wordt opgeschreven. Het is niet: ach maar 2 - 4 jaar. Het is elke dag pijn!

Alvast bedankt,
Ans Mourik

Jimene, 03-05-2012 01:49 #1
Als het kind heel veel pijn heeft met de ziekte van perthes moet hij geopereerd worden?

Infoteur: Intellect
Gepubliceerd: 06-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!