Wat kost een kind?

Wat kost een kind? Kinderen: veel mensen kiezen bewust voor een of meerdere kinderen. Maar niet iedereen weet van te voren wat hem of haar te wachten staat. Kinderen kunnen enorm veel kosten. Iets waar de meeste mensen niet bij stil staan. Wat kost een kind?

Wat kost een kind?

Kinderen kosten geld, dat is duidelijk. Maar hoeveel een kind kost, is onduidelijk. Want je kan het zelf zo duur of goedkoop maken als mogelijk is. Gemiddeld kost een kind ongeveer 17 procent van het gezinsinkomen. Dit zijn alle inkomsten die binnenkomen, zoals salaris, uitkering, kinderbijslag, kindertoeslag. Voor twee kinderen is men gemiddeld 26 procent kwijt. Voor ieder kind extra kan er ongeveer zeven procent bij opgeteld worden.

Gemiddeld kost een kind tot twaalf jaar ongeveer 50.000 tot 55.000 euro. Dat is gemiddeld 4.375 per jaar! Tussen de twaalf en achttien jaar kost een kind ongeveer 25.000 tot 35.000 euro. Dat is gemiddeld nog eens 5.000 euro per jaar. Vanaf het 18e jaar, wanneer het kind studeert, lopen de jaarlijkse bedragen nog hoger op. Maar, het kind kan nu best een bijbaantje nemen om hierin mee te dragen. Let op, deze bedragen gelden voor eerste kinderen. Tweede en volgende kinderen zijn vaak goedkoper omdat men spullen, kleding en meubels door kan schuiven.

Waar komen de kosten voor een kind vandaan?

De kosten die men uitgeeft aan een kind, zijn bijna hetzelfde als de kosten die aan zichzelf gemaakt worden. Eten en drinken zijn een grote kostenpost, maar ook kleding en speelgoed. Het kind heeft zelf ook meubeltjes nodig. Daarbij is er het gebruik van extra gas, water en elektriciteit. Schoolspullen en later de studie kost ook geld. Ook kan het kind wel eens iets kapot maken in huis dat vervangen dient te worden. Vooral kleine kinderen kunnen nogal eens wat ruw met kostbaar materiaal omgaan.

Over het algemeen is het zo dat hoe meer ouders te besteden hebben, hoe meer ze ook naar verhouding uitgeven aan de kinderen. Mensen met een hoger inkomen leven vaak wat royaler en geven dit ook door aan de kinderen door wat duurdere kleding, speelgoed en eten te kopen. Mensen met een minimaal inkomen kopen eerder tweedehands kleding en speelgoed en zullen minder snel een dure sport voor hun kind kiezen.

Bezuinigen op kinderen

Het is natuurlijk onzin om flink te gaan bezuinigen op kinderen, want ze hebben wel de basis nodig in een goede opvoeding. Een kind heeft recht op goede verzorging en goed voedsel en drinken. Maar er kan in zekere mate wel bezuinigd worden wanneer dit nodig is.

Babymeubeltjes worden vaak maar twee tot drie jaar gebruikt, soms zelfs nog korter. Via advertentie-websites en de plaatselijk krant wordt er veel aan tweedehands kinderkamers aangeboden. Deze zijn vaak nog in uitstekende staat. Het kan heel veel in prijs schelen om te kiezen voor tweedehands kindermeubels. Het matras kan echter wel beter nieuw gekocht worden, dit is hygiënischer en veiliger voor het kind. Ontsmet de tweedehands babykamer voor het gebruik met bijvoorbeeld Dettol.

Tweedehands kleding via internet zoals Ebay kan een verstandige keus zijn bij een laag budget. Vaak kan er vrijwel nieuwe kleding worden gekocht voor een erg leuke prijs. De kleding wel eerst allemaal goed uitwassen voor gebruik. Laat het kind nooit tweedehands kleding dragen dat niet gewassen is. In kleding kunnen namelijk luizeneitjes of vlooieneitjes verborgen zitten. Let ook op de uitverkoop in juni en januari. Koop gerust winterkleding in de zomer, één of twee maten groter kopen en het kind past deze in de winter perfect. Goedkoop speelgoed kan via het internet of in de uitverkoop, vooral na de feestdagen is de veel afgeprijsd.

Wanneer het kind naar school gaat, zijn vaak schoolspullen nodig. In het begin alleen een lunchtrommel, beker en tas, later ook schriften, pennen, rekenmachine etc. Er zijn veel winkels die heel voordelig schoolspullen verkopen. Koop bij voorkeur ook schoolspullen wanneer het schooljaar al begonnen is, dan gaat er veel de uitverkoop in. Voor een agenda kan dit de helft van de prijs schelen, het kind kan dan de eerste week tijdelijk het huiswerk in een schriftje schrijven.

Verenigingen en sporten kosten vaak veel. Toch kan het kind ook goedkopere sporten uitzoeken, Informeer hiervoor bij verschillende verenigingen. Het kind kan ook zelf bewust bewegen en sporten door bijvoorbeeld te gaan fietsen, touwtje springen etc. Er zijn voldoende kinderen te vinden die ook geen sport beoefenen, stuur ze met zn allen naar het grasveld voor een partijtje voetbal. Verjaardagsfeestjes zijn ook vaak een kostenpost wanneer het kind vaak uitgenodigd wordt. Koop na de feestdagen een hoop speelgoed in, vaak is dit dat in de uitverkoop. Handig om op voorraad te hebben.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Een vakantiebaan die niet meer dan 1250 euro oplevert heeft geen gevolgen voor de kinderbijslag, mits een kind niet meer…
Kinderbijslag, de meest gestelde vragenDe overheid verstrekt mensen met kinderen een tegemoetkoming in de kosten van het opvoeden van kinderen. Iedereen die in…
Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Het is in 2021 en 2022 niet altijd eenvoudig om goed in de kosten van levensonderhoud van een kind te voorzien. Kinderen…

Luieruitslag, voorkomen en genezenLuieruitslag, voorkomen en genezenElke baby heeft het wel eens, luieruitslag. het is een veel voorkomend en vervelende uitslag op de plek waar de luier zi…
Bronnen en referenties
  • Nibud.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 01-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.