Ongevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaar

Ongevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaar Bij kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De meeste ongevallen met kinderen gebeuren thuis, we noemen dit prive ongevallen. Hoeveel ongevallen voorkomen en om welke ongelukken het hier gaat kunt u lezen in dit artikel.

Privé ongevallen

De meeste privé ongevallen gebeuren in en om huis. Bij jonge kinderen is dit vooral het geval aangezien zij zich vooral in en om huis bevinden. Onder privé ongevallen worden alle geregistreerde ongevallen, behalve verkeers- en bedrijfsongevallen verstaan.
De allerkleinsten, de kinderen van 0-5 jaar, zijn de meest kwetsbare groep. Privé ongevallen zijn voor deze groep de belangrijkste doodsoorzaak.
Bij kinderen van 0-5 jaar oud worden er per jaar 44.000 letsels als gevolg van privé ongevallen in en om huis medisch behandeld. Dit betekent dat iedere dag ruim 100 kinderen zo ernstig gewond raken door een ongeval in en om huis dat een medische behandeling noodzakelijk is. Deze letsels worden veelal behandeld door de huisarts (32.000) of op de Spoedeisende Hulpafdeling in een ziekenhuis (23.000). De kans op een ongeval in en om huis, waarvoor behandeling op de SEH-afdeling nodig is, is het grootst voor de 1- en 2 jarigen. 2800 kinderen van 0-5- jaar worden gemiddeld per jaar opgenomen in het ziekenhuis na een privé ongeval. Hier lopen kinderen van 0-1 jaar het grootste risico op. Er overlijden elk jaar gemiddeld 26 kinderen ten gevolge van een privéongeval. (www.veiligheid.nl, periode 2001- 2005).

Soorten ongevallen

De privéongevallen onder kinderen kunnen in de volgende categorieën ingedeeld worden:
 • Vallen
 • Verbranding
 • Vergiftiging
 • Verstikking
 • Verdrinking
 • Botsen, beknellen, stoten

Prevalentie van de ongevallen

Dit is de top 4 van meest voorkomende privé ongevallen op deze leeftijd:
 1. Vallen:Dit kan zijn vallen van een hoogte, maar ook struikelen en uitglijden.
 2. Beknellen: Hieronder worden ongevallen, zoals vinger tussen de deur en voet tussen de spaken, verstaan.
 3. Vergiftiging: Hierbij kan gedacht worden aan het eten van medicijnen van ouders en het drinken van schoonmaakmiddel.
 4. Verbranding: Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het kind hete thee over zich heen krijgt of te dicht bij het vuur van het gasstel komt.

Belangrijkste oorzaken voor overlijden

 1. Verdrinking; dit gebeurt vaak in de sloot of vijver vlakbij huis
 2. Verstikking; wanneer een kind bijvoorbeeld met een plastic zak speelt of iets groots inslikt
 3. Vergiftiging; hierbij kan opnieuw aan het drinken van schoonmaakmiddel gedacht worden of bijvoorbeeld het eten van giftige besjes in de tuin.

De situatie

De privé ongevallen onder kinderen van 0-5 jaar gebeuren vaak tijdens het spel en terwijl de ouders aanwezig zijn. De top 5 van producten die vaak bij een privé ongeval betrokken zijn, ziet er zo uit:
 1. Trap
 2. Fiets van volwassene
 3. Deuren
 4. Kinderfiets
 5. Meubilair

Conclusie

Privé ongevallen als vallen en beknellen komen het meest voor onder kinderen van 0-5 jaar.
De belangrijkste doodsoorzaken zijn privé ongevallen waarbij sprake is van verdrinking, verstikking en vergiftiging. De privé ongevallen komen het meest voor tijdens het spelen en terwijl de ouders aanwezig zijn. De trap en de fiets zijn producten die het meest betrokken zijn bij privé ongevallen.
© 2011 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trampolines niet zonder gevaarTrampolines niet zonder gevaarTrampolines zijn in de mode. Geen wonder, want aan trampolines beleven kinderen veel plezier. Nauwelijks zijn de tempera…
Traplopen: doe het veiligAl decennia lang worden trappen van alle soorten en maten gebruikt. Toch is een trap één van de gevaarlijkste objecten i…
Arbeidsongeschiktheid in 7 soorten en matenArbeidsongeschiktheid in 7 soorten en matenJe kunt arbeidsongeschikt worden door verschillende aandoeningen en oorzaken. Ook kun je op verschillende manieren beoor…

Ongevallen thuis met kinderen voorkomenOngevallen thuis met kinderen voorkomenOngevallen thuis met kinderen komen veel voor. Hoe kun je de omgeving thuis, zowel in en om het huis veiliger maken? De…
Ontwikkeling kinderen en ongelukken thuisOntwikkeling kinderen en ongelukken thuisKinderen tussen de 0-5 jaar vormen een kwetsbare groep als het gaat om het krijgen van ongelukken in en om huis. Enerzij…
Bronnen en referenties
 • www.veiligheid.nl
Margreet (26 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.