Ontwikkeling kinderen en ongelukken thuis
Kinderen tussen de 0-5 jaar vormen een kwetsbare groep als het gaat om het krijgen van ongelukken in en om huis. Enerzijds komt dit doordat deze groep veel tijd thuis doorbrengt, anderzijds hangt dit ook samen met de normale ontwikkeling van een kind. In dit artikel wordt uiteengezet op welke manier de ontwikkeling van kinderen verloopt en wat de risico's hierbij zijn op privé ongevallen.
Ontwikkeling van kinderen van 0-6 maanden
Met 0-3 maand kan de baby onberekenbare bewegingen maken met handjes en voetjes
Met 3-6 maand kan de baby zich omrollen, grijpen naar voorwerpen en alles in de mond stoppen.
Risico's bij deze groep zijn dat ze niet de kracht hebben voorwerpen die pijn doen van zich af te rollen, ze kunnen zich verslikken in voedsel en kleine voorwerpen, ze kunnen vallen van de commode of de bank, ze kunnen zich branden aan te heet badwater en kunnen verstrikt raken in koordjes en touwtjes.
Ontwikkeling van kinderen van 6-12 maanden
Het kindje kan op deze leeftijd al zitten, kruipen, voorwerpen pakken, een beetje hoogte en diepte zien, zich optrekken aan tafel of stoel en staan.
Het kan al veel meer dan in de vorige fase en begint de wereld echt te ontdekken.
Risico's bij deze groep zijn kleine voorwerpen in de mond stoppen, vallen, zich branden aan hete thee of koffie, verdrinken in bad, giftige stoffen inslikken en zich snijden of prikken aan scherpe voorwerpen.
Ontwikkeling van kinderen van 1-2 jaar
Met deze leeftijd kan het kindje al lopen en rennen, klimmen, woorden begrijpen, imiteren, vertrouwde gebeurtenissen herkennen en een beetje meehelpen in huis.
Het kind wil zich zo gauw mogelijk alles eigen maken. In de praktijk betekent dat overal aanzitten. Het is een periode waarin veel risico's zijn op privéongevallen, zoals valpartijen van stoel, de trap of uit het raam, verbranden, verdrinken, giftige stoffen inslikken, bekneld raken, gebeten worden door hond of kat en een schok krijgen van het stopcontact.
Ontwikkeling van kinderen van 2-4 jaar
Als het kind op deze leeftijd is ontdekt het echt de wereld om zich heen. Ze imiteren graag ouders, broertjes en zusjes en proberen alles uit. Met deze leeftijd kan het kind al lopen, rennen, klimmen, springen, fietsen, anderen imiteren, de omgeving verkennen, meehelpen in huis, zich koppig en eigenzinnig gedragen, fantaseren, eigen wil laten zien en ongehoorzaam zijn. In zijn enthousiasme vergeet de peuter gevaren en het gedrag blijft nog onvoorspelbaar.
De risico's bij deze groep zijn botsen, stoten, struikelen en vallen, zich snijden, verbranden, vergiftigen, verdrinken en bekneld raken.
De ontwikkeling van kinderen op verschillende gebieden
De normale ontwikkeling van kinderen verloopt erg snel zoals te zien is in de vorige paragrafen. Kinderen kunnen steeds meer, soms van de een op de andere dag hebben zij iets bijgeleerd. Er zijn in de ontwikkeling een aantal vaste kenmerken te ontdekken.
Motorische ontwikkeling
Een kind ontwikkelt eerst grove bewegingen, maar leert al snel fijnere en moeilijker bewegingen.
Zintuigen
Het gehoor en gezichtvermogen ontwikkelen zich stap voor stap. Zo kunnen kleine kinderen nog niet goed inschatten waar geluiden vandaan komen of met welke snelheid ze naderen. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen pas goed inschatten hoe snel een auto nadert. Dit verklaart misgrijpen en misstappen bij de groep kinderen van 0-5 jaar.
Nieuwsgierigheid
Kinderen zijn nieuwsgierig en willen van alles onderzoeken. Dit doen ze door bijvoorbeeld dingen in de mond te stoppen als ze heel klein zijn en later pakken ze veel dingen beet.
Imiteren
Kinderen leren veel door andere, grote mensen te imiteren. Hierbij kunnen dingen fout gaan of gevaarlijk zijn, maar het kind staat hier niet bij stil.
Abstractievermogen
Kleine kinderen zien nog geen gevolgen van hun acties. Ze leggen geen link tussen de ervaring die ze in een bepaalde situatie opdoen en een vergelijkbare, andere risicosituatie.
Snel afgeleid
Kinderen vergeten in het spel vaak wat er om hen heen gebeurt en richten zich alleen op datgene waar ze op dat moment mee bezig zijn. Vooral als het kind erg jong is, kan deze moeilijk zijn aandacht over meerdere zaken verdelen. Vervolgens kan het zomaar weer met iets anders bezig gaan en zich hier weer helemaal op storten.
Eigen wil
Een kind ontwikkelt steeds meer een eigen, sterkere wil en de behoefte dingen zelf te doen. Het kind overschat zich hierbij snel en ziet nauwelijks gevaren. Ook reageert het kind soms tegendraads op wat de ouders zeggen.
Conclusie
Door de ontwikkeling die een kind doormaakt ontstaan er bij elke leeftijdsfase weer nieuwe risico's. Ouders moeten zich realiseren dat een kind vaak meer kan dan ze denken, maar vaak ook minder begrijpt dan ze denken. Wanneer ouders goed weten wat een kind kan en hoe deze reageert, kunnen ze hier rekening mee houden.