Wat is pleegzorg?

Wat is pleegzorg? In bepaalde situaties is het voor kinderen beter om ze tijdelijk uit huis te plaatsen. In dit geval kan pleegzorg uitkomst bieden. Dit geldt zeker in het geval er ook nog sprake is van leerproblemen en of gedragsproblemen bij de kinderen. Indien er problemen zijn in gezinnen met kinderen, kan een oplossing worden gezocht in het tijdelijk uit huis plaatsen van de kinderen. In bepaalde gevallen is het vooraf al duidelijk dat een langdurige opvang noodzakelijk is. In beide gevallen is vaak pleegzorg nodig, doordat de ouders niet meer vertrouwd zijn met de zorg voor de kinderen.

Wat is pleegzorg?

Bij pleegzorg worden kinderen tot 18 jaar in hun eigen belang tijdelijk ondergebracht in een ander gezin. In eerste instantie zal getracht worden om de problemen op te lossen binnen het gezin, maar als dat niet lukt, kan pleegzorg de oplossing zijn. Voor jongeren die ouder zijn dan 18 jaar is er nog ondersteuning mogelijk in de vorm van de voortgezette hulpverlening. Hiervoor is een indicatie nodig van Bureau Jeugdzorg. In de periode van de pleegzorg hebben de ouders de mogelijkheid om de problemen die de aanleiding zijn geweest voor de pleegzorg, te verhelpen.

Pleegzorg is een tijdelijke oplossing

Het doel van pleegzorg is om ze tijdelijk een ander onderkomen te bieden om hun situatie te verbeteren. Tijdelijk is hierbij een ruim begrip. Het kan gaan om een paar weken tot vele jaren. De kinderen zullen teruggeplaatst worden zodra de ouders de opvoeding weer op zich kunnen nemen.

Pleegzorg is er in verschillende vormen

Pleegzorg kan ook voorzien in een opvang voor een deel van de week, zoals voor het weekend of juist voor dagverpleging. De vorm van pleegzorg is afhankelijk van de vraag wat het beste is voor het kind.

De pleegouders

In principe kan iedereen zich aanmelden om pleegouder te worden. Er wordt na een aanmelding uiteraard wel kritisch gekeken of de aanmelders inderdaad geschikt zijn om te functioneren als pleegouder. Een pleeggezin moet het kind goed op kunnen vangen en structuur en veiligheid kunnen bieden.

Voorwaarden die gesteld worden aan de pleegouders

De pleegouder moet minimaal 21 jaar oud zijn en zich bevinden in een stabiele leefsituatie. De mensen die zich aanmelden als pleegouder, moeten een verklaring van geen bezwaar kunnen krijgen van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze verklaring zal namelijk worden aangevraagd door de pleegzorginstelling. Een onderdeel van de aanmeldprocedure is een medische verklaring, waaruit moet blijken dat de pleegouder gezond is.

Wat is crisispleegzorg?

Dit is een vorm van opvang, waarbij er niet wordt gewacht op een indicatie van Bureau Jeugdzorg. Zorgen voor opvang is in dit soort gevallen spoedeisend. In crisissituaties kunnen de kinderen voor een periode van maximaal vier weken opgevangen worden. Uit onderzoek van Bureau Jeugdzorg moet blijken hoe de opvang verder ingericht moet worden.

Wat is langdurige pleegzorg?

Indien de verwachting is dat de thuissituatie van het kind niet op korte termijn gaat veranderen, wordt er gezorgd voor langdurige pleegzorg. In veel gevallen worden de kinderen in dat geval opgevoed in het pleeggezin. Zodra de ouders de zorg weer op zich kunnen nemen, kunnen de kinderen weer terug worden geplaatst.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pleegouder wordenPleegouder wordenSoms worden kinderen tijdelijk of voor een lange tijd in een pleeggezin geplaatst. Zo wordt een kind uit huis geplaatst…
Pleegzorg in NederlandPleegzorg in NederlandSommige kinderen in Nederland wonen bij een pleeggezin. Het gezin waar een pleegkind woont, verleent dan pleegzorg. Hier…
Wat zijn pleeggrootouders?Wat zijn pleeggrootouders?Wanneer de situatie van een kind als onveilig wordt gezien, kan er door hulpverleners gekozen worden voor een uithuispla…
Pleegvergoeding 2020 en 2021 (pleegzorgvergoeding)Pleegvergoeding 2020 en 2021 (pleegzorgvergoeding)Wie zorgt voor een pleegkind kan in 2020 en 2021 een pleegvergoeding of pleegzorgvergoeding krijgen. De pleegzorgvergoed…

Help, mijn kind wil niet eten! - wat doe je dan?Help, mijn kind wil niet eten! - wat doe je dan?Is 'Ik lust het niet!' dagelijkse kost? Of weigert je kind groente en fruit te eten? Lees dit artikel en ontdek hoe je j…
Symptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenSymptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenOntstoken amandelen bij uw kind. Wanneer uw kind veel moet hoesten, check dan ook eens of de keelamandelen opgezet zijn.…
Bronnen en referenties
  • Rijksoverheid.nl
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.