Waarom je 's zomers vaak slecht slaapt

Waarom je 's zomers vaak slecht slaapt Misschien heb je maandenlang uitgekeken naar de komst van een weldadig warme zomer en alle fantastische mogelijkheden die deze met zich zou brengen. Toch, nu het eenmaal zover is, dreigt slecht slapen een deel van het zomerplezier te bederven. Hoe komt het toch dat de komst van de zomer je nachtrust zo sterk kan bederven? En wat kun je ertegen doen, zodat je toch lekker slaapt?

Slecht slapen door de hitte

Als de temperatuur in je slaapkamer boven de 24 graden Celsius komt, is het mogelijk dat je zuiver vanwege de warmte ’s nachts wakker wordt. Wat precies de ideale temperatuur van de slaapkamer is, lijkt voor ieder mens weer anders te liggen. De kwestie vormt nog altijd een punt van discussie onder de deskundigen.

Maar het is in ieder geval duidelijk dat een enigszins koele en verduisterde ruimte kan bijdragen tot een gezondere slaap.

Al te koel slapen is ook weer niet goed: bij een omgevingstemperatuur van rond de 12 graden Celsius kun je vanwege de koude wakker worden.

De meest voorkomende verstoringen van je slaap tijdens zomernachten hebben te maken met:

Benauwende warmte vanwege hoge luchtvochtigheid

Hitte op zich kan een behoorlijk onaangename factor zijn als je wilt gaan slapen. Maar hitte die het gevolg is van warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kan je bovendien benauwd en klam maken. Dit komt omdat je lichaam onder die omstandigheden moeilijk met behulp van transpiratie zijn warmte aan de omgeving kan afgeven.

Lang licht als bijkomende verstorende factor voor het gaan slapen

In sommige opzichten zijn we als mensen gewoontedieren. Zo slaap je het beste als je je aan je gebruikelijke routines houdt. Dat betekent niet alleen op een bepaalde tijd, vaste naar bed gaan, maar ook dat je je met de gebruikelijke ‘afbouwactiviteiten’ van voor het slapen gaan bezighoudt.

Onder meer omdat het zomers lang licht is en vaak warm, is de verleiding groot om die gewoonten te doorbreken. Terwijl je anders misschien nog even naar een documentaire op tv kijkt of onder de schemerlamp een goed boek leest, zit je nu ’s avonds misschien buiten in de tuin met buren of vrienden wat gezellig met elkaar te drinken.

Naast het feit dat een doorbreking van je gewoonten al slaapverstorend werkt, bemoeilijkt ook de alcohol een gezonde nachtrust. Je valt weliswaar gemakkelijker in slaap, maar je wordt ’s nachts vaker wakker en de kans is groot dat je dan niet meer de slaap kunt vatten.

Overigens, ook een kop thee of koffie die je 's avonds drinkt kan je een onrustige nacht bezorgen. Toch is het van belang om vooral bij warmte, voldoende te blijven drinken. Dehydratie kan je nachtrust grondig bederven, terwijl als je ’s nachts een keertje naar het toilet moet, je daarna meestal weer snel in slaap valt.

Het feit dat het ‘s zomers lang licht is, heeft nog meer verstorende gevolgen. In Noord- en West-Europa zijn mensen van oudsher gewend om te gaan slapen als het donker is, en doorgaans ook kouder. Als het een relatief korte tijd van het jaar veel lichter en warmer is dan we verwachten, heeft onze inwendige klok daar een probleem mee en raakt enigszins van de wijs.

Vroeg licht als oorzaak van het veel eerder wakker worden

Lang licht heeft niet alleen een verstorende werking op het in slaap vallen, maar ook op het wakker worden. Je bent waarschijnlijk gewend om wakker te worden als de zon al een stukje boven de horizon is. Maar wat als dat een paar uur eerder is dan je anders je bed zou uitkomen? Het resultaat is een korte nachtrust.

Misschien ben je gewend om met dikke verduisteringsgordijnen te slapen. Als je dan die open laat, speciaal om de hitte de kans te geven om 's nachts door het open raam te verdwijnen, betekent dat dat je uren eerder dan je gewend bent, daglicht in je slaapkamer hebt en daarvan wakker wordt.

Misschien kun je speciaal voor de zomer dunne, goed lucht doorlatende gordijnen ophangen die nog in redelijke mate de zon kunnen tegenhouden. Of denk aan het comfort van een slaapmaskertje waarmee je je ogen op een eenvoudige manier rust gunt.

Waarom je ook op een warme zomernacht soms van de kou wakker wordt

Als je na het sluimeren vast in slaap raakt, begint je lichaamstemperatuur te dalen. Ongeveer een uur of vier nadat je in slaap bent gevallen, is die temperatuur op zijn laagst. Daarom word je soms halverwege de nacht even wakker. Houd met die factor rekening voordat je in bed stapt.

Enkele tips voor als je niet kunt slapen

Als je niet kunt slapen, heeft het weinig zin in bed te blijven liggen. Je kunt beter opstaan en wat in een boek lezen, of eventueel in een blad of krant. Luisterboeken zijn voor dit soort omstandigheden ideaal.

Blijf dan uit de buurt van je e-mail of het internet, omdat die om diverse redenen voorkomen dat je dat weldadige slaperige gevoel krijgt dat je helpt om wat later weer in slaap te vallen.

Het heeft geen zin om bezorgd te worden over een tekort aan slaap door de hitte. Je zorgen maken, werkt alleen maar averechts.

Twee dagen slecht slapen heeft geen rampzalige gevolgen voor je gezondheid en de derde nacht ben je meestal zo moe dat je ondanks alle verstorende factoren toch in slaap valt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen door te slapen - heilzame nachtrustAfvallen door te slapen - heilzame nachtrustAfvallen door te slapen, dat klinkt toch als muziek in de oren. Slapen heeft grote invloed op het lijf en wie wil afvall…
10 redenen om meer te slapenMeer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaa…

Tips voor mensen die niet goed tegen warmte kunnenTips voor mensen die niet goed tegen warmte kunnenDe zomer, de meeste mensen vinden het heerlijk. Het is prachtig weer en er zijn veel mogelijkheden om leuke dingen te do…
Bronnen en referenties
  • How to sleep in hot weather ; Tom de Castella; BBC News Magazine; 20 augustus 2012; http://www.bbc.co.uk/news/magazine-19319499
  • How to Sleep Comfortably Through Hot Summer Nights; National Sleep Foundation; 15 juni 2010; http://www.sleepfoundation.org/alert/how-sleep-comfortably-through-hot-summer-nights
Manon-troppo (160 artikelen)
Laatste update: 15-06-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.