14 richtlijnen voor een gelukkig, positief en gezond leven

14 richtlijnen voor een gezond en positief leven. Deze richtlijnen zijn opgesteld door professor Gary T. Reker. Deze richtlijnen voor geluk zijn volgens deze hoogleraar het neveneffect voor het vinden van het doel en de zin van het leven. Deze hoogleraar deed onderzoek naar geluk. Niet dat hij de enige was, maar hij heeft een mooie opsomming gemaakt van 14 richtlijnen.

Hoogleraar Gary T. Reker

Gary T. Reker, werd geboren in 1942 in de West-Duitse plaats Hamm. Hij behaalde zijn Bachelor (B.A.) in 1965 van de McMaster University en zijn Master of Applied Science (MASc) in 1970 en Doctor of Philosophy (Ph.D) in 1973) aan de Universiteit van Waterloo. Hij is actief bij de Trent University sinds 1972 en trad af als emeritus hoogleraar in de psychologie in het jaar 2008. Hij is getrouwd met Dorothy en ze hebben samen drie volwassen dochters en zes kleinkinderen. Momenteel is Gary T. Reker een gepensioneerd man.

Als ontwikkelingspsycholoog, hebben zijn onderwijs en onderzoek de belangen gericht op het verouderingsproces en dan met name over de rol van de persoonlijke betekenis in het leven, optimisme, dood, veerkracht en creatieve omgang in het bevorderen van het succesvol ouder worden.
Gary T. Reker heeft talrijke meetinstrumenten bedacht en gebouwd, heeft vele artikelen in collegiale tijdschriften gepubliceerd, is een auteur van verschillende hoofdstukken in diverse boeken en heeft samen met Kerry Chamberlain een boek met de titel, "Existentiële betekenis: Het optimaliseren van de menselijke ontwikkeling in de hele levensduur " bewerkt. In 1981 en opnieuw in 1986, was hij actief op de Andrew Norman Institute for Advanced Studies in Gerontologie en Geriatrie aan de Universiteit van Zuid-Californië. In 1999 was hij de Visiting Chair in Gerontologie bij St. Thomas University in Fredericton, New Brunswick.
In 2007 keerde hij terug naar de Universiteit van Zuid-Californië als gasthoogleraar.
Eén van de bekendste boeken waar hij in heeft geschreven is het boek "Geluk. The World Book of Happiness". Hierin hebben meer dan 100 experts in de positieve psychologie hun kennis gedeeld die zij hebben onderzocht over geluk! Een boek dat zeker de moeite waard is om een keer te lezen.

Wat is geluk?

Geluk is een onderdeel dat je niet kan nastreven. Het is namelijk niet te koop, niet te verhandelen of verkopen! Geluk is een gevolg, namelijk dat het moet voortvloeien uit een verbondenheid en engagement in acties die het leven bevestigen. Wat komt er eigenlijk het eerste? Is het zo dat geluk zin geeft aan het leven of net andersom? Dus dat een zinvol leven leidt tot geluk? Wellicht is laatste het juiste, want wanneer je productief en actief bent, soms een goede daad verricht, van mensen houdt leidt tot een zinvol bestaan, wat leidt tot een gelukkig leven.

Er is veel onderzoek gedaan naar geluk door veel verschillende "Gelukkologen". Professor Michael Fordyce van Florido en de Canadees Jonathan Freedman hebben dit gedaan, evenals de hoogleraar Gary T. Reker. Zij hebben het volk bestudeerd uit alle lagen en kwamen tot de conclusie dat gelukkige mensen veel gemeen hebben. Hieruit is gebleken dat de mensen die een betekenis en zin in het leven hebben ontdekt allemaal dezelfde gemeenschappelijke eigenschappen heeft.
Deze gemeenschappelijke eigenschappen zijn samengebracht in veertien kenmerken die een individueel persoon prima zelf kan ontwikkelen. Het idee, de theorie, is eigenlijk heel simpel; wanneer je wat meer lijkt op gelukkige mensen, dan zal je zelf ook een gelukkiger persoon zijn. De veertien kenmerken vormen samen de richtlijnen voor een gezond en positief leven!

De 14 richtlijnen die leiden tot een gelukkig bestaan

1. Wees actiever en blij bezig

Gelukkige mensen zijn mensen die, ongeacht hun leeftijd, meer uit het leven halen, omdat ze er simpelweg gewoon meer insteken. Deze mensen zijn zeer betrokken.

2. Trek meer tijd uit voor anderen

Mensen die een zeer sociaal leven hebben zijn gelukkige mensen. De mensen waar zij mee omgaan zijn voor hen de belangrijkste bronnen van geluk. Deze mensen werken vaak samen zijn vaak bij andere mensen.

3. Wees productief in een betekenisvolle baan

Gelukkige mensen vinden het geluk in een baan die voor hen veel betekent en/of voor anderen. Zij vinden dit belangrijker dan status en inkomen. Ze doen ook dan de dingen die ze leuk vinden en erg goed in zijn.

4. Organiseer jezelf

Mensen die gelukkig zijn maken plannen en zijn goed georganiseerd. Daarnaast gaan ze daar flexibel mee om. Zij hebben streef- en einddoelen.

5. Maak je geen zorgen

90% van alle zorgen komt niet uit, dus piekeren heeft geen zin en gelukkige mensen doen dit dan ook niet.

6. Koester lagere verwachtingen en ambities

Gelukkige mensen vermijden onrealistische doelstellingen. Omdat ze wellicht toch niet haalbaar zijn, kunnen ze teleurstellingen vermijden.

7. Denk positief en optimistisch

Blijf positief denken. Gelukkige mensen bekijken dan ook alles van een positieve kant. Gelukkige mensen blikken vooruit naar hun mooie streefdoelen en weten dat ze die zullen halen.

8. Kijk naar het heden

Mensen die gelukkig zijn leven in het nu. Deze mensen blijven niet stilstaan in het verleden en morgen bestaat nog niet. Dus dromen zij nog niet teveel over de toekomst.
Gisteren is niet meer te veranderen en morgen bestaat nog niet. Als je vandaag niet gelukkig kunt zijn waarom morgen dan wel?

9. Hou van jezelf

Gelukkige mensen houden van zichzelf. Ze kennen zichzelf en ze kunnen zichzelf helpen. Deze mensen zijn een toonbeeld van psychische gezondheid.

10. Wees extravert en sociaal

Gelukkige mensen zijn bijzonder vriendelijk en zeer extravert. Ze lachen dan ook veel en hebben zeker een goed gevoel voor humor. Oudere gelukkige mensen hebben lachrimpeltjes rondom hun ogen.

11. Wees jezelf

Gelukkige mensen zijn van zichzelf natuurlijk, spontaan en hierdoor zichzelf. Ze zeggen wat ze denken en voelen. Daarnaast hechten niet teveel waarde aan wat anderen over hun zeggen en/of denken.

12. Ban het negatieve uit

Gelukkige mensen zeggen wat er op hun hart zit. Het lucht op en kroppen de gevoelens en emoties niet op. Dit zorgt voor onnodig psychisch ongemak en leed.

13. Zet je relaties op nummer 1

Het meeste geluk zit in de relaties met anderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat er niets van grotere invloed op geluk is dan een hechte relatie met je partner, vrienden en familie.

14. Waardeer je geluk

Mensen die gelukkig zijn kunnen hun geluk heel goed waarderen. Ze geven geluk aan de extra jaren, maar daarbij ook extra leven aan je jaren.
© 2014 - 2024 Martinq79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried tv-serie: plot en castGary Unmarried is een Amerikaanse sitcom, gecreëerd door Ed Yeager. De serie werd van 24 september 2008 t/m 17 maart 201…
Gary Fomdeck (a.k.a dj Gerard Ekdom)Gary Fomdeck (a.k.a dj Gerard Ekdom)Dé Kersthit van 2014 is het liedje "I'll be there this Christmas" van Gary Fomdeck. Het werd al vaak bij Serious Request…
Theater- en Dvd-recensie: One night of QueenrecensieTheater- en Dvd-recensie: One night of QueenGary Mullen & The Works zijn verantwoordelijk voor een goed in elkaar gezette show rond de legendarische band Queen. Het…
Academische titels: Betekenis en verschil titulatuurAcademische titels: Betekenis en verschil titulatuurBetekenis van de academische titels: professor, doctor, doctorandus, bijzonder, buitengewoon of emeritus hoogleraar, hoo…

AdemhalingstechniekenAdemhalingstechniekenAdemhalen is van levensbelang. Gemiddeld kan een mens drie minuten zonder zuurstof zonder schade op te lopen. Reden te m…
Cardio en krachttraining, het belang van de combinatieVeel sporters maken de fout door óf cardio, óf krachttraining te beoefenen, de combinatie van beiden zorgt door verschil…
Bronnen en referenties
  • BNN Lichter Leven kalender
  • http://bewust-groener.blogspot.nl
  • http://philosophyofthebody.wordpress.com
  • http://www.sagepub.com
Martinq79 (62 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.