De lol van dauwtrappen

De lol van dauwtrappen Wat maakt dauwtrappen anders – en leuker – dan een gewone wandeling in de natuur? Immers dauwtrappen is niet meer of minder dan heel vroeg met de wandelschoenen of soms op blote voeten, de natuur in. Welnu, dauwtrappen levert je een andere beleving van de natuur op. Hoe anders is dat dan en wat moet je er voor doen?

Waar komt het vandaan?

Het is niet met 100% zekerheid te zeggen, maar men denkt dat het gestart is in de vroege ochtend van Hemelvaartsdag. Men zou heel vroeg (rond 3 uur) al zingend en dansend door het gras gedanst hebben. De dauw die op het gras ligt zou een zuiverend werking hebben en is terug te voeren naar een heidens gebruik (de Germanen vierde het meifeest).

Het wordt overal gedaan, maar met name het Oosten en Noorden van Nederland hebben er complete tradities in. Niet dat men voor zonsopgang al opstaat, maar nog steeds erg vroeg in de ochtend.

De natuur in

De natuur in, dichter bij de natuur staan, is voor iedereen goed. Niet iedereen zal staan te trappelen om de natuur in te gaan met de wandelschoenen laat staan op blote voeten, maar met een fietstocht door de natuur kom je ook al een heel eind (in ieder geval gevoelsmatig).

De natuur neutraliseert de stress die veel mensen heden ten dage oplopen tijdens het werk en/of de combinatie met een druk privé- en sociaal leven. Je komt tot rust en je geest krijgt weer ruimte om na te denken over andere zaken. De inhoud van je hoofd krijgt als het ware lucht. Je hoeft er niets voor te doen, behalve de natuur op te zoeken en je letterlijk en figuurlijk te laten omringen door deze natuur.

Dauwtrappend de natuur in

Als je dauwtrappend de natuur in gaat is het net allemaal even anders, je zou het net even meer intens kunnen noemen. Dat is ook logisch, want behalve dat de natuur net begint te ontwaken en de dieren die er leven, is het nog rustig en kan je jezelf bij horen denken.
De blote voeten in het gras dienen een tweeledig doel, want de dauw heeft een zuiverende werking en je voelt de natuur letterlijk aan je voeten. Het zintuig voelen is in een dergelijk traject erg intens.

Prikkel je zintuigen

 • Ga met je blote hand langs wat grassprietjes of bladeren van planten en voel het vocht op de bladeren aan je hand voorbij gaan.
 • Wees heel stil en hoor de natuur ontwaken, vogels die hun vleugels weer in stelling brengen, everzwijnen die zacht knorrend hun jongen dirigeren, herten die schichtig aan bladeren knabbelen en altijd alert zijn voor ieder geluid, de spin die haar “vangnet” weer in orde brengt of noem maar op. Het maakt allemaal geluid.
 • Voel de bladeren, takjes en het gras onder je voeten bewegen en ervaar hoe je voeten hierop reageren.
 • Voel aan de bast van de boom en voel hoe klam deze is.
 • Kijk zo ver als je kan en bij voorkeur als de zon op komt. Dan zie je door het vocht in de lucht een wazige zon die breeduit haar licht laat schijnen.
 • Haal enkele keren diep adem en ervaar de schone lucht tot je komen. Je voelt de gezondheid als het ware binnenstromen.
 • Als je op een mooie stille plek staat, sta dan even stil en probeer al je zintuigen in te schakelen. Kijk wat het met je doet. De kans is groot dat er plots veel signalen binnen komen.

Alleen of in gezelschap

Dauwtrappen is in groepen én alleen prima te doen. Met een groep gelijkgestemde in alle vroegte de natuur in, kan een extra leuke ervaring zijn. Spreek wel duidelijk af wat je wel en niet doet, onduidelijke afspraken kunnen een mooie ervaring teniet doen. Maar meestal gaat het goed, je ervaart immers allemaal iets vergelijkbaars.

Ga je alleen dan, dan kan je precies doen wat je graag wilt, welke tocht je maakt en op wat voor manier. Je hoeft immers met niemand rekening te houden. Maar je kunt ook met boswachter op pad. Staatsbosbeheer organiseert het.

Tot slot

De natuur is altijd goed (als in lekker en gezond), iedereen komt op een geheel eigen wijze tot rust. Dauwtrappend de natuur in, geeft net dat beetje extra ... wat die kick kan geven en waar je lol aan kunt beleven. Je moet er alleen wel vroeg voor op willen staan. Op de Veluwe zijn er verschillend tochten, maar ook in de noordelijke provincies kan je terecht.
© 2015 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat vieren we met Hemelvaart?Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyc…
Hemelvaart (Ascensionis Domini)Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht…
Hemelvaartsdag (tien dagen voor Pinksteren)Hemelvaartsdag, de dag dat we vieren dat Jezus naar de hemel is gegaan. Op de veertigste dag van zijn opstanding. Hoe we…
De Paascyclus of PaaskringDe Paascyclus of PaaskringAls we het hebben over Pasen denkt iedereen al gauw aan de Eerste en de Tweede Paasdag. Lekker lang weekend, eitjes schi…

Veilig wonen voor kinderen en ouderen – keukenVeilig wonen voor kinderen en ouderen – keukenVolgens veel onderzoeken is de woning de gevaarlijkste plek ter wereld. In en om huis raken jaarlijks tienduizenden mens…
Liefde is een biologische behoefteLiefde is net als eten, drinken en de opname van zuurstof een biologische behoefte. Bij het ontbreken van liefde, is de…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AE Grafik, Pixabay
 • Wikipedia; “Dauwtrappen” april 2015
 • Staatsbosbeheer; “Dauwtrappen met de boswachter” mei 2015
 • De Wandelgids; “Dauwtrappen voor beginners” april 2015
 • Spits; “Dauwtrappen op Hemelvaartsdag” 14-5-2015

Reageer op het artikel "De lol van dauwtrappen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!