Succesfactoren: de sleutel tot succes

Vaak worden we geconfronteerd met mensen die zeer succesvol in het leven staan en willen we dit zelf op een of andere manier toch kunnen evenaren. Sommige mensen lijken het echt allemaal te hebben, veel geld, een groot huis, een dure sportwagen en een interessante carrière. Het lijkt alsof het leven voor deze mensen veel gemakkelijker is in vergelijking met ons eigen leven waarin we elke maand met moeite de eindjes aan elkaar weten te knopen. De dromen die we van kindsbeen af hadden lijken nog nooit zo veraf te liggen maar wat maakt nu juist het succes van deze mensen? Hebben ze gewoon zo veel geluk in hun leven of hebben ze zelf hun weg gemaakt naar rijkdom?

Wilskracht en gedrevenheid

Succesvolle mensen zijn doorgaans heel gedreven en hebben meer wilskracht om een doel te bereiken. Ze weten wat ze willen en zullen er alles aan doen om die doelstelling te behalen. De meeste mensen hebben bepaalde dromen en hopen dat deze ooit werkelijkheid zullen worden. Succesvolle mensen zullen niet blijven zitten dromen maar hebben bepaalde doelen voor ogen die ze na kunnen jagen. Daarvoor benutten ze elke opportuniteit die zich voordoet en die hun een stap dichter bij het grote succes kan brengen.

Iedere mens heeft bepaalde dromen in het leven maar deze worden vaak naar de achtergrond verdreven door uitstelgedrag en gebrek aan motivatie en apathie. In onze gedachten hebben we wel een idee van die persoon die we eigenlijk zouden willen zijn maar in werkelijkheid ondernemen we geen actie om te evolueren en kiezen we voor de gemakkelijkste oplossing. Voor we het goed beseffen tikt de klok verder en verspillen we onze tijd door stil te staan waardoor ons uiteindelijke doel steeds verder en verder komt te liggen. Succesvolle mensen zijn meer gedreven en richten hun focus altijd op de volgende stap, een focus op beweging in plaats van stilstaan.

Hard werken

Wanneer we iemand zien die heel succesvol schijnt te zijn in het leven wekt dit heel vaak een gevoel op van jaloezie en afgunst en staan we er niet bij stil wat die persoon allemaal heeft moeten doorstaan om zijn rijkdom te hebben kunnen verwezenlijken. Heel vaak komen deze personen uit een situatie of familie waar geld schaars was en waarin ze maandelijks moesten vechten om rond te komen. Dit heeft gezorgd voor een extra drijfveer om de cirkel te doorbreken en om een beter leven op te bouwen. Uiteraard komt niet ieder succesvol persoon uit een dergelijke situatie maar één eigenschap hebben deze personen wel allemaal gemeen met elkaar: het zijn stuk voor stuk harde werkers.

Het is heel gemakkelijk om thuis te zitten en klagen over hoe zwaar het leven is en hoe succesvol we wel zouden willen zijn zonder er echt iets aan te doen. Succesvolle mensen werken constant aan hun eigen succes en beperken zich nooit tot de “nine-to-five” mentaliteit. Deze mensen storten zich dag na dag op hun werk, ’s morgen tot ’s avonds zonder ook maar een dag vrij te nemen, om die ene doelstelling in hun leven te kunnen behalen. Zelfs die mensen die in ons ogen een zorgeloos luxeleventje leiden zullen vermoedelijk achter de schermen nog harder hebben gewerkt aan hun toekomst dan de meesten onder ons. Door de grote villa en de Porsche voor de deur zien we enkel het eindresultaat en niet het proces om tot dit resultaat te kunnen komen.

Geen angst kennen

Angst is meesten één van de grootste obstakels op de weg naar succes. We vrezen dat onze dromen te groot zijn, te hoog gegrepen zijn en dus volledig onrealistisch lijken te zijn. We hebben schrik voor afwijzing en kritiek van anderen en dat we zelf niet in staat zullen zijn om deze zware opdracht te vervullen. Maar wanneer we het niet proberen zullen we ook nooit weten waartoe het ons had kunnen leiden.

Succesvolle mensen bewandelen in hun leven nooit de gemakkelijkste weg. Ze krijgen te maken met afwijzing en kritiek maar laten zich hier niet door ontmoedigen. Ze vechten terug en komen er uiteindelijk sterker uit. Denk maar aan het eerste Harry Potter boek van JK Rowling dat wel vijftien keer werd verworpen door de uitgeverij. Uiteindelijke werd het een fenomenaal succes en heeft het personage een waarde van om en bij de vijfhonderd miljoen dollar.

Het leven gaat met vallen en opstaan. Wanneer je de angst om te falen toelaat om je zoektocht naar succes te belemmeren zal dit even schadelijk zijn als de zoektocht uit te stellen of te negeren. Succesvolle mensen geloven in zichzelf, zelfs wanneer het lijkt alsof ze er alleen voor staan. Ze houden hun dromen in gedachten tot leven en zullen niet rusten eer ze hun doel bereikt hebben.

Durf risico’s te nemen

In het leven zullen we nooit honderd procent zeker zijn wat de uitkomst van een bepaalde actie zou kunnen zijn maar desondanks is het toch het proberen waart. Wanneer we steeds op veilig spelen zal dit vanzelfsprekend leiden tot minder stress, meer comfort en vertrouwen maar zal de nodige spanning en die factor die zorgt voor voldoening zeer snel ontbreken.

Succesvolle mensen zijn niet bang om risico's te nemen. Dit wil niet zeggen dat ze roekeloos zullen gokken maar dat ze het risico zullen nemen wanneer er een redelijke kans op slagen is. Het komt er op neer om het risico goed in te schatten en mogelijke negatieve gevolgen af te wegen tegenover de positieve.

Een duidelijke visie

Succesvolle mensen zullen doorgaans een betere visie hebben als het gaat over het realiseren van doelstellingen. Ze weten wat ze willen en gaan daar dan ook voor. Nog belangrijker is dat ze weten hoe ze hiervoor moeten gaan en dat ze een duidelijk beeld hebben welke richting ze uit moeten om een bepaald doel te kunnen bereiken. Visie is belangrijk om succes te vergaren. Zonder visie dreigen we vast te komen zitten of de verkeerde richting in te zullen slaan waardoor het uiteindelijke doel nooit bereikt zal kunnen worden.

Nooit opgeven

Succesvolle mensen geven niet op bij de eerste, de beste hindernis. Ze aanvaarden dat niet alles vanaf de eerste keer van een leien dakje kan lopen en dat je bepaalde zaken enkele keren moet proberen alvorens te slagen. Het is gemakkelijk om je in zelfmedelijden te wentelen omdat alles zogezegd verkeerd loopt of om er direct van uit te gaan dat je niet geschikt bent voor deze opdracht.
Een goed voorbeeld hiervan is Simon Cowell. Toen hij begon in de muziekindustrie met zijn eigen platenlabel ging zijn bedrijf failliet. Hij verloor hierbij alles waaronder zijn huis en auto en werd gedwongen om terug bij zijn ouders in te wonen. In plaats van te blijven treuren begon hij helemaal opnieuw en is hij nu één van de meest succesvolle ondernemers in de muziekindustrie met een waarde van meer dan tweehonderd miljoen pond.

Passie

Passie is een belangrijk onderdeel van succes. Veel succesvolle mensen zijn zo gepassioneerd door hun werk dat ze gewoon niet met pensioen willen gaan. Ze kunnen geen afscheid nemen van hun werk omdat hun hart en ziel volledig gebonden is aan deze activiteit. Wanneer je enkel geld wilt verdienen voor materieel comfort is het vrij onwaarschijnlijk dat je hierdoor ook het ware geluk gaat vinden. Om echt succesvol te worden moet je in eerste plaats luisteren naar je hart.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kritische succesfactoren (CSF, KSF)Kritische succesfactoren (CSF, KSF)Een kritische succesfactor of succesfactoren zijn aanwezig in elke organisatie, dit zijn de belangrijkste factoren van e…
Kritieke Succesfactoren: een definitie en uitwerkingIn strategisch management en marketing wordt deze term als sinds 1979 gebruikt. Kritieke succesfactoren, (in het Engels…
7 kenmerken van succes7 kenmerken van succesHet ondernemen van grote stappen die tot uitzonderlijke resultaten leiden, begint met specifieke mentale en fysieke acti…
Wat hebben succesvolle mensen gemeen?We willen allemaal succesvol zijn. Wat blijkt na jaren van het bestuderen van succesvolle mensen, dat succesvolle mensen…

Hitte: risicogroepen, klachten en voorkomenEen hittegolf is voor veel mensen niet prettig. Maar als je je activiteiten er een beetje op aanpast, dan is het meestal…
Veilig wonen voor kinderen en ouderen – slaapkamer en zolderVeilig wonen voor kinderen en ouderen – slaapkamer en zolderVeel ongelukken en valpartijen in en om huis vinden in de slaapkamer en op de zolder plaats. Elk jaar worden er in Neder…
Bronnen en referenties
  • Organisatieontplooiing: succesvol worden, succesvol blijven - Arie Elsenaar, R. van Wieren
  • http://nl.wikihow.com/Succesvol-zijn
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.