De drie tekenen die je jouw doel in het leven vertellen

Er zijn geen reclameborden die je leiden naar het vinden van je roeping of bestemming. Weinig mensen weten instinctief wat ze willen doen met hun leven. Vaak bestaat er wel een vaag idee dat ze niet voor een baas willen werken, maar de meeste mensen tasten volledig in het duister hoe het er verder uitziet. In zijn laatste boek, The Art of Work, geeft Jeff Goins onconventioneel advies om de status quo te verlaten en direct te beginnen met een leven dat doordrenkt is van passie en bestemming. In een interview met Goins, deelde hij drie tactieken die iedereen kan gebruiken om je roeping bloot te leggen.

Luister naar je leven

Volgens Goins, kun je het beste naar de toekomst kijken door eerst je verleden onder de loep te nemen. Een bekende uitspraak van Parker Palmer illustreert het mooi:

“Voordat ik mijn leven kan vertellen wat ik ermee wil doen, moet ik eerst luisteren naar mijn leven om me te vertellen wie ik ben”.

Het idee met deze tactiek is om meer zelfbewust te zijn over wat je bereikt of niet bereikt hebt in het verleden. Je gaat opzoek naar een rode draad of een patroon welke consistent door je verleden heen loopt. Uiteraard dient dit in harmonie te zijn met je passies en vaardigheden. Die rode draad zou je moeten enthousiasmeren wanneer je het herkent en zal richting geven voor de toekomst. Goins zegt dat deze terugblik ook de activiteiten en relaties blootlegt welke je zou moeten vermijden als je vooruit wil, aangezien ze je tegenhouden of je zwakheden versterken.

Goins: “Ik geloof niet dat je verleden noodzakelijkerwijs je toekomst dicteert, maar het zou het moeten informeren”.

Luister naar je leraren

De realiteit is dat niemand helemaal zelf succes bereikt heeft of zijn bestemming zelf ontdekt. Het is een proces dat een team van mentors of leraren nodig heeft. Realiseer je dat deze hulp al in je omgeving aanwezig is, we zien het alleen niet altijd. Elk succesverhaal is een verhaal van meerdere mensen. Sommige mensen helpen je bewust, terwijl andere mensen per ongeluk aan je leerproces bijdragen. Als je wijs bent, gebruik je alles. Hoewel iedereen een unieke reis heeft, is het leven vol met leraren die onderweg kunnen helpen. Het is jouw taak om ze niet te zoeken, maar herken ze als ze verschijnen. Meestal zijn mentors of leraren namelijk dichterbij dan je denkt.

Bereid je voor op pijn

Er is een mythe die zegt dat als je eenmaal weet wat je moet najagen, het bereiken van die bestemming makkelijk zal zijn aangezien je in je kracht zit en gebruik kan maken van je passie. Helaas is dit niet waar. Het hebben van een richting betekent niet dat je ineens een heel makkelijke reis krijgt of dat je weinig inspanning hoeft te doen. Integendeel! Als je biografieën naleest van mensen die grootse dingen bereikt hebben, zul je een patroon herkennen. Succesvolle mensen hebben ook pijn, maar ze hebben geleerd om hier doorheen te bijten en door te zetten. Als je uitmuntende resultaten wilt bereiken en de beste wilt worden, dan is het van wezenlijk belang dat je alles geeft totdat je op je bestemming aankomt. Los van het feit dat het soms moeilijk kan zijn, streven naar nummer 1 is enorm bevredigend.

Net als met professionele sporters en muzikanten, verbeter jezelf continu totdat je bijna uitgeput raakt. Anders zal je meesterschap nooit halen. Jezelf slijpen is niet leuk. Offers brengen is niet leuk maar het is noodzakelijk om je bestemming helder te krijgen en om het te bereiken. De sleutel is om te vinden waar je capaciteit en persoonlijke drive aansluiting vindt bij de problemen van anderen. Volgens Goins kun je die aansluiting vinden door antwoord te geven op de volgende vragen:
  1. Waar hou ik van?
  2. Waar ben ik goed in?
  3. Wat heeft de wereld nodig?
© 2015 - 2024 Enlighted, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doorzetten op het werk: mentaal fit zijnDoorzetten op het werk: mentaal fit zijnWat is doorzettingsvermogen? Hoe belangrijk is het doorzettingsvermogen op het werk? Is doorzetten goed voor je carrière…
Brief van Paulus aan de gemeente van de FilippenzenBrief van Paulus aan de gemeente van de FilippenzenDe Bijbeltekst komt uit de brief van Paulus aan de gemeente van Filippi (3: 13-14). Het is de eerste gemeenschap in Euro…
Haalbare doelen stellenHaalbare doelen stellenHet klinkt zo lekker zakelijk, stel je doelen SMART, want dan kom je verder. Strikt genomen is dat natuurlijk ook zo en…
Succesvol en rijk worden: onmisbare kwaliteitenSuccesvol en rijk worden: onmisbare kwaliteitenMensen die succesvol en rijk zijn, bezitten allemaal onmisbare persoonlijke kwaliteiten. Zonder deze kwaliteiten hadden…

De beginselen van succesvol denkenHet is een feit dat de mate van controle over ons bewustzijn, de kwaliteit van onze levens bepaalt en de mogelijkheid om…
Bliksem: hoe voorkom je blikseminslag bij onweerEen warme dag eindigt vaak in een fikse onweersbui. En onweer is ontzettend gevaarlijk! Dit komt onder andere door de on…
Bronnen en referenties
  • The Art of Work - Jeff Goins
Enlighted (6 artikelen)
Gepubliceerd: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.