Het gevaar van moederschap: Isolatie

Het gevaar van moederschap: Isolatie Voor het eerst een kindje, wat een geweldig gevoel! Alles is zo nieuw en mooi; puur geluk is wat je voelt. Elke dag staar je uren naar je wondertje. Niets op de wereld kan je meer schelen. Alleen jij en je kindje, daar draait het voor jou om. “Er is nog tijd zat”, denk je, “de rest komt nog wel”. En dat is waar, van geluk moet je genieten! Maar pas wel op..

Isolatie


Wat is de tijd snel gegaan!

Een week lijkt een dag, een maand lijkt een week. Al voor je het door hebt is je kindje 1 jaar. Jeetje, wat is de tijd snel gegaan! “Het lijkt nog als de dag van gister dat ik van hem/haar beviel!”

Waarschijnlijk bevind jij je nog steeds in de roze wolken. Het is prachtig om te zien hoe je kindje, niet alleen fysiek, maar ook qua karakter zich ontwikkelt. Maar het kan ook goed zijn, dat er ondertussen vervelende gevoelens bij je zijn binnen gedrongen. Al het nieuwe van je kindje begint beetje bij beetje te verdwijnen en zo nu en dan sta je vaker stil bij jezelf. Je realiseert je dat er al zoveel tijd is verstreken! Niet alleen is het kindje geen baby meer, maar ook jóuw leven is al een jaartje verder! Je bedenkt je waar je nu staat en wat je nu hebt. Tot je grote schrik besef je dat jij je vrienden misschien hebt verwaarloosd. Misschien zit je elke dag wel thuis en zie je nog maar weinig mensen. Ben je ondertussen gestopt met een studie of baan? Het is even slikken als je merkt dat mensen uit je omgeving al zoveel verder zijn, terwijl het voor jouw gevoel pas een maandje verder is. “Ik wil ook verder!”, bedenk jij je.

Ongeluk door geluk?

Ineens kan jij je heel ongelukkig voelen. Het kan zijn dat je een hoop vrienden verloren bent of dat je eigenlijk helemaal geen sociaal leventje meer hebt. Misschien heb je ook jezelf verwaarloosd en loop je elke dag in je zondags-outfit en ongekamde haren. Heb je verder nog iets voor jezelf, zoals een baan, opleiding of hobby?

Vergeet jezelf niet

Om jezelf die ongeluk te besparen, moet je vanaf dag 1 niet vergeten dat jij ook leeft. Dit klinkt misschien gek, maar vaak draait alles alleen nog maar om de kleine en zet jij jezelf op de tweede plek. Toch is het belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen, want een gelukkigere moeder is een betere moeder. Vaak voelen moeders zich schuldig wanneer ze iets alleen voor zichzelf kopen of doen, maar wanneer jij je regelmatig ontstress, kun je dingen beter aan en ben je beter in staat je kindje te geven wat het nodig heeft. Hierdoor wordt dus ook het kind rustiger en gelukkiger! Maar niet alleen voor het kind, maar ook voor jezelf is het belangrijk om wel goed voor jezelf te blijven zorgen! Ook jij hebt een leven en wellicht wel bepaalde doelen en dromen die je wilt bereiken. Om deze reden is het dus belangrijk om niet alleen af en toe er lekker tussenuit te gaan, maar ook om jezelf te blijven ontplooien.

Voorkom isolatie

Voorkom een geïsoleerd moederbestaan! Omdat je dus geneigd bent, om alleen nog voor je kindje te leven, laat je alles los wat er verder in je leven bestaat. Het is niet erg om de rest even op de tweede plek te zetten, want je moet immers genieten van elk stukje geluk wat je maar vindt, maar probeer jezelf en je eigen leven niet uit het oog te verliezen! Probeer dus ook van het leven en je éigen leven te blijven genieten! Dit kan je doen door gezellige uitjes of avondjes met vrienden te plannen. Ga zo nu en dan bij iemand op visite. Zorg in ieder geval dat je wereldje groter blijft dan alleen jij en de kleine! Straks is de kleine groter en dan krijgt het ook zijn eigen vrienden en dingen, maar waar ben jij dan? Jij wilt toch ook leuke dingen blijven doen met leuke mensen? En is het niet altijd fijn om een goede vriend(in) te hebben waar je alles bij kwijt kunt?

Blijf ook je eigen doelen en dromen nastreven. Probeer zoveel mogelijk doelen en dromen te bereiken. Wanneer je iets bereikt, levert dat geluk op. En wanneer je een keer terug kijkt op een bepaalde periode, voel jij je gelukkiger wanneer je weet ‘ik heb dit en dat bereikt en gedaan!’ dan dat je denkt ‘wat heb ik nu al die tijd gedaan? Zoveel tijd verspilt aan niets’
Tijd kan je niet meer overdoen.

Het belangrijkste is gewoon, dat je blijft doen wat je wílt doen. Op deze manier hou jij jezelf gelukkig en dus ook je kindje gelukkig!

De tips

  • Zorg goed voor jezelf! Een gelukkigere moeder is een betere moeder!
  • Stel doelen op. Maak een lijstje met wat je wilt doen, bereiken en leren.
  • Hou je wereldje groter dan alleen jij en je kindje.
  • Blijf genieten van de dingen die je leuk vind.
  • Plan momenten, dagen of perioden voor jezelf. Regel een oppas en geniet van jezelf als persoon ipv jij als moeder!
  • Blijven werken aan jezelf als persoon. Werk verder aan een carrière, hobby, studie of dergelijken, wat jouw leven een unieke waarde en geluk geeft!
  • Zorg, dat wanneer je (terug)kijkt naar je leven, dat je tevreden bent over wat je hebt en hebt bereikt!
© 2008 - 2024 Meetie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MIM - Moeders Informeren MoedersMIM - Moeders Informeren MoedersWanneer je voor het eerst een kindje krijgt, verandert heel je wereld. Soms is het lastig om in één keer weer je draai t…
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…

Langer en gezond leven: doe het zelf!Gezondheid was lang een lot uit de loterij. Wie lang en gezond door het leven ging, had gewoon geluk gehad. Maar een gez…
De oorzaak van transseksualiteitNog tot het heden rust er een taboe op transseksualiteit. Bij de meeste mensen staan de vooroordelen al klaar wanneer he…
Meetie (23 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.