Lui zijn, echt (geen) zonde!

Lui zijn wordt als een slechte eigenschap gezien, het is zelfs één van de zeven zonden, maar is lui zijn nou echt zo slecht? Dat blijkt nog wel mee te vallen! Lui zijn is gezond, tot op zekere hoogte dan wel. Thuis zitten en van een uitkering genieten terwijl je eigenlijk op zoek moet naar een baan is duidelijk niet de juiste manier van lui zijn, zo is het leven in een huiselijke vuilnisbelt ook de verkeerde soort luiheid, maar wat is dan wel goed?

De voordelen van luiheid

Lui zijn heeft vele voordelen, hierbij gaan we er van uit dat het een gezonde soort luiheid betreft, lekker even bijtanken op de bank of in de zon na een ochtend te hebben schoongemaakt? Prima! Doe dat vooral! Het is goed voor je gemoedrust, je bent minder gestresst en zelfs wonden helen sneller bij voldoende rust. Uit een experiment is gebleken dat wonden tijdens de vakantie 40% sneller genezen dan wonden die tijdens een druk exampen moeten helen of op je drukke baan. Dus je lichaam gaat er op vooruit, en, indien efficiënt en effectief het leven door wordt gelopen is het ook nog eens goed voor de gemoedrust en een laag stresslevel! Hierdoor zul je ook minder snel last krijgen van hart- en vaatziekten.

Beroemde luiheden

Tsja, je hebt ze overal, maar beroemd word je niet door stil te zitten, luiheid hier heeft dus een duidelijke functie, of reden en kan mede daarom ook niet een door en door slechte luiheid zijn: Bekend staan om lui zijn en dan ook nog bekend staan om het werk dat je verricht... Dat is effectieve luiheid, efficiënte luiheid, niet foute luiheid, hier een aantal voorbeelden:

Albert Einstein

Albert Einstein (Wie kent hem niet) stond er op school om bekend érg lui te zijn, hij was slordig met zijn werk, lette net op, luisterde niet goed. Kortom de nachtmerrie voor elke leraar! Echter zagen zij zijn luiheid aan voor simpelweg lui zijn, geen zin hebben, dwars zijn, terwijl in werkelijkheid de leerstof voor Einstein véél te makkelijk was en hij zich dus verveelde, wat zich uitte in slordig werk en... Jawel... 'luiheid'. Zie hier: De bron van de luiheid is slecht, maar de luiheid op zich is slechts een teken van gebrek aan prikkeling, het gebrek aan denkwerk, een soort luiheid die niet slecht is daar hij toch geen andere keuze had. En Einstein is echt niet de enige die dit problem gehad zal hebben.

René Descartes

Dan hebben we nog Descartes, wiskundige en filosoof, hij bracht tevens zijn aandeel in natuurkunde en fysiologie en was in zijn laatste jaren dé filosoof van Koningin Christina, René liep altijd rond in zijn pyama en kwam nooit vóór twaalf uur zijn bed uit, tot deze tijd bracht hij zijn wakende bedtijd door in een meditatieve staat die hij overigen ook als meest productief van de dag beschouwde.

Winston Churchill

Winston Churchill, Brits staatsman die als Premier een groot aandeel heeft gebracht in de ondergang van Hitler kwam nooit uit bed vóór 11 uur, hier bracht hij zijn tijd door met het lezen van de krant en post en commandeerde daarbij zijn kamermeisjes maar al te graag rond.

Zo zie je maar, luiheid hoeft niet slecht te zijn. Het ligt er totaal aan hoe je besluit je dag in te delen, maakt deze luiheid dat je later op de dag meer productief bent? Dan is dit goed, of komt luiheid puur door het feit dat je je werk snel en efficiënt afhandelt en je houdt daarbij tijd over? Wat is daar dan slecht aan?

Ben ik fout lui of goed lui, hier de test

  1. Om jezelf af te vragen of je op de juiste manier lui bent of niet moet je de zaak in feite omdraaien. Schrijf voor jezelf op wat voor taken je nog moet doen, zodra je hiermee klaar bent stel je jezelf de volgende vragen:
  2. Welke zaken zijn echt belangrijk? Moet ik vandaag echt mijn cavia uitlaten of is dat nou niet zo belangrijk? En wat betreft die vuilniszak? moet die echt weg of kan ik die vliegenzwerm weerstaan? Het doel van deze vraag is om te kijken of de zaak je leven verbeterd, want eenieders doel is een zo fijn mogelijk leven te leiden.. Niet? De cavia uitlaten zal hierin niet zo belangrijk zijn, maar die vliegenzwerm (en de stank) is wel vervelend, die wil je dus zo snel mogelijk weg hebben, dit is een belangrijke taak, deze taak zal je gemoedstoestand verbeteren zodra je klaar bent.
  3. Vraag jezelf vooral wat de concequenties zijn als je de taak niet uitvoert: Je cavia zal zich vermaken met het knagen aan een stukje sla, die maalt er niet om of die uitgelaten wordt of niet. Die smerige vuilniszak echter kan nare gevolgen hebben, het trekt steeds meer vliegen aan die voor maden zorgen, de stank, slechte hygiëne, dat wil je niet, opruimen dus die zooi!
  4. En vergeet jezelf vooral niet te vragen: Zou ik tevreden zijn aan het eind van de dag als dit de enige taak is die ik heb uitgevoerd. Is dit antwoord nee: Dan heb je te maken met slechte luiheid, kom dus uit die stoel en ga aan de slag! Is dit antwoord ja: dan heb je waarschijnlijk je zaakjes goed op orde en heb je zeker het recht om lekker in die luie stoel te blijven hangen met je zak chips en the X factor.

Onthoud dus: Zorg ervoor dat je naar een DOEL werkt, zoals bijvoorbeeld een schoon huis of een fijn leven zonder stress, deel je dag zo in dat je je niet onnodige zaken op de hals haalt, wees efficiënt en effectief en luiheid zal langzaam maar zeker deel worden van jouw leven, maar blijf wel alert! Een mens is een gewoontedier, laat luiheid je leven niet overnemen, blijf jezelf altijd de volgende vragen stellen!

Anti luiheid pil, luiheid museum en slavendrijvende mieren

De wereld is divers, de wereld is vreemd, wreed, mooi, stressvol, relaxed... En vol met mensen die zichzelf uit de naad werken. Ook zijn er op deze wereld mensen die luiheid in de toekomst denken op te lossen met een pil! Jaja... Maar is dit nou wel zo handig? Zoals al eerder gezegd is luiheid erg effectief, maar voor hen die fout lui zijn zou dit misschien een uitkomst kunnen zijn... Wie weet! Echter, sommige mensen denken juist dat mensen gestimuleerd moeten worden in het lui zijn, zo ook Marcella Arietta, curator van musea in Bogota, Colombia, een drukke stad met 7 miljoen inwoners, altijd haast, altijd druk, nergens rust. Marcella Arietta besloot de slechte naam van lui zijn ter discussie te stellen, ze richtte een museum op.. Niet vol met kunstwerken, nee: Vol met bedden, zitzakken, relaxte stoelen, muziek en tv... Rust... Veel rust, lekker lui zijn en niets doen! Voor een filmpje kijk vooral even hier.

Ook in de dierenwereld zijn er dieren die liever lui dan moe zijn. Mieren staan er om bekend om keiharde werkers te zijn, maar niet de Polyergus Samurai, zij overvallen gerust een nest van andere mieren, kidnappen een aantal die dienst zullen doen als slaven en werken letterlijk tot ze er bij neer vallen. Zodra de voorraad slaven opraakt overvallen ze gewoon een ander nest waar ze het proces herhalen.
© 2010 - 2024 Neveah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Einstein in Nederland, boekbespreking Sybe Izaak RispensEinstein in Nederland, boekbespreking Sybe Izaak RispensEinstein is een icoon geworden en staat symbool voor de geniale mens. Dit beeld is zwaar overdreven. Einstein was een ma…
Uitvinders: NewtonUitvinders: NewtonSir Isaac Newton behoort tot de grote uitvinders uit onze geschiedenis en tot de geleerden die tot de verbeelding spreke…
Churchill als Minister van FinanciënChurchill als Minister van FinanciënIn 1924 kwamen de Conservatieven weer aan de macht en kreeg Churchill de kans aangeboden om Minister van Financiën te wo…
De filosofie en werken van de Franse filosoof René DescartesDe filosofie en werken van de Franse filosoof René DescartesRené Descartes (1596-1650) was een Franse wiskundige, natuurkundige en filosoof. Tegenwoordig wordt Descartes beschouwd…

Het belang van ontspannenHet belang van ontspannenOntspannen is iets heel persoonlijks. De een heeft er meer behoefte aan de ander en de een doet het op een andere manier…
Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Vrouwen: meer bewegen, minder borstkanker?Te veel Nederlandse vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. Een aangepaste levenswijze om borstkanker te…
Bronnen en referenties
  • Quest magazine BBC News - www.bbc.co.uk
Neveah (102 artikelen)
Laatste update: 07-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.