Een groene tuin is een oase van rust voor lichaam en geest

Een groene tuin is een oase van rust voor lichaam en geest Een groene tuin geeft rust. Veel nieuwe tuinen van tegenwoordig vallen op door de afwezigheid van wat er eigenlijk in een tuin thuis hoort: groene planten, bomen, bloemen en struiken. De kleur groen staat echter bekend als een rustgevende kleur. Rustgevend voor de ogen en dus ook voor het gemoed. Met het natuurlijke groen van planten en bomen is dat al niet anders. Een groene tuin is een rustige oase waar u na het werk heerlijk tot rust kunt komen. Een beetje wind is daarbij geen spelbreker. Integendeel: het ruisen van bomen is eveneens een rustgevend geluid. Net zoals mensen kunnen genieten van een klaterend watervalletje, kan dat ook van het ruisen van de bomen.

Planten, struiken en bomen geven schaduw en frisheid

Levende elementen in de tuin zoals planten, bomen en struiken verdampen hun vocht door de invloed van de zon. Dat vocht zorgt ook voor afkoeling van de lucht in de groene tuin. Daarnaast leveren bomen en struiken ook schaduw, waardoor een dergelijke tuin nooit zo heet kan worden als een tuin die voor het grootste gedeelte met stenen, tegels of kiezel is belegd.

Ook in het huis hebt u er voordeel van

Een huis dat in de schaduw van een boom staat zal nooit zo warm worden als een huis dat voor en achter de weerkaatsing van de hitte van de stenen uit de tuin te verwerken krijgt. Dat huis krijgt de zomerse warmte dubbelop te verduren. De isolatie van een huis kan nog zo goed zijn, maar na een dag of drie is ook het best geïsoleerde huis aan de warmte overgeleverd en warmt gewoon langzaam op.

Het is goed vertoeven in een groene tuin

In een groene tuin, waar schaduw en zonlicht elkaar afwisselen, is het goed vertoeven. De groene kleur maant tot rust en men kan er heerlijk ontspannen zitten lezen, handwerken, schrijven, of gewoon rondkijken en uitrusten. In de lente kunt u genieten van de eerste, warme zonnestralen. Het voor de eerste keer weer eens lekker buiten ontbijten is een lentecadeautje van de natuur. Daarnaast zorgen de schaduwplekken onder bomen en struiken voor verkoeling op warme zomerdagen.

Altijd dieren in de tuin

Een dergelijke tuin herbergt altijd dieren, vooral als er veel afwisselende planten staan die bessen, noten of andere vruchten dragen. De lijsterbes is een echte boom voor vogels. Een kleine vijver, waar de vogels in kunnen badderen, kan de tuin compleet maken. Staat er bovendien wat wind dan is het ruisen van het blad eveneens heel rustgevend. In zo’n tuin komt een mens tot rust van de alledaagse beslommeringen en kan hij nieuwe energie voor de volgende dag opdoen.

Het onderhoud van een groene tuin

Meestal zijn mensen wat benauwd voor het onderhoud van een groene tuin. Men denkt vaak dat er wekelijks veel werk aan is. Natuurlijk moet het eventuele gras af en toe gemaaid worden, maar het is niet nodig en zelfs niet aan te raden om de tuin elke week te schoffelen. Een groene tuin hoeft er niet aangeharkt uit te zien, maar mag gerust een beetje onordelijk zijn. Wie laat groeien wat er groeit, komt tevens vaak voor leuke verrassingen te staan.

Gratis nieuwe planten

Sommige planten groeien er gratis uit het zaad dat de vogels in de tuin gebracht hebben. In het voorjaar de grond omspitten met wat compost en turf, af en toe met de snoeischaar naar buiten en de rest wijst zich vanzelf. Dieren als eekhoorntjes, egels, vlinders en vogels zullen u er dankbaar voor zijn.

Niet al het blad moet direct weggehaald worden

Blad harken is soms noodzakelijk want het gras kan soms echt te lijden hebben van een flinke laag blad. De kleine dieren in de tuin zullen u echter dankbaar zijn als niet alles weggehaald wordt en zij in de winter een schuilplaats hebben. Vooral egels, muisjes en andere kleine dieren verschuilen zich bij winterse kou graag in het opgehoopte blad. U kunt het dan ook beter pas in het voorjaar weghalen.

Niet te veel blad ruimen heeft meer voordelen

Het heeft het voordeel dat ook de hoeveelheid dan minder is, omdat het blad gedurende de winter al wat gecomposteerd is. Veel tuiniers spitten het blad in het voorjaar dan ook gewoon onder. Beukenblad is echter hardnekkig, composteert moeilijker en kan in het voorjaar beter weggehaald worden.

Werken in de natuur doet niet alleen het lichaam, maar ook de geest van de mens goed

Niet alleen het zitten kijken brengt een mens tot rust. Ook de bezigheden in de tuin kunnen zeer rustgevend zijn. Het omgaan met planten, struiken en bomen geeft rust. Tuinwerk is immers geen stress werk! Ten eerste spreken de planten en bomen nooit tegen (!) en ten tweede geeft het werk in de tuin ook voldoening. U ziet snel resultaat en kunt genieten van de groei van bloemen en planten en de voortgang van de seizoenen. Bomen, struiken en planten zijn immers levende dingen en zullen hun dankbaarheid tonen aan wie er goed voor zorgt.

Werken in de tuin is goed voor lijf en leden

Wie niet van sport houdt, kan ook iets voor zichzelf doen door in de tuin te werken. Bij het werken in de tuin komen de meeste spieren wel aan bod. Bovendien kunt u even gaan zitten en uitrusten als u te moe wordt. Het werk hoeft immers niet altijd achter elkaar af te zijn. Voor oudere mensen is het een prima bezigheid om beweeglijk te blijven.

Een groene tuin is een oase van rust

Een groene tuin is aan te raden voor iedereen die steeds druk bezig is en rustpunten zoekt. Nu de maatschappij steeds drukker wordt en veel mensen stress op het werk hebben, is een mooie, rustgevende tuin echt noodzakelijk. Tijdens de schaarse vrije tijd kunt u er weer op adem komen en energie opdoen voor de volgende dag. Zelfs het op uw gemak werken in die tuin, kan de stress van alledag verminderen.

Een groene tuin is heel goed voor kinderen

Voor kinderen is een groene tuin ideaal: ze leren spelenderwijs omgaan met de natuur. Geef ze een eigen stukje van de tuin, waar ze hun eigen plantjes kunnen zetten. Op die manier leren ze met de natuur om te gaan. U kunt hen daar leren wat biologische groenten zijn en wat niet. Ze leren ook automatisch wat over insecten en kleine dieren.

Een groene tuin is ook een mooie speelplaats voor kinderen

Zorg voor voldoende plaats om te spelen. Een grasveld is voor kinderen ideaal. Als ze klein zijn rennen en fietsen ze er rond en als ze groter zijn spelen ze er badminton of tafeltennis en nog later zitten ze er samen met hun vrienden en vriendinnen. Een vijver is goed als de kinderen wat groter zijn, maar het kan een gevaar betekenen voor kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen. Daar moet dan wel een stevig rasterwerk overheen liggen, waar ze niet aan kunnen tornen.

Een oase voor het hele gezin

Een goed beplante tuin is een oase voor het hele gezin. Zelfs in de winter, als alles soms bedekt is met een laagje sneeuw en de vogeltjes komen eten van uw vetbolletjes, nootjes en potjes pindakaas. De tuin is dan weliswaar wit en niet meer groen, maar de sporen van dieren in de sneeuw en het heen en weer vliegen van de vogels is toch rustgevender dan het vanuit een flat neerkijken op een winkelcentrum.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene daken, nuttig en natuurlijkTegenwoordig is het nog niet zo bekend, maar het zit eraan te komen: De groene daken! Wat is een groen dak? Waar is dit…
Tuintrends, een blikvanger in de tuinTuintrends, een blikvanger in de tuinAls het weer er naar is dan vertoeven we graag in de eigen tuin. De planten moeten er mooi bij staan, een tuinset moet i…
Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Tuintips. Hoe maakt u een mooie tuin?Een mooie tuin is een tuin waarin harmonie de hoofdrol speelt. Planten die bij elkaar passen qua kleur, bloei, afmeting……
Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Weinig onderhoud aan de stadse tuin!Wie wil het niet? De echte man of vrouw met groene vingers draait zijn of haar hand niet om om een stadse tuin bij te ho…

Waarom meer bewegen voor ouderen belangrijk isWist je dat meer bewegen voor ouderen de kans op een zware valpartij met de helft kan verminderen? Een val op latere lee…
Therapieën om lichaam en spieren tot rust te laten komenTherapieën om lichaam en spieren tot rust te laten komenIn deze drukke tijd moeten vaak beide ouders werken om het inkomen van het gezin op peil te houden. Bovendien moet de ov…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Leven
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.