Zonnebank kopen of zonnen in een zonnestudio

Zonnebank kopen of zonnen in een zonnestudio Zonnen onder de zonnebank kan in een zonnestudio, maar ook thuis. Beide hebben voordelen en nadelen. Thuis zonnen is lekker makkelijk, maar een zonnebank neemt wel ruimte in. Een eigen zonnebank kopen is een dure aangelegenheid, maar bij een zonnestudio betaal je elke keer een bedrag. Wat goedkoper is hangt af van hoe vaak en hoe lang je wilt zonnen. De zonnebanken in een studio zijn krachtiger en hebben meer effect, maar uiteindelijk kun je thuis net zo bruin worden. Al met al een moeilijke keuze.

Kwaliteit en effect van zonnebanken

In een zonnestudio staan professionele zonnebanken. Deze banken zijn veel duurder en krachtiger dan de zonnebanken die je als consument kunt kopen. In een normaal woonhuis zou je zo'n zonnebank ook niet aan kunnen sluiten, omdat hier krachtstroom voor nodig is. Dat de zonnebank voor thuis minder krachtig is betekent ook dat je er langer onder moet voor hetzelfde effect. Wanneer je een zonnehemel hebt, waarbij er alleen aan de bovenkant lampen zitten, is dit nog langer, omdat je dan maar aan één kant tegelijk bruin kunt worden. Zonnebanken in een zonnestudio hebben altijd zowel onder als boven lampen.

In zonnestudio's kun je daarnaast kiezen tussen verschillende typen banken. Het belangrijkste verschil daarbij is de sterkte van de bank. Wanneer je veel onder de zonnebank bent geweest of wanneer je veel in de zon hebt gelegen bouwt je huid pigment op en kun je overstappen naar een krachtigere bank, waarmee je in minder tijd hetzelfde effect bereikt. Thuis heb je deze mogelijkheid natuurlijk niet. Als je daar bruiner wilt worden, zul je steeds langer moeten zonnen.

Uiteraard hoeft het geen probleem te zijn dat je onder de zonnebank thuis langer moet liggen. Het kan juist heel ontspannend werken. Maar wanneer je de intensiteit wilt opbouwen moet je er wel steeds langer onder en het kan zijn dat het te veel tijd gaat kosten, of dat je het vervelend vindt om zo lang stil te liggen.

De prijs van zonnen

Zonnen in een zonnestudio kost geld. De prijzen kunnen per zonnestudio behoorlijk verschillen en over het algemeen is het ook afhankelijk van welke bank je hoe lang wilt gebruiken. Voor een gemiddelde zonnebanksessie ben je tussen de 5 en 15 kwijt. Met één bezoek aan de zonnestudio in de week, kun je er al behoorlijk effect van hebben. Je kunt natuurlijk ook vaker onder de zonnebank gaan.

De aanschaf van een zonnebank kost meestal tussen de 1.000 en 3.000. Een zonnehemel heb je vaak al voor minder dan 1.000. Na de aankoop lijkt het alsof je van de kosten af bent, maar dat is niet helemaal waar. Een zonnebank kost behoorlijk veel stroom. Als een zonnebank bijvoorbeeld 2500 Watt gebruikt en hij staat 2 uur in de week aan, kom je op een extra verbruik van 5 kWh. Uitgaande van een stroomprijs van 0,23 kom je dan uit op 1,15 per week. Dat is uiteraard wel heel wat minder dan wat je bij een zonnestudio per week kwijt bent, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Je moet daarnaast wel rekening houden met het feit dat een zonnebank ook een keer kapot kan gaan. Dan zul je hem moeten laten repareren, of je moeten een nieuwe zonnebank kopen. Beide zijn dure aangelegenheden.

Gemak en ruimte van de zonnebank

Aan de ene kant is het heel erg makkelijk om een zonnebank of zonnehemel in je huis te hebben staan. Wanneer jij zin hebt kun je gaan zonnen en je hoeft er niet eens de deur voor uit. Aan de andere kant neemt een zonnebank wel ruimte in. Je kunt uitgaan van de ruimte die een eenpersoonsbed inneemt. Het is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je in huis over hebt of dat voor jou een probleem is. Het voordeel van een zonnehemel is dat je deze boven een normaal bed of normale bank kunt plaatsen, zodat je nauwelijks extra ruimte nodig hebt.

Voor zowel de zonnehemel als de zonnebank geldt wel dat het gebruik van het apparaat naar verloop van tijd minder kan worden. een groot ding dat je niet vaak gebruikt staat eerder in de weg dan iets dat je wekelijks gebruikt. Wanneer je gaat zonnen in een zonnestudio heb je hier geen last van.

Het voordeel van zonnestudio's is dat deze vaak zes of zeven dagen in de week open zijn, zodat je kunt gaan wanneer het jou uitkomt. Ook 's avonds zijn veel zonnestudio's geopend, zodat je er ook bijvoorbeeld na je werk heen kunt gaan.

Zonnestudio of eigen zonnebank

Uiteindelijk is de keuze tussen een eigen zonnebank of zonnehemel thuis of zonnen in een zonnestudio een persoonlijke keuze. Het hangt af van wat jij prettig vindt: wil je er bijvoorbeeld graag zo kort mogelijk onder, of vindt je het helemaal geen probleem om er lang onder te liggen? Wat het je uiteindelijk gaat kosten hangt af van de manier waarop je de zonnebank wilt gaan gebruiken. Voordat je een zonnebank aanschaft is het verstandig om je gebruik goed in te schatten. Ook de waarde die je hecht aan het ruimtegebruik hangt af van je persoonlijke situatie en persoonlijke voorkeuren. Als je het nog niet goed weet is het aan te raden om eerst eens een zonnestudio binnen te stappen. Van daaruit kun je makkelijk overstappen op de aanschaf van een eigen zonnebank. Wanneer je eenmaal een zonnebank gekocht hebt, is het zonde om deze niet te gebruiken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonnebank kopen: voordelig?Een eigen zonnebank is ideaal voor iedereen die graag een bruin kleurtje heeft, maar waar welke keuzemogelijkheden heb j…
Zonnebank kopen: Tips kopen zonnehemel of gezichtsbruinerEen eigen zonnebank of zonnehemel kopen is natuurlijk erg aanlokkelijk. Maar wat zijn nou precies de voordelen van een e…
Thuis onder de zonnebankThuis onder de zonnebankBen je op zoek naar een zonnebank of zonnehemel voor thuis? Om lekker te bruinen en te relaxen. In sommige gevallen kan…
Verantwoord onder de zonnebankWaarom is verantwoord onder de zonnebank zo belangrijk? Is het echt waar dat je huidkanker kunt krijgen van teveel zon?…

De winkel Abercrombie & FitchAbercrombie & Fitch (A&F) is een kledingmerk en heeft drie zustermerken; Abercrombie Kids, Hollister Co. en Gilly Hicks.…
Bronnen en referenties
Reacties

Jeroen, 12-01-2015
Het is niet eerlijk om 1 bezoek aan een zonnestudio te vergelijken met 2 uur gebruik van een dubbel toestel thuis.
Als je met verstand een zonnebank gebruikt. ga je minder dan 50 keer per jaar eronder. Vijftig keer een bezoek aan de zonnestudio kost gemiddeld 500,00. Vijftig keer op een zonnebank thuis kost inclusief stoom ( 0,25/keer) en afschrijving van de lampen (ook 0,25/keer) dus 50x0,50 = 25/jaar. Natuurlijk komt ook de afschrijving van het toestel zelf nog daarbij. Maar als je met meer dan 2 personen gebruikt maakt van de zonnebank thuis, kun je op je vingers natellen dat je in 2 tot 3 jaar de hele zonnebank hebt terugverdiend! Reactie infoteur, 13-01-2015
Beste Jeroen,

Dank voor je reactie!
2 uur per week de zonnebank gebruiken is misschien wat veel (hoewel er zeker mensen zijn er zo lang onder liggen). Maar je moet er wel rekening mee houden dat de zonnebanken in zonnestudio's een stuk krachtiger zijn (meer straling, bruining, vitamine D, etc. geven) dan de zonnebank die mensen doorgaans thuis hebben staan. Ik ben bang dat de meeste mensen met 0,25 aan stroomkosten per keer niet het resultaat behalen dat ze beogen.

Ik ben het met je eens dat een zonnebank thuis in de meeste gevallen goedkoper zal zijn dan zonnen in een zonnestudio, maar zoals ik in het artikel aangeef zijn er ook andere aspecten om rekening mee te houden.

Vriendelijke groet,

Brempie

Reindert (infoteur), 02-01-2015 #2
Ik mis een aspect in de vergelijking tussen aanschaf zonnebank of naar de zonnestudio. Een zonnebank heeft enig onderhoud nodig. Er zit meestal minimaal één ventilator in en dit trekt stof aan net als het kunststof materiaal. Voorkomen van stof in het inwendige voorkomt brandgevaar. Dit gevaar wordt iets groter in een slaapruimte waar relatief veel stof aanwezig is. Daarnaast natuurlijk de normale schoonmaak maar dit is eenvoudig. Wilt u geen zorgen hierover dan kunt u beter naar de zonnestudio gaan. Reactie infoteur, 04-01-2015
Beste Reindert,

Je hebt helemaal gelijk. Ook dit is een belangrijk aspect bij het vergelijken van zonnen in een zonnestudio en aanschaf van een eigen zonnebank. Dank voor je aanvulling!

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 26-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.