Winterdepressie: Lichttherapie tegen de winterdip

Lichttherapie is een goed middel om van een winterdepressie of winterdip af te komen. De depressie ontstaat door een tekort aan licht; door een lichttherapiekuur te volgen vul je dit tekort aan licht aan. Wanneer je flink last hebt van een winterdepressie is lichttherapie daarom aan te raden.

Winterdepressie

In de winter hebben meer mensen last van een depressie dan in de zomer. Dit uit zich vaak in vermoeidheid, lusteloosheid en soms ook gewichtstoename. Deze winterdepressie of winterdip (officieel: seasonal affective disorder) wordt veroorzaakt door een tekort aan licht. In de wintermaanden is het minder lang licht en het licht dat er is, is minder intens dan in de zomer. Wanneer het lente wordt verdwijnen de klachten vanzelf. Toch moet een winterdepressie niet worden onderschat. Bij sommige mensen zijn de klachten zo ernstig dat het moeilijk is om normaal te blijven functioneren. Een veel grotere groep is moe, heeft weinig energie om dingen te doen en is minder productief op het werk.

Lichttherapie bij een winterdepressie

Om de winterdepressie tegen te gaan heb je extra licht nodig. Voor mensen met een mildere vorm van een winterdepressie kan het helpen om de lampen in hun huis te vervangen door lampen die meer licht geven. Ook een lichtwekker (wake-uplight) kan uitkomst bieden om 's ochtends minder slaperig op te staan.

Lamp voor lichttherapie

Echter, wanneer je last hebt van een zwaardere vorm van winterdepressie dan is dat niet voldoende extra licht. Zelfs wanneer je verschillende lampen in je huis zou plaatsen van 75 of 100 watt, zou dat niet genoeg zijn. In dat geval kun je gebruik maken van lichttherapie. Hiervoor maak je gebruik van een apparaat dat lijkt op een gezichtsbruiner, maar met een andere werking. Dit apparaat straalt heel veel licht uit (tot 10.000 lux), maar daar zitten geen UV-stralen (ultraviolette straling) bij. Van lichttherapie word je dan ook niet bruin. Het zorgt er wel voor dat je in een tijdsperiode van een kwartier tot een half uur een grote boost krijgt met full spectrum licht, dat dezelfde frequenties heeft als zonlicht (behalve ultraviolet licht).

Meerdere sessies

Lichttherapie werkt eigenlijk alleen wanneer je het in de vorm van een kuur gebruikt. Het bestaat dus uit meerdere sessies. Wanneer de kuur succesvol is heb je er daarna de hele winter profijt van. Voordat de kuur is afgelopen heb je er echter al voordeel van. De effecten ga je al na een week merken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
Winterdepressie oplossen met lichtlamp: lichttherapie thuisWinterdepressie oplossen met lichtlamp: lichttherapie thuisZo'n anderhalf miljoen Nederlanders heeft last van een winterdepressie, dat is één op de 16. Winterdepressie gaat gepaar…

Aandoening: CoeliakieAandoening: CoeliakieIemand die Coeliakie heeft, ook wel glutenintolerantie genoemd, kan niet tegen gluten. Gluten zitten in veel soorten pro…
Angiokeratomen: oorzaken rood-paarse bultjes scrotum & vulvaAngiokeratomen: oorzaken rood-paarse bultjes scrotum & vulvaAngiokeratomen zijn rood-paarse gezwelletjes, bultjes en vlekjes. Angiikeratomen gaan uit van de bloedvaatjes van meesta…
Reactie

Barbara, 26-07-2016
Goedenmorgen,
Om mijn winterdepressie tegen te gaan breiden we onze keuken, zuid-oost gelegen, uit inclusief glazen dak. Nu vraagt mijn aannemer of het glazen dak en de glazen gevelpuien uv gefilterd mogen zijn. Nu is mijn vraag als onze glazen uitbouw voorzien wordt van uv gefilterd glas is het dan nog wel effectief als daglichttherapie?
Hartelijke groeten,
Barbara Reactie infoteur, 28-07-2016
Beste Barbara,

Dank voor je reactie! Helaas kan ik geen duidelijk antwoord geven op je vraag.
Bij lichttherapie met een lamp gaat het om het (zichtbare) licht van de zon dat wordt nagebootst. Dat licht behoudt je met een UV-filter, en dus zou je met UV-gefilterde glazen nog steeds je winterdepressie moeten kunnen tegengaan. Daar staat wel tegenover dat UV-straling belangrijk is voor de aanmaak van vitamine D. En vitamine D heeft ook weer invloed op je stemming en gemoedstoestand. Ik kan je hier dus moeilijk in adviseren.

Ik hoop dat je toch iets kunt met mijn antwoord.
Succes!

Vriendelijke groet,

Brempie

Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 26-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.