Hoe maak je makkelijk je bed op?

Hoe maak je makkelijk je bed op? Hoe maak je makkelijk en snel je bed op? Met een paar simpele trucjes kun je een hoop tijd besparen. Het slaapt bovendien een stuk lekkerder in een net opgemaakt bed!

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Als je vraagt hoe vaak een gemiddeld bed wordt verschoond, verschillen de antwoorden van eens per X maanden tot elke week of zelfs twee keer per week. Natuurlijk hangt dit grotendeels af van je eigen voorkeur en je thuissituatie.

Hoe vaak is gebruikelijk?

In de kraamweek zal een kraamhulp een bed om de dag (dus elke twee dagen) verschonen, of zelfs vaker als dit nodig is. Als je ziek bent, of je hebt diarree, dan loont het de moeite om gelijk als je je weer beter voelt je bed te verschonen zodat je jezelf en bedpartners niet (opnieuw besmet). Als je uitgaat van de hoeveelheid bacteriën in een gemiddeld bed, en je laat ziektes en bijzondere situaties buiten beschouwing, dan zou je minimaal eens in de zes weken je beddengoed moeten verschonen. Eens in de twee tot drie weken is extra fris en schijnt je nachtrust ten goede te komen.

Voordelen van een opgemaakt bed

Een kamer met een onopgemaakt bed heeft een andere uitstraling dan eentje met een opgemaakt bed. Orde en netheid in de slaapkamer worden nogal eens onderschat. Een net bed geeft rust en dat is nu net wat je nodig hebt. Wil je extra tot rust komen in je slaapkamer? Neem dan elke ochtend een paar minuten de tijd om je bed weer netjes te maken. 's Avonds ga je dan een stuk lekkerder slapen!

Je beddengoed wassen

Let altijd goed op het label met de wasvoorschriften. Heb je deze er per ongeluk afgeknipt? Onthoud dan dat je beddengoed over het algemeen op minimaal 50 graden Celcius kunt wassen en daarna in de droger kunt doen. Als je je beddengoed in de droger stopt, is het na afloop zachter. Wil je dat je beddengoed er heel netjes uitziet, dan kun je het achteraf nog strijken.

Hoe vervang je snel het dekbedovertrek?

  • Stap 1: zorg dat het dekbedovertrek binnenstebuiten is gekeerd.
  • Stap 2: spreid je armen in de overtrek en zorg dat je handen in de hoeken zitten - zoals je een washandje om je hand zou doen.
  • Stap 3: pak met je handen, waar de hoeken van het dekbedovertrek overheen zitten, de hoeken van dekbed vast.
  • Stap 4: schud het dekbedovertrek uit.
  • Stap 5: leg het dekbed op bed, leg eventueel wat hoekjes goed, en stop de instopstrook in.

Tip: ben je niet zo lang? Schud het dekbed dan uit terwijl je op het bed staat. Je kunt dan meer vanuit de hoogte werken.

Stugge dekbedovertrekken

Bovenstaand stappenplan werkt minder goed met stugge stoffen. Als je een dekbed hebt dat lastig uit te schudden is met bovenstaand stappenplan, dan kun je na het uitschudden nog een paar extra stappen moeten nemen. Lees het stappenplan tot en met stap 4 en volg dan onderstaand stappenplan.

  • Extra stap 1: leg het dekbed op bed.
  • Extra stap 2: zoek de hoeken van de onderkant van het dekbedovertrek. Deze trek je naar de hoeken van het dekbed.
  • Extra stap 3: schud het dekbed nu van de onderkant uit.

Doordat je van twee kanten het dekbed hebt uitgeschud, zal het dekbedovertrek goed over je dekbed vallen.

De puntjes op de i

De kussens

Als je de sloop van je kussens hebt verwisseld, schud dan ook de kussens zelf uit om ze meer stevigheid en vorm te geven.

Het onderlaken

Een slimme manier om het onderlaken te vervangen is door na het afhalen het nieuwe laken in een bepaalde volgorde aan te brengen. Begin bij de linkerhoek bij het hoofdeind en daarna de echterhoek bij het voeteneind (of andersom). Doe daarna de overige twee hoeken.

Matrassen omdraaien

Of je nu één groot tweepersoonsmatras hebt of een enkel matras - je gaat op een gegeven moment minder lekker liggen. Per seizoen (dus vier keer per jaar) kan het helpen om je matras om te draaien. Deze geeft dan meer stevigheid. Merk je zelf niet zo veel van verlies aan stevigheid van je matras? Houd dan aan dat je bijvoorbeeld 1 januari, 1 april, 1 augustus en 1 november je matras(sen) omdraait voordat je je bed verschoont.

Luchten

Zet, indien mogelijk, overdag een raam (wijd) open voor frisse lucht. Verschoon je je bed 's avonds, haal het dan 's ochtends af en laat je dekbed (op een droge dag) uit het raam hangen om te luchten.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Draaitabel opmakenDraaitabel opmakenEen draaitabel in Excel 2000 kan jou veel eenvoudig rekenwerk, zoals cumulatieve totalen, aantallen, gemiddelden en perc…
Belgisch recht: Een testament opstellenBelgisch recht: Een testament opstellenWie niet wil dat zijn erfenis na zijn overlijden geregeld wordt volgens de wettelijke bepalingen, kan een testament late…

Wat kost een tattoo?Wat kost een tattoo?Overweeg jij om een tattoo te laten zetten? Dan wil je vast weten wat je dit nou eigenlijk gaat kosten. Hier is helaas n…
Tattoo laten zetten als je jonger dan zestien bentTattoo laten zetten als je jonger dan zestien bentBen jij jonger dan zestien en wil je een tatoeage hebben? Dan ben je vast benieuwd hoe dit zit en of dit mag. Er gelden…
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.